V IT chybí lidé nejvíce ve vývoji softwaru

Personální agentura Grafton Recruitment zveřejnila výsledky rozsáhlého průzkumu mezd pro rok 2018. Trh práce se podle ní v ČR ocitl na svém dnu. Asi největší propast mezi nabídkou a poptávkou panuje v oblasti vývoje softwaru. U některých pozic v oboru informačních technologií došlo dokonce v porovnání s rokem 2016 k nárůstu mzdy až o 25 %. Kdo si v IT vydělá nejvíce a kdo naopak nejméně?
„I když podle ČSÚ mzdy vloni meziročně rostly zhruba o 7 %, v některých sektorech jsme zaznamenali nárůsty podstatně vyšší,“ říká Martin Ježek z personální agentury Grafton Recruitment. Nejvýrazněji si polepšili zaměstnanci z výroby, IT, obchodu a marketingu. U některých pozic v oboru informačních technologií došlo dokonce v porovnání s rokem 2016 k nárůstu mzdy až o 25 %. V podnikatelském sektoru se prý letos obecně dá očekávat zvyšování mezd v průměru v jednotkách procent.

V kontextu často až kritického nedostatku lidí jsou patrné snižující se nároky na kvalifikaci, a to až na samou hranici možností. Pokud má zájemce o pozici správné pracovní návyky, motivaci a zájem učit se nové věci, jsou firmy připraveny takového pracovníka zaučit či pomoci mu získat příslušnou kvalifikaci.

Mzdový průzkum Grafton 2018 IT a telekomunikace

Asi největší propast mezi nabídkou a poptávkou panuje v oblasti vývoje softwaru. Firmy také hojně hledají IT specialisty zaměřené na data, jejich analýzu či administraci a IT bezpečnost. Dynamický rozvoj technologií dává v IT vzniknout i zcela novým rolím. Novinkou jsou například specialisté na ochranu dat v souladu s GDPR, směrnicí EU, která v České republice vejde v platnost v květnu 2018. V souvislosti s rozmachem robotické automatizace a technologií umělé inteligence jsou to i odborníci, kteří umí robotický software naprogramovat a vytrénovat.

Výbornou startovní pozici mají v IT odvětví i absolventi technických univerzit a IT oborů ekonomických škol. Studenti jsou obvykle kontaktováni společnostmi ještě před dokončením studia, a kromě zajímavých projektů a pracovního uplatnění je jim nabízeno i velmi zajímavé mzdové ohodnocení.

V oblasti benefitů mají IT zaměstnanci jasno – vítězí jednoznačně flexibilita. Dávno už přitom nejde jen o flexibilní pracovní dobu anebo možnost pracovat z domu. Prosazuje se i trend digitálního nomádství, kdy IT pracovníci můžou dělat v podstatě odkudkoli. Nabídka takto pružné formy spolupráce dokáže dokonce vyvážit i horší finanční podmínky.

Česká ekonomika roste nejvíce za poslední roky, což ruku v ruce s rekordně nízkou nezaměstnaností způsobuje silný nedostatek IT odborníků. Ten je navíc prohlubován poptávkou po IT specialistech orientovaných na nové technologie, aniž by opadla poptávka po IT odbornících zaměřujících se na technologie starší. Očekávat se dá také přísun dalších investorů, kteří v ČR vybudují nová technologická centra, což situaci ještě vyhrotí – hlad po specialistech z oblasti IT bude tedy růst.

A kdo bere podle Graftonu v IT a telekomunikacích nejvíce a kdo naopak nejméně? Ředitel IT (CTO/CIO) si v Praze přijde na 130-250 tisíc měsíčně, na Ústecku na 100-190 tisíc. Naopak nejhůře jsou placeni specialisté technické podpory 1. stupně (Ústecko, Královéhradecko, Pardubicko 20-25 tisíc) a či webdesigneři, kteří si na Olomoucku, na Liberecku a na Vysočině vydělají 25-35 tisíc korun hrubého měsíčně včetně variabilních složek a bonusů.

Exit mobile version