Výdaje na IT táhne už jen cloud

Zdroj: Pixabay

Současná situace má odpovídat očekávanému celoročnímu růstu výdajů na IT ve výši 4,8 % (v konstantní měně). Taková je aktuální prognóza IDC. Nicméně prakticky veškerý růst již obstarávají cloudové služby, naopak zbytek trhu klesá. A i ochota podniků investovat do cloudu začíná zpomalovat. Celkový odhad velikost trhu IT v roce 2023 se momentálně dostal na 3,27 bilionu (trillions) dolarů. Turbulentní situace je patrná už z toho, že IDC se aktualizuje prognózu každý měsíc, květový odhad je oproti tomu z dubna mírně vyšší.
Růst IT služeb má letos dosáhnout téměř 6 %, protože velké podniky jsou i nadále bez ohledu na riziko recese nebo nejistotu vyvolanou otřesy v bankovním sektoru odhodlány dlouhodobě investovat do digitální transformace. Celkový růst výdajů na software bude činit téměř 11 %, a to především díky příjmům z cloudového softwaru, které se zvýší o 19 %. I to ovšem znamená zpomalení ve srovnání s loňským růstem cloudového softwaru o 25 %, růst cloudových služeb IaaS se oproti loňsku také zpomalí (z 33 % v roce 2022 na 26 % v roce 2023). Loni byly možná podniky paradoxně ochotnější investovat, když viděly roztáčející se inflaci, letos již panuje větší snaha výdaje na cloud konsolidovat.
Růst výdajů na software a služby ovšem kontrastuje s výrazným útlumem investičních výdajů na hardware a zařízení; úrokové sazby začínají mít přímý dopad na financování. Výdaje na osobní počítače letos klesnou o 12 %, výdaje na periferie se sníží o 3 %. Poskytovatelé cloudových služeb v určitých segmentech stále dokážou svou poptávkou trh s hardwarem ovlivnit, ale ani tak to nemusí být žádná sláva. Výdaje na servery/úložiště letos vzrostou jen o 2 %, loni šlo o 23 %. Dokonce když pomineme cloudovou infrastrukturu, výdaje na necloudové servery/úložiště letos se mají letos o 7 % snížit.
„Pro dodavatele a prodejce IT, kteří svým zákazníkům poskytují hlavně on-premise a tradiční hardware nebo software, to letos vypadá na těžký rok,“ konstatuje Stephen Minton, viceprezident výzkumné skupiny Data & Analytics v IDC.

Poznámky: I jiných čísel je v této souvislosti k dispozici dost, ovšem je třeba je při srovnávání interpretovat opatrně. Výše uvedená prognóza je v konstantní měně. Dále: IDC do údajů výše nezahrnuje podnikové (business) a telekomunikační služby.

Zdroj: IDC

Co se týče výdajů na cloudové služby, k dispozici je současně pravidelná statistika Synergy Research Group. Podle ní výdaje podniků na služby cloudové infrastruktury vzrostly meziročně v 1. čtvrtletí letošního roku asi o 20 % a dosáhly výše 63 miliard dolarů. Meziročně růst zpomalil.
Rychlejší meziroční růst něž trh jako celek měly Microsoft a Google; obě společnosti zvýšily svůj podíl na celosvětovém trhu o procentní bod oproti prvnímu čtvrtletí loňského roku. Jejich celosvětové tržní podíly v prvním čtvrtletí činily 23 %, resp. 10 % (viz graf). Amazon si víceméně zachoval svůj tržní podíl 32-34 %. Celkově se tito tři hlavní poskytovatelé podíleli na celosvětovém trhu 65 %. Mezi poskytovateli cloudových služeb druhé úrovně s nejvyšší meziroční mírou růstu patří společnosti Oracle, Snowflake, MongoDB, Huawei (a další čínské telekomunikační společnosti, zde ovšem mají data za celý svět omezenou vypovídací hodnotu).
V terminologii/metodice Synergy zahrnuje cloudová infrastruktura IaaS, PaaS a hostovaný soukromý cloud, nikoliv segment softwaru jako služby (SaaS).

Zdroj: Synergy Research Group

Exit mobile version