Vycházejí IBM Connections V6.0

IBM oznámila novou verzi IBM Connections – své vlajkové lodi v oblasti podnikových sociálních sítí (ESN). Takřka přesně po deseti letech od uvedení první verze IBM Connections na konferenci Lotusphere 2007 vychází verze 6.0, která přináší řadu novinek.
IBM Connections jsou od začátku své existence významnou součástí portfolia IBM Collaboration Solutions. Podle některých pramenů se dokonce jedná o nejrychleji rostoucí produkt v historii IBM, který již v prvním prodejním roce získal přes jeden milion uživatelů, a který dnes používají desítky milionů uživatelů v desetitisících organizací po celém světě. O kvalitě tohoto produktu svědčí jeho opakované zařazování mezi nejlepší podnikový sociální software v různých žebříčcích, které sestavují renomované analytické firmy jako Gartner, Forrester, IDC, Constellation Research, Ovum a další. Jen za poslední rok získaly IBM Connections takových globálních ocenění minimálně pět. IBM Connections si stále drží i největší podíl na trhu podnikových sociálních sítí (přes 13 %), což IBM řadí na první místo před Salesforce, Jive a Microsoft.

IBM Connections V6

Novinky v IBM Connections V6.0

Co tedy přinese nová verze IBM Connections V6.0? Hlavní inovace se odehrávají na třech místech:

• Správci komunit budou moci vytvářet ještě přehlednější a atraktivnější komunity, které usnadní zapojení uživatelů a spolupráci. Komunity dostanou nový, hezčí grafický kabát s bohatšími možnostmi rozložení a přizpůsobení. Komunity bude také možné kopírovat a tím zrychlit a sjednotit zakládání například projektových nebo produktových komunit.

• Synchronizace souborů mezi serverem a klientskými stanicemi bude rozšířena na celé složky nejvyšší úrovně, synchronizační složka byla dokonce přejmenována na „Můj disk“.

• Nová (volitelná) domácí stránka s názvem „Orient Me“ využívá pokročilé funkce, aby uživatelům zvýraznila důležitý a pro ně relevantní obsah. Přibyly také nové způsoby filtrování obsahu.

• Kromě výše uvedených hlavních novinek dojde samozřejmě na desítky drobných vylepšení napříč všemi moduly IBM Connections: nové pluginy, nové desktopové konektory, nové mobilní aplikace aj. Podobné aktualizace v posledním roce IBM uvolňuje prakticky na měsíční bázi – je vidět, že vývoj produktu i po deseti letech stále běží.

Budoucnost IBM Connections

Zároveň s oznámením nové verze na únorové konferenci IBM Connect v San Franciscu byl také oznámen projekt „Pink“ v rámci kterého dojde v následujících dvou letech k podstatné technologické obměně produktu. Postupně bude opuštěn klasický IBM middleware na platformě WAS/DB2 a produkt se přesune na modernější technologie a architekturu mikroslužeb. Dojde ke sjednocení zdrojového kódu on-premises a cloudové verze s cílem zajistit vyšší flexibilitu a rozšiřitelnost. IBM doslova řekla, že nechce IBM Connections vyvíjet pro zákazníky, ale se svými zákazníky a obchodními partnery.

Jedním z partnerů IBM, kteří IBM Connections dodávají a nasazují, je firma Whitesoft, která má sídlo v Plzni.

Exit mobile version