Výrobci čipů upravují odhady příjmů dolů

Aktuální pohyb cen akcií technologických firem se dá vysvětlovat různě. Nakolik souvisí s globálními vlivy, jako je politika centrálních bank, nakolik můžeme očekávat pokles poptávky přímo v sektoru IT? Je na obzoru ochlazení? Klesající prodej PC nikoho už nepřekvapuje, možná se ale zadrhává i zájem o smartphony.
Akciové trhy v posledních letech zaznamenaly překotný růst, především kvůli americkému kvantitativnímu uvolňování – někam se ty „natištěné“ peníze podít musely. To ale neznamená, že by různé segmenty akcií rostly stejně. Pojďme se podívat, jak si stojí dodavatelé čipů a IT jako celek.

Porovnat můžeme třeba Philadelphia Semiconductor Index (SOX) a index Nasdaq Composite. Do prvního spadají dodavatelé jako Intel, Qualcom a TSMC, druhý se počítá ze všech akcií obchodovaných na Nasdaqu, tj. z asi 3 000 společností. SOX za poslední 2 roky přidal 63 %, Nasdaq 51 %. V minulém měsíci oba indexy poklesly o jednotky procent. Jaké jsou příčiny a má smysl se tím podrobněji zabývat, nebo jde o jednu z mnoha víceméně náhodných fluktuací?

V první řadě samotné poměry mezi cenou akcií a ziskem příslušných firem (Price Earings Ratio, P/E) jsou dnes rekordní, ceny akcií jsou vyšponované expanzivní měnovou politikou. Jakmile se „tištění peněz“ v USA trochu omezilo a zvýší se úrokové sazby (což se očekává), akcie jdou logicky dolů – na tom není nic specifického pro IT. Americkým výrobcům IT, kteří se soustřeďují na vývoz, snižuje navíc obrat posílený dolar, a toho si hráči na burze samozřejmě všímají také. Především výrobci polovodičů/čipů kvůli dolaru čelí možnému snížení poptávky, a proto (zatím) ztráceli více než Nasdaq jako celek. Tak jednoduše se ale probíhající korekce vysvětlit asi nedá.

Poptávka po polovodičích je totiž brána i jako indikátor zdraví celého technologického trhu. Kevin Kelleher na webu Time upozorňuje, že míra objednávek odpovídá tomu, jak jsou optimističtí výrobci smartphonů, tabletů a dalších zařízení (PC už pro Kellehera spadá do kolonky „dalších zařízení“). Kelleher rovněž soudí, že jen na silný dolar vývoj svádět nelze, ochlazení poptávky nestalo i nezávisle. Dodávky PC se např. loni stabilizovaly, letos by ale mohly jít zase dolů. Také možná klesá poptávka po smartphonech na rozvíjejících se trzích, především v Číně.

Statistiky IHS uvádějí, že v roce 2013 se prodej čipů zvýšil o 6,3 %, loni pak o 9,4 %, letos se už ale projevují příznaky zpomalení. Taiwan Semiconductor Manufacturing Company má sice rekordní hospodářské výsledky, do budoucna už ale upravuje odhady směrem dolů (Za rekordními příjmy TSMC a Foxconnu stojí iPhony). Na možnost slabších příjmů oproti původní prognóze upozornil v březnu i Intel (Příjmy Intelu za první čtvrtletí budou o miliardu dolarů nižší, než se očekávalo). Vše lze samozřejmě zase vysvětlovat různě, u TSMC třeba tím, že Apple v roli dodavatele čipů pro iPhone nahradí TSMC Samsungem (vztah Applu a Samsungu a snaha toho prvního po technologické nezávislosti by byly na delší analýzu). Varování investorům vydal nedávno ale také SanDisk, kde se hovoří o konkurenci stlačující ceny a slabé poptávce po flash pamětech u podnikových zákazníků.
V posledních 2 letech zvedala ceny akcií i konsolidace trhu, kdy se očekávaly nákupy mezi firmami a fúze. Zatím k nim ovšem nedošlo.
Viz také: Intel jedná o koupi společnosti Altera

U velkých firem, které by nakupovaly, by navíc pár let trvalo, než by se transakce projevily ve vyšším zisku. Pokud tedy růst cen akcií v posledních letech alespoň částečně vyplýval z očekávání fúzí, pak to byla poptávka velmi spekulativní a krátkodobí investoři se nyní možná snaží akcií zbavit.

Lehce znepokojivý je i vývoj ukazatele book-to-bill ratio, tedy poměr přijatých a aktuálně zaplacených objednávek za určité období. Je-li tento poměr vyšší než 1, znamená to, že poptávka roste (objednává se stále víc). U řady polovodičových firem ovšem tato hodnota v posledních měsících spadla někam k jedničce, a to ještě běžela akciová „rally“. Ne že by méně optimistická čísla byla tajemstvím, každý ovšem chtěl být tím posledním, kdo na rostoucím trhu ještě stihne vydělat a předat Černého Petra dál – to je samozřejmě velká nadsázka, protože k nijak dramatickému propadu zase nedošlo, alespoň zatím.

Možné každopádně je, že korekce na trhu polovodičů, jakkoliv se dá vykládat i jinak, signalizuje přicházející zpomalení v IT sektoru jako celku. V takovém případě by index Nasdaq Composite nejspíš před sebou také neměl úplně nejlepší období…

Exit mobile version