Virtualizace už dávno není jen pro velké firmy, se servery Lenovo ji zvládne každý

V segmentu velkých firem dnes snad již neexistuje žádná, která by neměla svoje serverové prostředí virtualizované – ať již na platformě Microsoft Hyper-V, anebo VMware. Řadu středních a zejména menších firem však virtualizace teprve čeká. Velká část firem z řad SME se chystá virtualizovat spolu s přechodem z platformy Windows Server 2008, ať již na stávající Windows Server 2012 R2, anebo na očekávaný Windows Server 2016. A Lenovo jim má v této oblasti hodně co nabídnout. Celé své portfolio serverů na to již připravilo.

Výhody virtualizace ve zkratce

Virtualizace přináší řadu výhod, které oslovují i menší a střední společnosti. Snazší systémová správa, podstatně menší prostorové a energetické nároky, snazší migrace mezi fyzickým hardwarem a v neposlední řadě podstatně efektivnější využití fyzických prostředků, ať už diskového prostoru, anebo pamětí a výpočetního výkonu.

Virtualizace je tak de facto synonymem pro finanční úspory. A to rozhodně nejen v oblasti hardwaru. Z úspor lze těžit často i v softwarové oblasti, v závislosti na použitém licencování. Už u samotného operačního systému Windows Server je možné ve standardní edici využívat dva virtuální servery a při zakoupení Datacenter Edition je jejich počet dokonce neomezený. To jsou hlavní prodejní argumenty, které lze v segmentu SME při generační obměně serverů použít. Střední firmy díky nim mohou ušetřit statisíce.

Pod virtualizované prostředí je nutné nasadit spolehlivé a flexibilní „železo“

Jistou „nevýhodou“ virtualizovaného serverového prostředí je fakt, že je podstatně závislejší na kvalitě„železa“, na kterém běží. Nevhodně zvolené servery dokáží být pro virtualizaci často zhoubou a někteří zákazníci si to velice dobře uvědomují. Proto je důležité pídit se po tom, jak jsou jednotlivé servery navrženy, kolik redundantních prvků nabízejí, jak mají řešeno chlazení, jestli jsou dimenzovány na trvalý chod při vyšších teplotách, ale třeba i to, jak jsou na tom s účinností jejich napájecí zdroje.

A konečně to nejdůležitější – jak je celý tento mix sladěn dohromady v kontextu výsledné provozní spolehlivosti. A v této oblasti právě dlouhodobě excelují servery Lenovo (dříve IBM), a to jak řady ThinkServer, tak řady System x. Druhá jmenovaná je již několik let v řadě v nezávislém průzkumu spolehlivosti serverů hodnocena jako nejspolehlivější řada serverů na platformě x86 vůbec (dle ITIC 2014–2015 Reliability Survey z května 2014).

U serverů pro virtualizaci je však důležité obdobnou pozornost, jako je věnována spolehlivosti, soustředit i na jejich rozšiřitelnost. V dnešní době datového boomu je zřejmé, že pokud plánujete provozovat na jednom fyzickém serveru po dobu následujících pěti let hned několik serverových aplikací, že minimálně požadavky na diskový prostor a operační paměť budou v čase raketově růst. A na to musí být server už od začátku připravený. Rozšiřitelnost je tak i v segmentu serverů pro menší a střední firmy klíčovým zaklínadlem, které nelze zapomenout zákazníkům zmiňovat, stejně jako fakt, že už dávno neplatí, že je třeba v samotném počátku zaplatit za server horentní sumu. Nikoliv.

U Lenova lze investovat do serveru postupně spolu s tím, jak se v čase mění potřeby firmy. I proto by měli reselleři dbát na budování dlouhodobějších vztahů se zákazníky.

Systémová správa i špičkový servis jsou pro rostoucí firmy důležité

Spolu s tím, jak se prodlužuje morální životnost serverového hardwaru a jeho komplexnost, hraje stále důležitější roli také servis a systémová správa. Střední a velké firmy to vědí velice dobře, těm malým je vhodné to raději připomenout. Lenovo přitom ke všem ThinkServerům nabízí nástroj ThinkServer System Manager a k serverům řady System x zase ToolsCenter Suite.

K dispozici jsou samozřejmě také balíčky pro plnohodnotnou spolupráci s nástroji od výrobců virtualizačních platforem Microsoft i VMware, či se specializovanými nástroji třetích stran jako např. IBM Tivoli. A podobné je to i se zárukou, kterou přirozeně zákazník ocení až tehdy, nastane-li nějaká neočekávaná a nežádoucí situace.

V tomto ohledu je vhodné připomenout, že Lenovo v základu nabízí pro všechny servery jedno- či tříletou záruku NBD on-site. Tu je možné pro servery řady ThinkServer i System x volitelně prodloužit až na dobu 5 let a navýšit ji na NBD 9×5.

I malé firmy mohou mít server, který s nimi poroste

Lenovo své servery, ať už řady ThinkServer, anebo System x, od samého začátku staví tak, aby byly vhodné pro provoz virtualizovaných prostředí. Nabídku takových serverů pro nej menší firmy otevírají tower servery System x3100 M5 respektive ThinkServer TS140 a jeho větší bratr TS440.

