Velké změny kolem ultrabooků: klesne cena i kvalita

Ultrabooky čeká mírný pokles kvality, ale také výrazný pokles ceny, nedávno byl navíc představen první přístroj s Thunderbolt portem. Jeho výrobcem je Acer a notebook půjde na trh pravděpodobně příští měsíc.

Hliníkové tělo, jako třeba právě u tohoto Lifebooku? U budoucích ultrabooků těžko.

Intel svolal tchajwanské výrobce na významnou červencovou strategickou poradu, na ní by měl probrat změny v současném designu utrabooků, ačkoli se do události určitě promítne i nedávný patent společnosti Apple, hlavním důvodem je snaha o dosažení větší cenové konkurenceschopnosti. Informaci přinesl tchajwanský deník Digitimes.

Odkud a kam?

Intel se nechal několikrát slyšet, že by rád posunul cenu platformy alespoň u řadových modelů až někam na 699 USD. Změny, kterými mají výrobci požadavku dosáhnout jsou následující:

ukázka Li-Pol baterie (Apple)

Příchod Thunderbolt port

O tomto rozhraní se hodně namluvilo, ale to je asi tak všechno. S výjimkou několika šťastlivců mezi uživateli Apple si za tím na praktické vyzkoušení Thunderbolt portu nedosáhl prakticky nikdo.

To by se mělo brzy změnit. Jako první mezi výrobci ultrabooků přišla s TB portem společnost Acer ta představila nový model Acer Aspire S5, který má port integrovaný. S5 je 13.3″ (1366 x 768) ultrabook se sympatickou hmotností okolo 1,2 kg a výškou 15 mm. Kromě Thunderbolt portu obsahuje také dva USB 3.0 porty a jeden HDMI port. Ultrabook dále využívá Ivy Bridge procesor od Intelu a SSD disk volitelné velikosti.

Velkou otázkou je, zda li se pro TB port naleznou také využitelné (ideálně non-Apple) periferie. První vlaštovky se ale začínají objevovat. Jedním z jejich výrobců, je například Freecom, součást holdingové skupiny Mitsubishi Chemical. Ten nedávno představil svůj nový externí disk Mobile Drive Mg, který je vybavený právě Thunderbolt rozhraním.

Disk je 15 mm tenký, disponuje 1GB kapacitou a je uzavřen v hořčíkovém obalu. Kromě podpory Thunderboltu je disk také vybaven USB 3.0 rozhraním, které nabízí přenosové rychlosti přibližně 130 MB/s. Pro větší flexibilitu je také zpětně kompatibilní se všemi počítači a notebooky s USB 2.0.

Exit mobile version