Veřejný cloud: vedoucí pětka zvyšuje svůj podíl

Loni dosáhl trh služeb služeb veřejného cloudu objemu 233,4 miliard dolarů. Tuto hodnotu alespoň uvádí studie IDC (Worldwide Semiannual Public Cloud Services Tracker) a má odpovídat meziročnímu růstu 26 %. Klíčové v této souvislosti je, že pětice největších hráčů vzrostla celkem o 35 % a na trhu tedy dochází ke koncentraci do rukou největších dodavatelů. Pěticí největších poskytovatelů veřejných cloudových služeb je Amazon (AWS), Microsoft (IDC počítá nejen Azure, ale např. i cloudový Office 365), Salesforce.com, Google a Oracle.

IDC dělí trh veřejných cloudových služeb na základní kategorie SaaS, PaaS a IaaS. Loni 64 % příjmů pocházelo z poskytování softwaru jako služby (SaaS), podíl tohoto segmentu ale trvale klesá. Jinak řečeno, zatímco v letech 2016-2019 se trh veřejného cloudu jako celek zdvojnásobil, segmenty PaaS a IaaS vyrostly téměř o 200 %. Celkově prodej platformy jako služby loni odpovídal 15 % příjmů, poskytování infrastruktury jako služby pak 21 %.

V jednotlivých segmentech vypadají také úplně jinak podíly jednotlivých hráčů – nakonec ani z hlavní pětice nenabízejí všichni všechny modely veřejného cloudu. Aplikace formou cloudu poskytuje obrovské množství hráčů. První pětici zde tvoří Salesofce (8 %), Microsoft (7 %), SAP (4 %), Oracle (4 %) a Google (3 %), 74 % příjmů ze softwaru jako služby ale připadá na ostatní hráče. V kategoriích IaaS a PaaS (IDC zde podíly dodavatelů počítá dohromady) má pětice největších dodavatelů naopak 66 % trhu: Amazon Web Services (34 %), Microsoft (18 %), Google (5 %), Alibaba (5 %) a IBM (4 %).

IDC předpokládá, že i do budoucna poroste segment SaaS relativně pomaleji a bude zde klesat podíl menších firem. Podíl SAPu a Oracle se zde zvýší prostě tím, jak budou podniky při upgradu těchto řešení volit cloudové služby namísto dosavadního on-premise softwaru stejného dodavatele. Režim IaaS se osvědčil v době koronavirové krize, nabízí flexibilitu, agilitu, odolnost provozu a možnost pružně upravovat konzumaci celého podnikového IT (optimalizace nákladů, průběžné provozní náklady namísto nutnosti větších počátečních investic atd.). Letos proto model IaaS začaly ve velkém nasazovat i ty podniky, které dosud s cloudem včetně SaaS příliš neexperimentovaly. Nárůst práce na dálku ale samozřejmě motivuje i k poskytování aplikací jako SaaS. A co se týče PaaS, zde je hlavní motivací urychlení a automatizace vývoje, testování a nasazování nových produktů a služeb. Popularita PaaS těsně souvisí s dalšími trendy, jako jsou kontejnery nebo architektura „bez serverů“. PaaS slouží také jako jádro, kolem něhož probíhají iniciativy spojené s digitální transformací firem.

Exit mobile version