Virtualizace a konsolidace databází se servery Lenovo X6

Databáze jsou základem většiny podnikových systémů a jejich správný chod má vliv na celou společnost. Není výjimkou, že jsou různé databáze s rozdílnou pracovní zátěží provozovány na několika fyzických serverech. Tento systém je ukázkou neefektivního využívání zdrojů a vede nejen ke zvyšování počtu serverů, ale s tím pochopitelně souvisí rostoucí spotřeba elektrické energie, ubývající prostorová kapacita datového centra nebo komplikované řízení.
Konsolidace rozdílných aplikací na jednom serveru, disponujícím vysokým výpočetním výkonem, umožňuje využít výhody virtualizace: K nejvýznamnějším přínosům konsolidované serverové infrastruktury patří úspora pořizovacích i provozních nákladů.

Výhody konsolidace serverové infrastruktury

V případě rozrůstajících se databází představuje jeden ze zásadních problémů nekonzistentní struktura databází a jejich správa. Konsolidace může posloužit ke zjednodušení správy databází prostřednictvím centrálního řízení. Samotné ovládání a řízení je pak intuitivní – veškeré updaty, patche a konfigurace jsou usnadněny a urychleny. Zároveň díky centrálnímu řízení získává obsluha lepší kontrolu nad zabezpečením a má k dispozici ucelený přehled i nad hardwarovými požadavky jednotlivých aplikací – tím se zlepšuje a zefektivňuje také aplikační interoperabilita. Centralizovaná správa konsolidovaných (virtualizovaných) serverů přináší lepší kontrolu a možnosti ovládání, snížení nákladů na obsluhu více samostatných strojů a může pomoci také k optimalizaci nákladů na licence.

Lenovo X6: Ideální server pro konsolidaci

Společnost Lenovo patří v segmentu serverů k nejvýznamnějším hráčům na trhu. Svým rozsáhlým serverovým portfoliem vychází Lenovo vstříc všem požadavkům moderních provozů. Servery Lenovo kombinují vysoký výkon, spolehlivost a škálovatelnost se snadno použitelnými nástroji.

Lenoxo X6 zepředu

Modely Lenovo System x3850 X6 a System x3950 X6 disponují vysokým výpočetním výkonem. Servery X6 vynikají škálovatelností, která uspokojí rychle rostoucí nároky – nasadit lze až osm procesorů z rodiny Intel Xeon. Vícejádrové procesory dovolují paralelní zpracování více úkolů, díky tomu jsou veškeré procesy odbavovány daleko rychleji. Model Lenovo System x3950 X5 nabízí výpočetní potenciál až 144 jader, což uživatelům umožňuje dosáhnout lepší konsolidační faktor: Při vysokém výkonu je zmenšen záběr plochy v datovém centru i sníženy náklady na provoz.

Přizpůsobivost serverů Lenovo X6 podporuje také modulární design racků, jenž umožňuje zvolit řešení vhodné na míru konkrétním potřebám. Design pamatuje na možnost jednoduché výměny výpočetní části serveru pro osazení procesory nové generace, což snižuje pořizovací náklady a eliminuje potřebu nákupu nového serveru. Modulární architektura navíc umožňuje upgradovat další klíčové komponenty, jako jsou úložiště, rozšiřující karty v plné i poloviční výšce, ventilátory a napájecí zdroje.

Pro zajištění kontinuity provozu a zvýšení produktivity koncových uživatelů je nutné, aby byla doba provozuschopnosti serverů
(hardwaru i softwaru) co nejdelší. Všechny servery Lenovo nabízí záruku vysoké spolehlivosti díky RAS (Remote Access Service), ale System x3850 X6 a System x3950 servery mají pokročilé RAS funkce, které nenabízí žádné jiné servery. Servery X6 mají vlastní samoopravné technologie a proaktivně identifikují potenciální poruchy a transparentně provádějí nezbytná nápravná opatření.

Výbava

Kapacita a rychlost operační paměti jsou u serverů klíčovými parametry pro chod náročných aplikací, jakými jsou právě databáze. Lenovo System x3850 X6 pojme až 6 TB operační paměti a System x3950 X6 dokonce až 12 TB. Solidní kapacita paměti umožňuje X6 serverům bez problémů podporu více databázových virtuálních strojů na jediném hostiteli.

Lenovo X6 zezadu

Model System x3950 X6 má až 22 rozšiřujících PCIe slotů, což umožňuje začít s minimálním počtem síťových karet a s nárůstem virtualizovaných strojů na serveru škálovat dle potřeby.‬‬‬‬
Lenovo X6 servery poskytují několik možností úložiště. Model System x3950 X6 podporuje až 16 SAS SSD (System x3850 osm), které poskytují vyšší spolehlivost i rychlost než tradiční harddisky. Server System x3950 X6 je připraven pojmout až osm (System x3850 X6 čtyři) NVMe Enterprise Performance SSD

Exit mobile version