Virtuální realita v podnikovém IT

Podnikové aplikace ve stále větší míře využívají virtuální a rozšířenou realitu. Otázkou zůstává, jak technologii integrovat do ekosystému IT a stávajících pracovních procesů. Nedávná analýza asociace ABSL se soustředila především na změny, které technologie VR vyvolá v rámci podnikových služeb.

Viz také: Virtuální realita přinese revoluci srovnatelnou s robotizací

Tématu se podrobně věnuje několik studii společnosti Deloitte. Za klíčové vlastnosti/změny VR/AR považují analytici Deloitte mj. následující:

Technologie VR přitom samozřejmě naráží na zažité metody práce a může být vnímána jako působící příliš intenzivně. Je věcí lidí ve vedení firem, aby zaměstnance k používání různých brýlí a další head setů dokázali motivovat a VR co do uživatelského komfortu ještě musí dozrát. Uživatelské prostředí a rozhraní podnikových systémů VR se bude vyvíjet postupně. Bude to vyžadovat nové programátory, nové vývojové nástroje, nové designery celých prostředí a jejich testery; vzniknou nové profese a změní se i charakter stávajících pracovních pozic. Lidé s příslušnými dovednostmi by se ještě včera zřejmě uplatnili spíše v Hollywoodu než v odděleních podnikového IT.

V souvislosti s integrací VR do podnikové IT dojde ke změnám požadavků na kapacity/infrastrukturu. Deloitte uvádí např. následující:

Exit mobile version