Vectoring VDSL2 v síti CETIN: Pevné linky 100 Mbit/s na obzoru

Novou technologii VDSL2, která umožní dosahovat přenosových rychlostí až 100 Mb/s a zlepšit internetové služby, představila společnost CETIN (Česká telekomunikační infrastruktura). CETIN poskytuje svoje služby především poskytovatelům internetových služeb (ISP).

Robert Pešta, produktový manažer CETIN

„Vectoring je cesta k rychlostem nad 100 Mb/s poskytovaných na metalických přípojkách, odstanění chyb způsobených vzájemným rušením v metalických kabelech. Jde o organickou součást nově stavěných uzlů FTTC (Fibre to the Cabinet) podle doporučení ITU-TG993.5, týkající se kompenzace ztrát signálu,“ sdělil Robert Pešta, produktový manažer CETIN, v úvodu tiskové konference, na které 4. května společnost představila technologii, která zvýšení rychlosti na pevných linkách umožní. Následovala demonstrace kvality signálu na promítaném videu v kvalitě HDTV při zapojeném vectoringu a po jeho odpojení, což bylo velmi názorné.

Cílem zavádění vectoringu VDSL2 (nesymetrického připojení) je zvýšení dostupnosti a stability vyšších rychlostí na metalických přípojkách, které tvoří poslední část připojení do domácností a firem z DSLAMů (uzly, kam je signál veden přes optické kabely). Vectoring přitom znamená aktivní vyrovnávání přeslechů a rušení na metalickém vedení, lze si jej představit „jako vyrušení hluku ve sluchátkách walkmanu na rušné křižovatce“, jakousi obdobu principu systému Dolby, ale na datových spojích.

Současný stav

V současné době (květen 2016) je takto vybaveno přes 800 DSLAMů, cílem je šest tisíc. Prioritními místy pro zavádění jsou místní síťové lokality a ekonomického potenciálu podle hustoty domácností, firem a konkurenčního prostředí. Spouštění vectoringu platí pro všechny partnerské ISP. CETIN se tímto vymezuje z vnímání jako servisní organizace O2 a už teď poskytuje svoje služby jak pro O2, tak pro T-Mobile, Vodafone a dalších více než 15 ISP.

Fungovat budou i starší modemy

Po spuštění vectoringu budou těžit z vyšší rychlosti ti zákazníci, kteří budou mít na straně poskytovatele (ISP) aktualizovaný modem – buď nový, nebo s novým firmwarem). Starší modemy, které nebudou mít aktualizovaný firmware, budou stále funkční, ale na stávajících rychlostech; tj. pouze neumožní využít vyšší rychlost. V současné době CETIN dosahuje do 80 % domácností a podniků.

Jak s vectoringem dále

CETIN už také uspořádal setkání s obchodními partnery, na kterém byl plán zavádění vectoringu VDSL2 zástupcům ISP (Internet Service Provider) detailně prezentován. Ve spolupráci s nimi bude nutné dořešit technickou nekompatibilitu se zpřístupněnými místními smyčkami v některých lokalitách; reakce obchodních partnerů CETINu byly pozitivní.

CETIN zároveň hodlá v příštích sedmi letech investovat 22 miliard korun do rozvoje svých telekomunikačních sítí, násobně zrychlit připojení k internetu prostřednictvím pevné sítě a umožnit tak zásadní skok v kvalitě připojení. V přípravě je VDSL3.

Exit mobile version