Virtualizované úložiště šité na míru menším zákazníkům

S novými úložišti oslovuje IBM střední a menší podniky dostupnou cenou, špičkovými funkcemi i snadnou správou.
Mezi hlavní výhody úložišť s interní virtualizací patří především možnost rychlého a flexibilního vytváření nových diskových oddílů, jednoduché změny nastavení, tvorba snapshotů (flash copy) nebo pružná alokace jen té kapacity, která je skutečně využívána aplikacemi (thin provisioning). Existuje zde rovněž možnost vytvořit různě rychlé vrstvy úložiště (storage tiering) například z SSD disků, SAS či NL-SAS disků a přesouvat či zrcadlit mezi nimi „horká“ data pro optimální výkon. Virtualizované úložiště navíc svou flexibilitou skvěle doplňuje virtualizovanou serverovou infrastrukturu a umožňuje propojení s cloudovými službami včetně zálohování do cloudu.

Zatímco ve velkých podnicích, zejména pak v segmentech jako jsou bankovnictví, pojišťovnictví či telekomunikace, se již virtualizace úložišť stala standardem, menší a středně velcí zákazníci (SMB) měli donedávna jen omezené možnosti, jak naplno využít jejích výhod. IBM Storwize V3700 to od základu mění. Toto plně virtualizované úložiště pro segment středních a menších podniků totiž přebírá vlastnosti a technologie z „enterprise“ řad, jako je Storwize V7000 nebo IBM SVC (SAN Volume Controller) – platformu, kterou společnost IBM uvedla na trh již v roce 2003 jako vůbec první nástroj pro virtualizaci SAN infrastruktury. IBM ostatně byla u zrodu původního i moderního děrného štítku, magnetické počítačové pásky, nebo vynálezu pevných disků.

Flexibilita, škálovatelnost, dostupnost

Vedle zmíněných funkcí dříve dostupných pouze v enterprise segmentu, patří mezi hlavní výhody IBM Storwize V3700 vysoká flexibilita – základní šasi formátu 2U se dvěma řadiči pojme 12 pevných disků 3,5“ nebo 24 disků 2,5“. Kombinovat lze přitom různé typy disků – ať už z hlediska kapacity nebo výkonu, včetně disků SSD. Systém se přizpůsobí i rozličným prostředím – lze jej připojit přes rozhraní 8Gb FC, 1Gb iSCSI nebo 10Gb iSCSI / FCoE.

Úložiště je ale připraveno i pro další případnou expanzi, což je pro řadu dynamických firem v SMB segmentu zásadní. Celkem lze přidat až čtyři moduly, a rozšířit tak kapacitu systému až na 120 disků s celkovou fyzickou kapacitou 180TB – to vše v prostoru 10U. Díky tomu, že tato řada sdílí platfomu s IBM SVC, je navíc možné bez odstávky migrovat na vyšší řady úložišť IBM. Základní verzi Storwize V3700 lze pořídit již od 140 000 Kč s tříletou NBD zárukou, bez „skrytých“ poplatků za software, zato ale s jistotou vylepšení, která IBM pravidelně nabízí v bezplatných aktualizacích firmware.

Snadný dohled a správa

Stejně důležitá jako flexibilita, škálovatelnost a cena je pro zákazníky ze segmentu SMB, jejichž IT oddělení obvykle nedisponují desítkami specialistů, snadná a přehledná správa celého systému. IBM Storwize V3700 je vybaven grafickým uživatelským rozhraním pro správu převzatým opět z vyšších řad V7000 a SVC, které nabízí vizualizaci celého diskového prostoru, integrovaná videa s návody a radami i přehledné monitorování stavu úložiště.

Zkušenější administrátoři ocení přítomnost řady pokročilých nastavení, která jsou jim v případě potřeby též k dispozici, na druhou stranu přehledné rozhraní umožní vytvořit nový diskový oddíl pomocí šesti kliknutí a úvodní nastavení celého systému lze zvládnout v řádu minut. Přístup je možný přes webový prohlížeč prakticky z libovolné platformy.

Exit mobile version