Víceúčelová aplikace SAP Fiori od Atosu

Business people walking in office lobby

Nový služební zákon vnesl pořádek do hodnocení zaměstnanců, pro státní instituce však přináší mimo jiné dodatečné povinnosti. S těmi se musela vypořádat i Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Původní proces, který zahrnoval vyplňování dokumentů, přepisování údajů a zakládání mnoha složek se však při více než 8 000 zaměstnancích ukázal jako neudržitelný.

Zjednodušení procesu

Atos nabídl ČSSZ řešení, které se ovládá stejně jednoduše a intuitivně jako například košík v internetovém obchodě a je dostupné odkudkoliv včetně mobilních zařízení. Protože tato instituce již SAP využívá, bylo zcela přirozené, že Atos sáhl po možnostech tohoto ekosystému a použil SAP Fiori. Vznikla tak aplikace nastavená přesně podle požadavků zákona a specifik konkrétní instituce. Při její tvorbě Atos vycházel přímo ze zkušeností lidí, kteří hodnocení zaměstnanců vyplňují, a výsledkem bylo řešení, které celý proces zjednodušilo. Výsledek ČSSZ natolik přesvědčil, že začala SAP Fiori využívat i pro zpřehlednění dalších pracovních postupů.

Moderní design

SAP Fiori je v podstatě vylepšené uživatelské rozhraní. Využívá moderní designové prvky, jako například dlaždice, pod které skrývá celé standardní procesy dříve zadávané zaměstnanci v komplikovaných a neintuitivních systémech. Očekává se, že v budoucnosti se takové aplikace stanou v podnikovém prostředí standardem. Moderní systém SAP S/4HANA je už dnes do velké míry využívá.

Aplikace SAP Fiori dají pěknou tvář datům a procesům, které běží na pozadí. Ukáží vždy právě to, co v danou chvíli potřebujete a velmi jednoduše provedou celým postupem. Velmi zjednodušeně, tato aplikace přináší zaměstnancům velmi příjemnou uživatelskou zkušenost a díky přehlednosti a přímočarosti zvyšuje jejich produktivitu.

Přehledně a odkudkoliv

Výhodou aplikací SAP Fiori je konzistentnost napříč celým prostředím. Uživatelé se nemusí učit pracovat v žádných nových rozhraních, jsou zvyklí na rozmístění i podobu prvků a získávají prostředí přizpůsobené jejich potřebám. Navíc je aplikace na míru přizpůsobená všem místním regulacím a zákonům.

Při používání aplikace SAP Fiori odpadá potřeba instalovat dodatečný software pro každého uživatele, aplikace totiž využívá běžný internetový prohlížeč. Potřebné údaje jsou tak k dispozici nejen z pracovní stanice v kanceláři, ale v případě potřeby také ze smartphonu, tabletu či notebooku. Responzivní řešení je přehledné a jednoduše se používá na jakémkoliv displeji. Aplikace je možné jednoduše integrovat d firemních portálů či intranetu a bezproblémová je i práce s údaji ze systému SAP, protože jde o nativní rozhraní.

Nejen pro hodnocení zaměstnanců, ale i pro cestovní příkazy

Společnost Atos má bohaté zkušenosti i s vývojem podobných aplikací přímo na míru. Nejde jen o hodnocení zaměstnanců, podobnou moderní aplikaci je možné vytvořit pro většinu procesů. I když jde nejčastěji o procesy spojené s lidskými zdroji, možností je zde mnohem více a jsou vhodné jako pro malé firmy či státní instituce, tak pro velký průmyslový podnik. Příkladem může být banka, která takto jednoduše zmodernizovala vyplňování cestovních příkazů. Namísto obíhání různých oddělení a shánění podpisů si nyní zaměstnanci vše vyřídí jednoduše a odkudkoliv pomocí mobilní aplikace, přičemž na výsledek je upozorní notifikace.

Milo Georgievski pracuje jako manažer divize SAP služeb pro Českou republiku ve společnosti Atos.

Shot of two businessmen shaking hands in an office
Exit mobile version