Vyrovnají se telefony s Windows 10 androidovým smartphonům?

Microsoft tento týden oznámil, že jeho nový operační systém Windows 10 pro telefony bude podporovat rychlejší procesory, více paměti RAM a displeje s větším rozlišením, než současné Windows Phone. Bude to však stačit k tomu, aby na Windows přešli uživatelé z konkurenčních platforem?

Představitelé Microsoftu o minimálních hardwarových požadavcích pro telefony s Windows 10 tento týden promluvili na konferenci WinHEC, která se odehrála v čínském městě Shenzhen. Zde Microsoft potvrdil, že budou existovat dvě varianty Windows: jedna „mobilní“ pro telefony a tablety s displeji od tří do osmi palců (je otázkou, do jaké míry dává telefon či dokonce tablet s třípalcovým displejem smysl) a jedna „desktopová“ pro zařízení s displeji o velikosti sedmi a více palců. U zařízení s displeji mezi sedmi a osmi palci si tedy OEM budou moci mezi jednotlivými variantami sami zvolit tu, která pro ně bude nejvhodnější.

„Mobilní“ varianta bude nástupcem současných Windows Phone. Vypadá to, že sami představitelé Microsoftu si nyní nejsou zcela jisti tím, jak se bude tato verze Windows vlastně ve finále jmenovat – někdy Microsoft dává přídomek „Mobile“ do uvozovek, někdy ne. Otázkou je, nakolik je označení Windows Mobile šťastné, jelikož stejně se jmenovala ne příliš populární verze mobilního operačního systému Microsoftu, kterou nahradily právě již zmíněné Windows Phone.

Na Windows Phone si OEM stěžovali z mnoha důvodů – jedním z hlavních problémů je to, že tento operační systém podporuje pouze procesory Snapdragon od společnosti Qualcomm. Oproti tomu Windows 10 budou podporovat širší spektrum procesorů. Nyní jsou u nového OS na seznamu podporovaných procesorů Qualcomm Snapdragon 810, 808, 615, 210 a 208. Výrobci (a následně i uživatelé) si tedy budou mít z čeho vybírat: Snapdragon 810 je 8jádrový 64-bitový procesor se čtyřmi jádry A57 a čtyřmi jádry A53, který podporuje LTE včetně kategorie 9, jež umožňuje stahovat data rychlostí až 450Mbps. Naopak Snapdragon 208 je pak čtyřjádrový 32-bitový procesor, který využívá jádra ARM A7 a podporuje pouze HSPA+ s maximální rychlostí stahování dat 21Mbps.

Windows 10 pro telefony budou podporovat také procesory Atom x3 (dříve známý jako SoFIA), x5 a x7 (kódové označení Cherry Trail). Procesor x3 je určen pro levnější telefony, zatímco x5 a x7 lze využít u tabletů. Podporovány jsou také procesory Carrizo a Carrizo-L od společnosti AMD. I když high-endové procesory Qualcommu a všechny procesory od Intelu a AMD jsou 64-bitové, Windows „Mobile“ jsou v současné době pouze 32-bitové, tudíž tyto procesory na nich poběží (alespoň dočasně) v 32-bitových módech.

Nejvyšší možné rozlišení u telefonů s Windows Phone je 1920 x 1080 pixelů, Windows „Mobile“ pak budou podporovat rozlišení až 2560 x 2048 pixelů. V low-endu v tomto směru nenastala žádná změna – nejmenší rozlišení u Windows 10 „Mobile“ bude stejně jako u Windows Phone, a to 800 x 480 pixelů (u telefonu s fyzickými tlačítky na přední straně) nebo 854 x 480 pixelů (bez fyzických tlačítek). Minimální kapacita paměti RAM u telefonů s Windows 10 „Mobile“ bude 512 MB, maximální pak 4 GB. Telefony s novým operačním systémem od Microsoftu budou navíc muset mít rádio, Wi-Fi, audio jack, reproduktory a mikrofon. U tabletů bude tato výbava kromě reproduktorů volitelná. Zajímavé je, že volitelné jsou u telefonů všechny senzory (jako akcelerometr, gyroskop) a dokonce i to, zda bude mít smartphone dotykový displej. Oproti tomu u současných Windows Phone je akcelerometr a dotykový displej nutnou podmínkou.

Z uvedeného je zřejmé, že Windows 10 „Mobile“ budou mít pouze minimální dopad na low-end (uživatelé se mohou radovat snad pouze z podpory LTE u Snapdragonu 210, jelikož nejlevnější telefony s Windows Phone stále podporují pouze 3G), high-end však nový OS výrazně ovlivní. Díky výše zmíněnému se totiž telefony s Windows budou moci vyrovnat i těm nejvýkonnějším androidovým smartphonům.

Windows 10 mají být vydány v létě tohoto roku a bude jistě zajímavé sledovat, zda se u zákazníků uchytí. V současné době je podle společnosti IDC lídrem na trhu mezi mobilními operačními systémy Android s 81,5% podílem na trhu, druhý je iOS s 14,8% podílem a až na třetí příčce s pouhými 2,7 % najdeme Windows Phone.

Mohlo by vás zajímat:

Exit mobile version