VPGC představuje A10 a Mojo

Distributor s přidanou hodnotou VPGC (www.vpgc.com) uspořádal v sídle Microsoftu seminář, na kterém vystoupili zástupci A10 Networks, dodavatel řešení síťové bezpečnosti kategorie enterprise, dále Cisco, Microsoft a Mojo Networks, dodavatel průmyslových wi-wi řešení s řadou doplňkových funkcí a centrální správou v cloudu. Společným jmenovatelem byl Microsoft Azure, pro který jsou dané produkty ověřeny a lze na nich poskytovat další služby.
Alexander Kreutz, Channel Sales Manager A10 Networks, představil americkou společnost A10 Networks (www.a10networks.com), (v distribuci u VPGC), která vstoupila na trh před 10 lety s produktem pro load balancing síťového provozu a dodávku aplikací (ADC). Pak vyvinula další řešení zejména pro řízení a bezpečnost síťového provozu – CGN (uchování adres v sítích s IPv4 mezi LAN a vnější sítí; řeší i problémy po vyčerpání IPv4 adres překladem mezi IPv4 a IPv6), TPS (anti-DDoS ochrana; zmírnění následků distribuovaných útoků DoS – odmítnutí služby), SSLi (inspekce zašifrovaného síťového provozu SSL a jeho zviditelnění pro možnost ochrany; SSL používá například pro svůj e-mail i prohlížení stránek nejen Google, ale i Seznam) a také CFW (firewall nové generace).

Alexander Kreutz, A10 Networks

A10 má ve všech zařízeních vlastní 64bitový operační systém ACOS (Advanced Core Operating System), takže za sebou netáhne starý kód jako kouli na noze a přidávání nových funkčností je mnohem jednodušší. Řešení od A10 mohou běžet jak na virtuálu, tak v dodávaném rackovém boxu 1U nebo i na bare-metalu. Pro maximální výkon je lepší využít dodávku na hardwaru od A10, protože například SSLi od A10 je vybaveno hardwarovým akcelerátorem. Výhodou A10 je, že má průhledné licencování, což znamená, že při nákupu jedné kategorie řešení má zákazník k dispozici jeho plnou funkčnost od začátku a nemusí přikupovat nebo rozšiřovat licence. A10 nemá přímé zastoupení,zakazníci dostávají servis ve špičkové kvalitě a to díky síti certifikovaných partnerů, nebo přímo od inženýrů z Německa do druhého dne. Největším zákazníkem A10 je Microsoft, který používá například anti-DDoS a ADC jak pro vlastní vužití a ochranu, tak je má k dispozici pro zákazníky MS Azure na Azure Marketplace.

Alexander Kreutz dále hovořil o trendech v aplikacích a přechodu od tradičního modelu ke cloudu, což souvisí například s opouštěním monolitických třívrstvých aplikací k mikroslužbám a kontejnerům a platbám za využívání, nikoliv za instalační licenci. Výhodou má být agilita, jednoduchost a nižší cena. A10 má pro tento režim připravený model SaaS A10 Cloud.

Andrej Jeleník, System Engineer Cisco

Cisco a bezpečnost

Andrej Jeleník, System Engineer Cisco, hovořil o Cisco Cyber Security. Cisco má pro bezpečnost řadu řešení, od viditelnosti do sítě přes ochranu až po bezpečnost v cloudu. Cisco Webex je provozovaný na technologii A10 ADC.

Microsoft už téměř jen pro cloud

Vlastimil Tesař z Microsoftu zdůraznil, že Microsoft dnes nabízí zejména cloud, pro který má pět základních řad – Office 365, Dynamics 365 (ERP, CRM a podobně), SPE + OMS (Secure Productive & Operation Management Suite), Cortana Intelligence Suite a Azure PaaS. Například další verze MS Dynamics Axapta už bude pouze pro cloud.

