Wi-Fi pro náročné

V současné době je stále nejrozšířenější frekvencí pro přenos v bezdrátové síti 2,4 GHz, což s sebou nese obrovský problém v přehlcení tohoto pásma mnoha Wi-Fi sítěmi, které se navzájem ruší, jelikož nejsou k dispozici volné kanály pro přenos dat.
Řešením je přechod do pásma 5 GHz, které nabízí větší prostor pro datové přenosy. Nicméně, Wi-Fi sítě vysílající v tomto pásmu mají zase kratší dosah a jejich signál hůře prochází překážkami. Využití 5GHz pásma bylo možné již ve Wi-Fi standardu 802.11n, ovšem opravdový rozmach zažívá až nyní, kdy stále více síťových zařízení podporuje novější standard 802.11ac.

Standard 802.11ac řeší nejen problém zahlcení 2,4GHz pásma, ale navíc umožňuje síťovým zařízením dosahovat i mnohem větší propustnosti (přenosové rychlosti). Díky duálnímu provozu AC routerů a access pointů v pásmu 2,4 i 5 GHz je navíc zaručena i zpětná kompatibilita se současnými klientskými zařízeními, podporujícími datové přenosy pouze v pásmu 2,4 Ghz. Nemusí přitom jít jen o starší zařízení – 5GHz Wi-Fi nenajdeme ani v mnoha aktuálních modelech smartphonů.

Zatímco standard 802.11n sice podporuje souběžné vysílání ve více streamech (Multiple Input Multiple Output, MIMO), vždy je možné v jeden okamžik obsluhovat pouze jediné zařízení. Pokud jsou k routeru či access pointu připojena například tři koncová zařízení, data jsou přenášena střídavě. Wi-Fi zařízení, podporující standard označovaný jako 802.11ac Wave 2 a technologii Multi-user MIMO (MU-MIMO), ovšem razantně zvyšují propustnost celé sítě – zařízení se již nemusejí střídat, jelikož jsou vysílačem obsluhována současně. S MU-MIMO lze současně vysílat ke čtyřem klientům, přičemž každý z nich může využívat nejvýše čtyři paralelní datové streamy.

Požádejte o bezplatný off-line návrh sítě: sales@cz.zyxel.com.

Exit mobile version