Výuka ERP pro budoucí strojní inženýry

Pro moderního inženýra představují jeden z nejdůležitějších pracovních nástrojů informační technologie a mezi nimi podnikové informační systémy. Zde se totiž prolíná více oblastí, které jsou v dnešním průmyslu na denním pořádku. Například logistika s ekonomikou, technická příprava výroby s nákupem a odbytem, plánování s řízením výroby a řešením změnového řízení.

Právě proto se podnikovým informačním systémům již bezmála čtvrt století aktivně věnuje Katedra průmyslového inženýrství a managementu ZČU.

Během této doby průběžně spolupracovala s firmou zabývající se vývojem systémů a podílela se na rozvoji nových verzí ERP. Navíc katedra řadu let působila i jako poradenská instituce při modelování podnikových procesů, výběrových řízeních a nasazení různých podnikových informačních systémů v praxi.

Přitom však stále řešila obtížnou úlohu, jak vybrat vhodný informační systém pro výuku. Ten měl jednak pokrýt různé úlohy z řízení strojírenské výroby a logistiky, současně měl být dostatečně jednoduchý, pro studenty pochopitelný a jeho prezentace a procvičení měly být zvládnutelné v rámci cvičení příslušných předmětů z oblasti informatiky, logistiky a řízení výroby. Přes dobré zkušenosti zdejších odborníků s velkými nadnárodními ERP systémy (Baan, SAP), byl nakonec jako pro výuku ideální vybrán střední podnikový informační systém HELIOS Orange.

Střední podnikový informační systém HELIOS Orange je ideální variantou pro výuku byl ERP na ZČU.

Informační systém HELIOS zde má za úkol především podpořit výuku dvou velmi důležitých předmětů – Metodiky řízení výroby a Praktika z podnikové logistiky. Důvody volby byly praktické i pragmatické. Systém je v českém prostředí maximálně rozšířený, je vhodný a dokonce se dá říci specializovaný pro strojírenskou a elektrotechnickou výrobu. Jeho ovládání je jednoduché a řada parametrů umožňuje provádět přizpůsobení podle požadavků. A v neposlední řadě – finanční podmínky (licence, školení) pro výuku jsou pro Katedru průmyslového inženýrství akceptovatelné.

Výuka systému HELIOS Orange byla zařazena do tří předmětů: „Podnikové informační systémy“, „Praktika z podnikové logistiky“ a „Metodika řízení výroby“. V posledním jmenovaném je probrán pilotní příklad na logistický průchod zakázky na výrobu automobilu. Jako názorná pomůcka slouží hračka. Studenti v rámci zápočtu sami zkusí naplánovat a vyrobit jednoduchý výrobek s víceúrovňovým kusovníkem.

Ale systémem HELIOS se zde nezabývají pouze studenti. V rámci výzkumných úkolů katedry byly úspěšně testovány i možnosti importu kusovníkových a technologických dat z CAD systémů a systému pro projektování výrobních středisek.

Doc. Ing. Pavel Kopeček, CSc.

*Ing. Milan Pinte, Ph.D. *

Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta strojní, Katedra průmyslového inženýrství a managementu

Exit mobile version