Webová analytika v praxi II: Vyplatí se investovat do výkonnosti webu?

Search engine marketing stojí hodně peněz, kampaně často nepřinášejí očekávaný výsledek a spotřebitelé nakupují méně a méně. Jak může získávat další zákazníky, případně udržet si ty stávající? Jednou z odpovědí je zaměřit se na efektivitu svého webu a tím i celého businessu, zjistit jestli neztrácíte zákazníky na cestě mezi klikem z kampaně a zaplacením objednávky. A pokud je ztrácíte, tak je důležité zjistit, kolik jich vlastně je.

Na jedné straně leží možnost získání desítek procent obratu a zákazníků navíc, na druhé straně náklady na takovou optimalizaci. Začněte tím, že si nejprve spočítáte, zda se vám něco takového vůbec vyplatí. Ale ještě než se dáme do výpočtů, projděme si přínosy zvyšování výkonnosti webu, který je jedním z hlavních způsobů využití výstupů z webové analytiky.

Jaké jsou hlavní přínosy výkonnějšího webu?

1) Více zákazníků
Hlavní přínos je zjevný: více zákazníků z online kanálu a vyšší obrat. A nemusíte přitom investovat jedinou další korunu do reklamy – stačí se zaměřit na své zákazníky a na to, jak je setkání s vaším webem a businessem pro ně dobrou zkušeností.

2) Vyšší marže
Díky výkonnějšímu webu dokážete ze stejných peněz na reklamu a ze stejného objemu návštěvnosti vytěžit více objednávek, prodat více zboží nebo vašich služeb. Marketingový náklad na každého zákazníka se tím pádem sníží, čímž se vám významně zvýší marže na zákazníka a celková ziskovost firmy.

A zejména ve chvílích krize, kdy se ceny snižují v důsledku konkurence i nákupního chování lidí, může být vyšší ziskovost rozhodující pro to, kdo na trhu přežije a kdo již nevydrží. Díky ziskovosti a lepší práci se zákazníky bude zkrátka váš business stát na pevnějších nohou.

3) Můžete platit za návštěvníky více
Ať si návštěvníky webu kupujete přes PPC, kontextovou reklamu, affiliate program nebo e-mailing, vždy se u výkonnostních formátů reklamy dostanete k ceně za jednoho návštěvníka, kterou by vaše reklama neměla překročit. Když ale dokážete vyšší procento návštěvníků přeměnit v zákazníky, můžete si dovolit za každého návštěvníka dát více peněz – často vyšší částku než vaše konkurence. Mohou se vám tak otevřít nové možnosti na poli reklamy, které se vám dříve nevyplatilo užívat (a nevyplatí se užívat ani vaší konkurenci). Díky tomu můžete začít získávat větší část trhu, a vaši konkurenti s tím nemohou nic dělat.

4) Předběhnete konkurenci
Oblast optimalizace (zvyšování) výkonnosti webu a online businessu je dnes možná tam, kde byl kolem roku 2004 search marketing. První, kdo se do něj tenkrát pustili, získali levně kvanta návštěvníků z vyhledávačů a vybudovali online firmy se zajímavým obratem. Kdo se pouští do novinky první, získává obvykle největší výhodu. Nenechte udělat vaši konkurenci první krok v příští velké věci!

Spočítejte si nejprve návratnost investice

Vedle benefitů vyplývajících ze zvyšování výkonnosti je však třeba počítat i s náklady:

Pro spočítání si toho, zda se investice do zvyšování výkonnosti vyplatí, existuje i jednoduchá kalkulačka, kterí Vše vám spočítá naše kalkulačka, kterou si můžete zdarma stáhnout na následujícím odkazu (formát pro excel)
Kalkulačka má dvě verze: pro weby, které přímo přes internet prodávají (e-commerce weby), a pro weby, které přes web získávají kontakty (leady), se kterými dále pracují. Stačí vyplnit vašimi údaji červená pole (u každého se zobrazí poměrně podrobná nápověda), a vpravo poté vidíte výsledek.

Kalkulačka také pro jednoduchost nebere v úvahu některé přínosy zvyšování výkonnosti:

Autoři pracují ve společnosti Optimics, která se zaměřuje na obchodní výkonnost webů.

Exit mobile version