Všechny lze přitom při využití volitelného příslušenství instalovat také do racku. I to je součástí flexibility, která počítá s tím, že malá firma eventuálně může dorůst až do firmy, která již bude potřebovat profesionální serverovnu se standardními 19″ racky, a to aniž by musela měnit své stávající servery. Všechny tyto entry-level servery stavějí na spolehlivých a výkonných čtyřjádrových procesorech Intel Xeon E3-1200 v3 s až čtyřmi ECC paměťovými moduly s celkovou kapacitou až 32 GB. Naprostou samozřejmostí je také podpora nejrozšířenějších RAID módů 0, 1, 5 a 10 i podpora pro vzdálenou systémovou správu prostřednictvím IMM2 respektive Intel AMT, která otevírá širokou škálu možností při vzdálené správě serveru prostřednictvím softwarových nástrojů od Lenova, Microsoftu, VMware, IBM či dalších hráčů.

Všechny tyto servery jsou samozřejmě od počátku navrženy pro provoz v režimu 24/7, nabízejí vysoce účinné napájecí zdroje s certifikací 80 PLUS Bronze a vyšší a v závislosti na zvoleném modelu a typu disků nabízejí i dostatečný úložný prostor pro současné i budoucí aplikace. V tomto ohledu exceluje zejména Lenovo ThinkServer TS440, který dokáže nabídnout celkovou úložnou kapacitu až pro 32 TB dat.

Výkonné servery s vysokou hustotou pro střední firmy

V kategorii serverů pro střední firmy se přidávají další prvky podstatné pro větší virtualizovaná prostředí s velkým důrazem na nepřetržitý provoz – redundantní hot-swap zdroje a větráky. Ty výrazným způsobem zvyšují celkovou dostupnost virtualizované serverové platformy. V praxi tak dochází k vypnutí serverů jen tehdy, je-li potřeba doplnit operační paměťči další procesor. Disky jsou samozřejmě všechny hot-swap.

1U servery

Pokud je něčeho ve středních firmách poměrně málo, pak je to prostoru v serverovně. Lenovo si s tím dokázalo u svých rackových serverů bravurně poradit a do 1U serverů vměstnalo takřka nemožné. Nabídku 1U serverů pro střední firmy začíná ThinkServer RD350 s prostorem pro dva výkonné až dvanáctijádrové procesory Intel Xeon E5-2600 v3 doplněné až o 512 GB RAM. Co se úložného prostoru týče, tak RD350 počítá spíše s existencí SAN/NAS a pojme 8× 2,5″ HDD (až 9,6 TB) anebo 4× 3,5 HDD (až 16 TB).

Pro firmy, které by chtěly svůj fyzický server využít i pro ukládání dat, má Lenovo připraven System x3550 M5. Ten pojme až dva osmnáctijádrové procesory Intel Xeon E-2600 v3, až 1,5 TB RAM, který pro disky nabídne 10 předních a 2 zadní 2,5″ pozice anebo 4 pozice pro 3,5″ HDD. Celkem tak pojme až 24 TB dat. Výhodou pro práci s velkými objemy dat je zde integrovaný 12 Gbit/s RAID adaptér. Pro zajištění ještě vyšší dostupnosti navíc tento server disponuje i diagnostickými LED a prediktivní analýzou selhání jednotlivých komponent.

Pro větší firmy, které požadují více prostoru pro pevné disky přímo uvnitř serveru, jsou pak k dispozici i rozměrnější 2U varianty obou serverů, které zároveň využívají až 2 redundantních zdrojů s vysokou účinností. ThinkServer RD450 nabízí prostor pro až 8× 3,5″ HDD (až 32 TB) anebo 24x 2,5″ HDD/SSD (až 28,8 TB), zatímco System x3650 M5 disponuje prostorem pro až 24 předních a 2 zadní 2,5″ HDD/SSD, 12 předních a 2 zadní 3,5″ HDD + 2 zadní 2,5″ HDD/SSD anebo pro až pro 8 předních 3,5″ HDD a 2 zadní 3,5″ HDD či 2,5″ HDD/SSD. Celkově pak dokáže pojmout až úctyhodných 86,4 TB dat.

Vysoce spolehlivý úsporný hardware, který umí s firmou růst

Současná nabídka x86 serverů Lenovo je postavena tak, že dokáže pokrýt potřeby všech typů firem, včetně těch nejmenších. Snadná vzdálená správa, maximální spolehlivost, obrovská flexibilita a rozšiřitelnost i vysoká výkonová a datová hustota jsou přitom zárukou úspěchu u malých a středních firem dychtících po virtualizované serverové infrastruktuře. Navíc, jak jsme si ostatně ukázali výše, řady ThinkServer a System x se vzájemně vhodně doplňují, díky čemuž lze pro každého zákazníka nalézt ten nejvhodnější server.

Exit mobile version