Výdaje na cloud dál porostou, i když křivka zpomalí

Podle nejnovější analýzy cloudového trhu od IDC (studie IDC Worldwide Software and Public Cloud Services Spending Guide) dosáhnou celosvětové výdaje na služby veřejného cloudu v roce 2027 výše 1,35 bilionu dolarů. Ačkoli dynamika v průběhu prognózovaného období 2023-2027 mírně zpomalí, trh by měl během příštích 5 letu i tak růst v průměru o 19,9 %.
„Většina organizací přijala veřejný cloud jako nákladově efektivní platformu pro hostování podnikových aplikací, pro vývoj i nasazení řešení svých zákazníků. Při pohledu do budoucna má cloudový model i nadále velmi dobrou pozici z hlediska uspokojování potřeb zákazníků v oblasti inovací, při vývoji a nasazování aplikací, a to i s ohledem na potřeby v oblasti umělé inteligence/strojového učení (AI/ML) a technologií edge,“ uvedla Eileen Smith, viceprezidentka IDC pro data a analýzy.
Z 28 odvětví zahrnutých do prognózy mají být tři největší z hlediska výdajů bankovnictví, softwarové a informační služby a telekomunikace. Následovat bude maloobchod a profesionální a osobní služby. Velký nárůst výdajů na cloudové služby nastane v sektoru telekomunikací a u provozovatelů služeb spojených s kapitálovými trhy.
Software jako služba (poznámka: SaaS – aplikace. IDC rozlišuje v rámci SaaS ještě dvě podskupiny, vedle vlastních aplikací dále software pro systémovou infrastrukturu) bude i nadále představovat největší kategorií cloud computingu s asi 40 % všech výdajů na veřejný cloud. Nejdůležitější z těchto aplikací budou systémy pro řízení podnikových zdrojů (ERM) a řízení vztahů se zákazníky (CRM), další v pořadí jsou nástroje pro práci s obsahem a pro jeho správu a aplikace pro spolupráci.
Nicméně trh s aplikacemi SaaS je již také relativně saturován a tato kategorie poroste, co se výdajů týče, nejpomaleji (v průměru ročně 15,8 %).
Druhou největší kategorií výdajů na veřejný cloud bude infrastruktura jako služba (IaaS), následovaná platformou jako službou (PaaS). Segment PaaS ale má ale naopak růst nejrychleji.
V rámci kategorie SaaS – software pro systémovou infrastrukturu bude nejvíce výdajů směřovat do nákupu cloudových bezpečnostních řešení.
Zdroj: IDC

Exit mobile version