Veeam aktualizoval

Veeam je společnost, která dodává software pro zálohování a obnovu dat zejména pro VMware a Microsoft Hyper-V a na tomto trhu si vybudovala vedoucí pozici. Nedávno uvedla významnou aktualizaci Veeam Availability Suite v 9.5 Update 3 (VAS U3), okolo které vyvíjí poměrně masivní informační kampaň. Proč tomu tak vlastně je jsme se zeptali Martina Berana, který pracuje u Veeam Software na pozici Senior System Engineer.
Co je na VAS U3 tak zvláštního?
Update 3 je nejvýznamnější aktualizací naší Availability Suite v dosavadní více než desetileté historii značky. Veeam je známý zejména díky velmi efektivnímu přístupu k zálohování a obnově dat z virtualizovaných infrastruktur VMware vSphere a Microsoft Hyper-V. Nicméně i v roce 2018 stále existují důvody, proč provozovat určitý typ aplikací přímo na fyzické nevirtualizované infrastruktuře – ať už se bavíme o clusterových řešeních Microsoft, nebo například doménovém kontroleru či relační databázi.

Zákazníci poukazovali na to, že na takto instalované aplikace neposkytujeme řešení pro ochranu dat. Nejprve jsme vyvinuli agenty pro zálohování těchto serverů, ale bez možnosti centralizované správy a bez podpory clusteringu. Tyto produkty měly velmi pozitivní odezvu od uživatelů, zaznamenali jsme statisíce stažení z našich stránek. Zákazníci samozřejmě požadují řešení ideálně „vše v jednom“, takže jsme měli velké množství dotazů na centralizovanou správu a podporu MS Clusteru.

Vyslyšeli jsme požadavky zákazníků a v rámci Update 3 jsme mimo jiné přidali kompletní správu agentů jak pro systémy Windows, tak pro systémy Linux a zároveň jsme přidali podporu clusterových řešení Microsoft, díky čemuž poskytujeme řešení jak pro virtualizované infrastruktury, tak pro fyzické instalace a cloudové instance. Nově tedy zákazníci mohou z jednoho rozhraní spravovat zálohy a obnovy svých on-premise, cloudových i hybridních infrastruktur.

Martin Beran, Veeam

Samozřejmě podpora správy agentů není jediná novinka v Update 3. Jako druhou nejvýznamnější novinku bych si dovolil zmínit kompletně přepracovaný přístup k integraci s hardwarovými diskovými poli vybraných výrobců. Nově jsme vyvinuli rozhraní API, pomocí kterého se budou integrovat disková pole s našim produktem. Stávající strategická partnerství s HPE, Cisco a NetApp doplňuje podpora řešení IBM Spectrum Virtualize, diskových polí rodiny Storwize a platformy SAN Volume Controller a Lenovo Storage V Series, která již využívá nové API rozhraní. Tímto novým partnerstvím to nekončí, ba naopak – zákazníci se mohou těšit na další integrace, které budou přicházet v průběhu roku 2018. Pro zajímavost zmiňme, že díky novému API už nebude nutné vydávat další update produktu, ale zákazníci si budou moci stáhnout nový zásuvný modul pro „svůj“ podporovaný typ diskového pole z našich stránek.

Aktualizace se dočkal i produkt Veeam ONE, je to tak?
Ano, Veeam ONE, nedílná součást Veeam Availability Suite, byl rozšířen o nové vlastnosti ve vztahu k zálohovaní pomocí agentů. Od Update 3 umí monitorovat a reportovat stavy záloh a obnov fyzických a cloudových serverů. Nově také umožňuje vytvářet reporty zaměřené na soulad s předpisy (compliance) jak pro systémy ve fyzických i cloudových provozních prostředích. Tyto reporty se budou zákazníkům velmi hodit v rámci procesu dosažení shody s pravidly GDPR. Tímto směrem se budou orientovat i další aktualizace produktu Veeam ONE.

Které z nových vlastností VAS 9.5 U3 jsou z technického hlediska ty nejdůležitější?
Ze spousty novinek si dovolím zmínit z mého pohledu tří hlavní:
Určitě jsou to nové verze našich agentů potřebné pro provoz řešení „vše v jednom“ – Veeam Agent pro Microsoft Windows verze 2.1 a Veeam Agent pro Linux verze 2. Z novinek v rámci agentů se jedná například o podporu zálohování Microsoft Clusteru ve windows agentovi a podporu úložiště Cloud Connect a Scale Out Repository v Linuxové verzi agenta.

Dále je to bezesporu podpora pro VMware Cloud na platformě AWS, díky které mohou firmy řešení dostupnosti značky Veeam bezproblémově nasadit napříč veřejnými, soukromými i hybridními cloudy založenými na technologiích VMware.

A třetí novinka již zmiňované rozšíření integrace s diskovými poli o řešení společnosti IBM a Lenovo s využitím nového API, které otevírá nové možnosti pro všechny ostatní výrobce diskových polí a staví je na pomyslnou „startovní čáru“ v rámci integrace s naším řešením Veeam Backup and Replication. Zde můžeme ještě letos očekávat spousty zajímavých překvapení.

Lze na VAS U3 přejít z některé stávající licence, nebo je přechod složitější?
Ano, update 3 je možné instalovat na všechny edice produktu, ať už verze Free, nebo placené Standard, Enterprise a Enterprise Plus.
Nově též přicházíme se zjednodušením licencování, zákazníci už nebudou muset specifikovat typ hypervizoru, na kterém provozují svou infrastrukturu, ale bude stačit zakoupit správný počet patic a Veeam již nebude rozlišovat, zda se jedná o VMWare, nebo Hyper-V. Stejně tak již nerozlišujeme typ agenta, zda se jedná o verzi pro Windows, nebo Linux – nově zákazník jednoduše zaplatí za počet agentů, bez nutnosti předem znát rozdělení na Windows / Linux.

Na koho se má zájemce o VAS U3 u společnosti Veeam obrátit?
Veškeré produkty Veeam jsou dostupné prostřednictvím autorizovaných prodejců Veeam ProPartner. Zájemce můžete požádat o nabídku partnera ProPartner ve své oblasti nebo kontaktovat obchodní oddělení společnosti Veeam a získat další informace o produktech, cenách a licencování. Pro lepší orientaci mezi našimi prodejci může zákazník využít i lokátor na našich stránkách, který mu výběr usnadní.

Kolik máte v České republice partnerů a jak se vám na českém trhu daří?
Veeam má v současnosti v České republice 95 certifikovaných partnerů v rámci programu Veeam Cloud & Service Provider (VCSP) spolu s 385 ProPartnery.
Na lokálním trhu úspěšně kopírujeme rostoucí trend zájmu o naše technologie. To dokazují i naše hospodářské výsledky, kdy za čtvrtý kvartál roku 2017 došlo k 39% meziročnímu nárůstu celkových tržeb, přičemž příjmy v oblasti cloudu od účastníků programu Veeam Cloud and Service Provider (VCSP) pak vzrostly meziročně o 73 %. Dlouhodobě zájem českých zákazníků roste, aktuálně jich máme v Čechách 2 728.

Exit mobile version