Výdaje na umělou inteligenci se zdvojnásobí už za necelé 4 roky

Zdroj: Pixabay

Velkou dynamiku zavádění umělé inteligence odhaduje prognóza Worldwide Artificial Intelligence Spending Guide od IDC. Velikost trhu by se z 50,1 miliard dolarů v roce 2020 měla zvýšit až na 110 miliard roku 2024. To odpovídá průměrnému růstu trhu meziročně o více než 20 %. Výdaje na umělou inteligenci mají růst především v souvislosti s procesy digitální transformace podniků.
Prognóza uvádí, že nyní již firmy nebudou zavádět AI ve snaze se odlišit, ale naopak proto, aby vůbec zůstaly konkurenceschopné. Nezastupitelná je umělá inteligence především v automatizovaném zpracování informací (přeměně dat na znalosti), pro další automatizaci (speciálně zabezpečení IT, ale i provoz IT jako celku, detekce podvodů, fungování lidských zdrojů nebo třeba hledání nových léků) a podpoře rozhodování. Hlavními tahouny umělé inteligence budou ale projekty zaměřené na vylepšení zákaznické zkušenosti (agenty pro komunikaci se zákazníky, řízení prodeje, personalizace, doporučování…) a analogicky na to, aby se v práci lépe cítili zaměstnanci.
Trh aplikací AI je aktuálně dost fragmentovaný, pro rok 2020 IDC např. uvádí jako hlavní aplikaci agenty určené k automatizaci komunikace se zákazníky, nicméně i na tuto kategorii připadá jen asi 11 % celkových výdajů na umělou inteligenci. Na druhém místě je se 7 % kategorie nástrojů pro optimalizaci prodeje včetně populárních algoritmů na tvorbu personalizovaných doporučení, jejichž cílem je přimět zákazníka k dalším nákupům.
Co se týče nasazení AI v jednotlivých oborech podnikání, nejvíce investovat bude podle prognózy maloobchod a bankovní sektor. Následovat má výroba a zdravotní péče. K silnému růstu nasazení AI dojde ve státním sektoru a zdravotnictví. V roce 2020 došlo ke zpomalení nasazování umělé inteligence v dopravním průmyslu, ale i zdravotnictví nebo řadě služeb (volný čas, restaurace…). Zde působící podniky musely řešit přímo svoje fungování, nikoliv inovace. Umělá inteligence by ale v řadě odvětví mohla představovat i nástroj oživení, a to i při přetrvávající nejistotě, protože umožňuje např. lépe předcházet/reagovat na narušení výroby, dodavatelských řetězců i poptávky. Některé evropské vlády také v souvislosti s pandemií uzavřely partnerství s dodavateli technologií AI přímo v souvislosti s epidemií koronaviru.
Co se týče struktury výdajů za AI, v roce 2020 připadne více než třetina na software a stejný podíl na služby, zbytek (menší třetina) za hardware. V příslušných kategoriích představují hlavní položky vlastní aplikace (objem trhu 14,1 miliardy dolarů), IT služby (14,5 miliard) a servery (11,2 miliard). V příštích letech mají nejrychleji růst výdaje na software.

Zdroj: IDC

Exit mobile version