V Praze roste jedno z nejbezpečnějších datových center

V pražské Hostivaři pomalu roste první datacentrum na „zelené louce“ v ČR, které pro své potřeby staví hostingová firma, nikoliv operátor. Společnost VSHosting zde na ploše 1 500 m2 staví svůj ServerPark až pro 7 500 serverů.
Výstavba objektu spolkne 250 milionů korun a teoreticky poskytne prostor pro 15 petabytů dat a servery s až 500 000 gigabyty operační paměti. Stavba datového centra ServerPark byla zahájena v listopadu loňského roku a měla by být dokončena zhruba v polovině tohoto roku 2015.

Cílem VSHostingu bylo postavit nejmodernější datové centrum v ČR, včetně technologií a bezpečnosti. „Idea na stavbu vlastního datového centra vznikla před třemi lety. Důvody byly dva – kapacitní a strategický. Vzhledem k expanzi firmy do zahraničí jsme plánům potřebovali přizpůsobit i technologické a objemové kapacity. Také jsme chtěli zůstat věrni naší misi, tedy být vždy o krok napřed před našimi konkurenty,“ říká ředitel společnosti VSHosting Damir Špoljarič a dodává: „Hlavními benefity pro naše klienty bude větší bezpečnost dat a provozu, přičemž ceny, které se dnes nacházejí ve spodní třetině trhu, zůstanou zachovány.

Technologicky je ServerPark směrován na úroveň TIER IV (dtto TIER III + systémy plně odolné proti selhání/chybám + duální napájení) z hlediska energetické soustavy, klimatizace apod. V praxi se zřejmě ale dočkáme praktikování TIER III politiky z hlediska uptimu. Rozdíl mezi uptimem Tier 3 99,982% a 99,995% pro TIER IV není pro většinu zákazníků nijak důležitý a není praktické pro poskytovatele, pro běžnou firmu nabízet TIER IV podmínky. V případě odstávky totiž hovoříme u TIER IV o 26,3 minutách ročně, u TIER III ale může být služba mimo už 1,6 hodiny. Vybavenost TIER IV, respektive plánováni na tento standard, je pro zákazníka přínosem ve schopnosti čelit výpadku proudů. TIER IV musí být schopen provozu 96 hodin, což znamená i dostatečnou lokální zásobu pohonných hmot pro generátory, protože se nelze v prvních 72 hodinách spolehnout na funkční logistické sítě z běžných zdrojů – čerpací stanice/distributoři. Datacentra TIER III pak počítají s 72 hodinovou výdrží.


Vizualizace ServerPark.

Vybavenost TIER IV bude pro VSHosting důležitější spíše v návaznosti na poskytovanou fyzickou bezpečnost datacentra a klienty, pro které je tento fakt důležitý či nezbytný. Ta je na české poměry mimořádně řešena a VSHosting plánuje požádat Národní bezpečnostní úřad o certifikaci objektu kategorie B, které jsou určeny pro ochranu stupně utajení tajné. Kromě státní správy jde především o zajímavou informaci pro finanční sektor, kde řada údajů (zvláště při komunikaci s ČNB) a jejich úschova podléhají těmto režimům. Zároveň to zajišťuje dobrou fyzickou ochranu i pro běžná klientská data. Stavba je v tomto směru zajímavá i z obecného hlediska. Již při projektování stavby bylo počítáno s plášťovými zabezpečovacími systémy, což v ČR věru není standardní prvek zabezpečení.

ServerPark je koncipován pro elektrický příkon až 2MW, obsahuje 150 datových rozvaděčů a projekt je rozdělen do tří etap pro budoucí expanzi. Datové centrum disponuje dvěma vlastními trafostanicemi 22kV/0,4kV obsahující čtyři nezávislé transformátory. Zpočátku bude vybaveno dvěma výkonnými generátory v záloze N+1 (generátory jsou na sobě nezávislé a fungují autonomně). Chlazení bude realizováno klimatizačním systémem, který je rozdělen do čtyř nezávisle funkčních celků pro zajištění vyšší spolehlivosti v záloze N+1, přičemž unikátností je připojení těchto klimatizačních systémů a to včetně výkonné části (kompresory) na záložní bateriový systém UPS. Energo soustava je realizována v souladu se standardem TIER IV a to včetně dvou větví, přičemž každá větev bude disponovat vlastním autonomním bateriovým UPS systémem s oddělenými záložními bateriemi.

Pokud vás zajímá, jak stavba probíhá, můžete se podávat na online záběry z kamer na webu www.serverpark.cz.

Exit mobile version