Vlastimil Tesař, Microsoft

MS Azure se stal platformou a místem pro vytváření aplikací a systémů, jejich provoz, využívání a zabezpečení. Azure dává prostředky pro výpočetní prostředí, storage i networking (IaaS), nad kterými je velké množství služeb PaaS, to znamená aplikačních, výpočetních, vývojových, integračních, datových, analytických a IoT služeb a služeb kongitivní analýzy. Jednou z výhod tohoto uspořádání je například automatické škálování. Pro Azure jsou certifikovány i platformy Oracle, IBM (DB2, WebSpjere, MQ V8.0.0.1), SAP Business Suite, business All-in-One, SAP HANA a NetWeaver. Microsoft je kromě toho největší investor do open source a 60 % nových aplikací v MS Azure dnes běží na Linuxu. Protože i zde záleží na bezpečnosti a do Azure lze doplnit i například řešení Cisco, A10 a další. Třeba load balancer od A10 Networks dnes běží ve výpočetním prostředí Sodexho (elektronické stravenky) na Azure.

Cortana Intelligence Suite

Toto řešení prezentoval Jan Pospíšil z Microsoftu, a sice s důrazem na možnost zpracování dat z wi-fi od Mojo Networks. Cortana Intelligence Suite má s Cortanou z mobilních zařízení společnou jen infrastrukturu, jde totiž o mnohem mohutnější nástroj, který slouží k náročnější kognitivní analytice než jen k rozpoznání hlasových povelů a nějaké odpovědi. Základem je Azure Data Lake Store, který do sebe nasaje data. Jde v podstatě o big data – strukturovaná, nestrukturovaná, relační, plochá, která zůstanou v Azure a nikam jinam nejdou.

Jan Pospíšil, Microsoft

Nadstavbou je Azure Data Lake Analytics, odkud se k datům přistupuje unifikovaně (obdobný přístup jako Hadoop). Microsoft pro tento účel přišel s jazykem U-SQL, který je blízký SQL a zároveň je obohacený pro big data tak, aby se v nich vyznali i business analytici. Vývojáři pro tento úkol mají k dispozici SDK. Data Factory si pak lze představit jako LTE pro big data. Dnešní přístup k analýze dat se změnil, aby se daly odpovědět otázky typu co se stalo, kdy se to stalo, co se stane a také co máme udělat, aby se to stalo. Tradiční business intelligence se tak přesouvá k nasazení strojového učení. Právě například Mojo Networks dává svými výstupy z wi-fi (které například umějí zachytit každou IP adresu ze smartphonů) taková data (pohyb lidí na prodejně), která poslouží k rozestavění zboží na prodejně tak, aby jej lidé viděli co nejvíce. Ve strojového učení je tedy posun od tradiční business intelligence a příkazů, co se má stát k dotazu, co se může stát a jak na tomto základě jednat. K tomu přichází Power BI pro vizualizaci dat, například na základě připravených šablon.

Mojo Networks

Radek Černý, Mojo Networks

Radek Černý, který má u Mojo Networks (v distribuci u VPGC) na starosti technickou podporu dodávající průmyslové wi-fi řešení, hned na úvod vysvětlil, že Mojo je softwarovou firmou. Prakticky všechny AP (přípojné body) má totiž Mojo s ostatními dodavateli obdobné kategorie stejné, až na krabici a logo. Kouzlo věci je v softwaru, který Mojo Networks dodává. První výhodou řídícího softwaru pro průmyslové wi-fi od Mojo je bezpečnost, protože například umí zjistit podvrženou síť, zablokovat narušitele a podobně. Druhou výhodou je takzvaný user engagement, což znamená rozpoznání uživatele (nebo i zjištění anonymního nepřihlášeného uživatele) s možností poskytovat mu třeba interaktivní nabídku a další věci například na stadionech, v obchodních řetězcích a podobně. U konkurenčních platforem toto jde sice také, avšak s dalším sofwarem od třetích stran. Třetí výhodou jsou analytické funkce (nehovoříme-li o kognitivní analytice Cortana, viz výše) ohledně využití jednotlivých AP. Čtvrtou výhodou je kompletní řízení z cloudu. Když si uživatel nasadí x přípojných bodů od Mojo Networks, může je obsluhovat, sledovat a řídit z webové konzole, čímž odpadá nutnost starat se například o extra řadič v dané lokalitě, stačí AP připojit k síťovému switchi přes PoE.

Exit mobile version