„Velký“ Azure lokálně od DataSpringu

Vojtěch Vojík, obchodní ředitel, DataSpring

Vojtěch Vojík, obchodní ředitel, DataSpring

DataSpring, jako jeden z mála poskytovatelů skutečného cloudu u nás přechází z technologie Microsoft Azure Pack (WAP) na Azure Stack, na které postavil vlastní službu s názvem pleAzureStack. Migrace prvních služeb z WAPu na Stack začala v říjnu 2019. Proč ke změně technologií DataSpring přistoupil a co tento krok znamená, vysvětluje Vojtěch Vojík, obchodní ředitel firmy.

Původně jste provozovali ze svého datacentra službu postavenou na platformě Windows Azure Pack, konkrétně pod názvem pleAzureCloud. V říjnu 2019 jste přešli na technologii Microsoft Azure Stack, jež nabízíte pod vlastním názvem pleAzureStack. Co vás k tomu vedlo?

V zásadě jde o tři základní důvody, respektive oblasti. Prvním je výrazný posun v automatizaci, protože technologie Windows Azure Pack, která byla i v naší původní verzi služby, nebyla kompatibilní s Microsoft Azure. Nepoužívala stejná API, stejná skriptování, takže prvním důvodem změny technologie bylo zajištění automatizace. Druhým důvodem byla schopnost zajistit propojení obou ekosystémů, Azure a našeho pleAzureStacku tak, aby zákazník mohl přesouvat aplikace, které jsou vyvinuté v našem Stacku do velkého Azure. Třetí důležitou věcí pak je, že starý Azure Pack bude v roce 2021 pravděpodobně končit, takže jsme chtěli adoptovat aktuální technologii.

Co přináší pleAzureStack DataSpringu současným zákazníkům, jak tuto změnu přijímají?

Nabízí jim lokální přítomnost a nabídku velkého Azure, s lokalizací pro český trh. To znamená, že zákazník, který potřebuje nízkou latenci nebo podporu v češtině, může u nás v DataSpringu svoji aplikaci hostovat stejně, jako by ji hostoval ve velkém Azure. Dalším z velkých a silných argumentů také je, že pokud zákazník potřebuje z legislativních důvodů, aby byla jeho data umístěna v České republice, tak mu tuto garanci umíme poskytnout.

Žádný přechod není bezbolestný, jak a s čím jste se prali při přechodu z Azure Packu na Azure Stack, to znamená ve vašem případě z pleAzureCloudu na pleAzureStack?

Je pravda, že jsme se rozhodli tuto technologii adoptovat jako první poskytovatel cloudu na českém trhu. Proto jsme si museli s Microsoftem prošlapávat novou, možná místy lehce trnitou cestu. Ať už třeba v oblasti billingu, nebo IPsec, kde nějaké omezující faktory byly, ale podařily se nám překonat a produkt se nám podařilo zdárně nasadit do českého prostředí. Věřím, že je to dnes pro nás jedna z velkých konkurenčních výhod.

Plánujete ohledně vašeho pleAzureStacku nějaké další kroky?

V České republice je pleAzureStack „v plném proudu“, přidáváme další termíny na naše technické workshopy, protože zájem ze strany zákazníků je opravdu velký. Začátkem listopadu začínáme také produktovou roadshow i na Slovensku prostřednictvím slovenského Autocontu. Zahájili jsme spolupráci i s lokálním Microsoftem, abychom mohli vyjít vstříc zákazníkům, kterým se jeho platforma zamlouvá, ale potřebují mít data v České republice.

Exit mobile version