Vydá Microsoft americké vládě data uložená na serverech v Irsku?

Právní zástupci americké společnosti Microsoft se minulý týden u soudu opět utkali s představiteli americké vlády v ostře sledovaném případu týkajícím se toho, zda USA mohou po poskytovatelích internetových služeb požadovat i zpřístupnění těch dat, jež jsou uložena na jejich serverech v zámoří.

Stejně jako u soudů nižší instance, i u odvolacího soudu zástupci Microsoftu tvrdili, že pokud by soud rozhodl v neprospěch amerického gigantu, mělo by toto rozhodnutí značný dopad na důvěru neamerických zákazníků v cloudové služby. A stejně tak by utrpěly diplomatické vztahy USA s jinými zeměmi, kterým by se jistě nelíbilo, že Spojené státy v jejich jurisdikcích uplatňují vlastní zákony týkající se ochrany soukromí a dat. A co víc, na rozhodnutí amerického soudu by se následně mohly naopak odvolávat jiné země, které by požadovaly u firem se sídlem na jejich území obdobný přístup k datům amerických občanů umístěných na serverech v USA.

Soudní spor mezi americkou vládou a Microsoftem se rozhořel kvůli vydanému soudnímu příkazu, který měl americké vládní agentuře umožnit přístup k e-mailům blíže nespecifikované fyzické osoby, proti níž je vedeno vyšetřování. Problém je v tom, že tyto e-maily nebyly uloženy na serverech Microsoftu v USA, ale v Irsku.

Jak uvedli právní zástupci Microsoftu doposud při jednání u soudů nižších stupňů, americký Electronics Communications Privacy Act (ECPA) v žádném ze svých ustanovení nehovoří o tom, že by americká vláda měla mít přístup i k datům uloženým na serverech v cizích zemích. Podle právníků Microsoftu by v případech, kdy jsou data uložena mimo USA, americká vláda měla využít dvoustranné dohody uzavřené s konkrétním státem, pomocí níž by se měla vydání dat uložených na serverech mimo USA domáhat. V tomto konkrétním případě navíc právníci Microsoftu poukázali na to, že zástupci irské vlády v prosinci v dopise adresovaném americkému odvolacímu soudu uvedli, že by požadavek učiněný podle dvoustranné smlouvy uzavřené mezi USA a Irskem rychle zvážili.

Soudy nižšího stupně se s názorem právních zástupců Microsoftu neztotožnily. Nejdříve americký gigant narazil u městského soudu v New Yorku, jehož soudce v dubnu minulého roku odmítl vydaný soudní příkaz zrušit. Podle rozhodnutí tohoto soudce se na soudní příkazy na zpřístupnění elektronického obsahu vydané podle ECPA nemůže vztahovat princip teritoriality, jelikož takový přístup by měl značně negativní vliv na vymáhání amerického práva. Kromě toho new-yorský soudce ve svém rozhodnutí dodal, že příkaz vydaný podle ECPA je jakýsi „hybrid“, když jde zčásti o příkaz k vydání obsahu a částečně o předvolání. Formálně je však třeba s příkazem zacházet jako s předvoláním, které je doručeno poskytovateli internetové služby, jenž má povinnost poskytnout informace uložené na jeho serverech nezávisle na tom, kde se tyto nacházejí. Pokud by tomu tak nebylo, americké vládní agentury by dle názoru zmíněného soudu neměly žádnou páku na americké firmy poskytující služby mimo území USA, které mají všechna data uložena pouze v zámoří.

Proti tomuto rozhodnutí se Microsoft odvolal a v mezidobí se rozhodl poskytnout americké vládě pouze informace uložené o daném uživateli na svých amerických serverech. Klíčový obsah uložený v data centru v Dublinu tak americká společnost nevydala. O odvolání následně rozhodoval obvodní soud v New Yorku, který jej však zamítl. A tak následovalo druhé odvolání k dalšímu federálnímu soudu, jenž se v minulém týdnu celou věcí začal zabývat. Kdy bude v celé věci vydán finální verdikt, zatím není jasné.

Exit mobile version