Windows 10 na vlastní kůži a na notebooku Toshiba

Nový operační systém společnosti Windows 10 oficiálně vstoupil na trh a můžete si jej jako upgrade zdarma nainstalovat na počítače s Windows 7 nebo Windows 8.1. K dispozici jsou i první nové počítače s tímto systémem a krabicové verze OS. Instalace se dá zvládnout na pár kliknutí, tak proč to nezkusit…
Dostupnost finální verze byla oznámena na 29. 7. 2015 a řada uživatelů, kteří si objednali upgrade ze starších systémů Windows 7 nebo Windows 8 netrpělivě čekala, kdy jim počítač oznámí, že bylo dokončeno stažení instalačních souborů a vše je připraveno k instalaci. Podle dříve uvedených údajů Microsoftu by se měl v následujících 12 měsících tento operační systém objevit v miliardě zařízení a instalovat jej chce přes polovinu uživatelů, kteří mají počítače s Windows 7 nebo Windows 8.


Pokud máte Windows 7 nebo 8, je to vážně zadarmo… Na to bude slyšet spousta uživatelů

Systém měl být přednostně nabídnut testerům (podle údajů Microsoftu jej testovalo 1,7 milionu lidí po celém světě, přičemž systém byl instalován více než 3 000 000x), kteří měli nainstalované předchozí testovací verze, následně se měl dostat k ostatním uživatelům. Kdo na delší čekání neměl čas nebo nervy, vyzkoušel instalaci pomocí aplikace na stránkách Microsoftu. Pro tuto variantu jsme se rozhodli i my.


Stahujeme pomocí aplikace Microsoftu

Windows 10 na notebooku Toshiba Z30

Pracovní notebook Toshiba Portégé Z30t-A-11H s 13,3palcovým dotykovým displejem (1920 x 1080), procesorem Intel Core i7 4510U, 16GB operační paměti, grafickou kartou Intel HD Graphics 4400 a 512GB SSD diskem si o upgrade operačního systému Windows 8.1. sice vyloženě neříkal, ale jeho konfigurace je ideální pro měření času, který na instalaci budete potřebovat.

Po zálohování důležitých dat (jistota je jistota) jsme začali stahovat instalační soubory a se stopkami v ruce sledovali celý průběh instalace. Stahování dat na 120 Mbit/s lince UPC trvalo přibližně 23 minut, následovala 3minutová kontrola médií, po ní další 3 minuty kontrola dostupných aktualizací a nabídka licenčních podmínek. Po odsouhlasení se znovu 12 minut kontrolovaly aktualizace a stahovaly soubory. Po dvouminutové kontrole místa na disku byla spuštěna vlastní instalace. Během ní byl notebook dvakrát restartován a za 36 minut jsme se dívali na novou úvodní obrazovku Windows 10. Celá instalace od začátku stahování médií k dokončení instalace zabrala 79 minut. Na pomalejších počítačích nebo s pomalejším připojením k internetu může samozřejmě instalace trvat déle.


Instalace zabrala 79 minut…

Novinky ve Windows 10

Operační systém Windows 10 v sobě spojuje to nejlepší z Windows 7 a Windows 8. O nejdůležitejších novinkách jsme psali v článcích
Kolik budou stát Windows 10 a problém kompatibility, Windows 10 bude dostupný ve formě bezplatného upgradu od 29. července 2015 a Nový build Windows 10 Technical Preview konečně obsahuje prohlížeč Spartan.
Připomeneme tedy jen minimální konfiguraci počítače, kterou Windows 10 potřebují pro správnou činnost: Procesor 1 GHz nebo rychlejší a minimálně 1 GB a 16 GB místa na disku pro 32bitovou verzi, 2GB RAM a 20 GB pro verzi 64bit, dále alespoň DirectX 9 a rozlišení 1024 x 600 bodů.

Instalace Windows 10 proběhla zdárně a první pohled na nové grafické uživatelské rozhraní je celkem příjemný. Majitelům mobilních zařízení se nové grafické zpracování bude zdát důvěrně známé (bez ohledu na to, zda používají telefony s iOS, Androidem nebo Windows) a najdou ve Windows 10 řadu nástrojů, na které jsou zvyklí.


Nastavení systému ve Windows 10

Nabídka Start a spodní lišta na pracovní ploše doznaly určitých změn a podle našeho názoru jsou to změny k lepšímu. Nabídka Start je větší a kombinuje grafické rozhraní Windows 7 s dlaždicemi Windows 8. Pokud máte raději dlaždice než řádkový výpis programů, můžete si zvolit pohled na dlaždice na celou obrazovku. V případě, že dáváte přednost jen výpisu programů, můžete si zvolit zobrazení bez dlaždic. Bez okolků přiznávám, že na dlaždice jsem si ve Windows 8 nikdy nezvykl a první věc, kterou jsem v operačním systému udělal, bylo jejich odstranění. Program Classic Shell fungoval skvěle na Windows 8 a s potěšením jsem zjistil, že po nabídnuté aktualizaci svoji práci dobře zvládne i ve Windows 10.


Nabídka Start ve Windows 10 (vlevo nahoře), upravená nabídka s programem Classic Shel (vlevo dole) a Centrum akcí (vpravo)

Spodní lišta nových Windows 10 na pravé straně obsahuje kromě tlačítka Start i ikony pro vyhledávání (u anglických verzích má být propojeno s digitální asistentkou Cortana, která u české verze chybí), zobrazení/přepínání virtuálních ploch a spuštěných aplikací (pro přepínání mezi nimi stále funguje kombinace kláves ALT+TAB), doplněné ikonami pro rychlé spuštění programů. Na pravé straně se nově objevilo Centrum akci, které informovuje o důležitých událostech a stahování aplikací. Zároveň zobrazuje tlačítka rychlé volby pro zapnutí a vypnutí bezdrátového připojení, vytvoření poznámky, nastavení jasu, nabízí režim Letadlo pro odpojení GSM, přístup k síti VPN a další.


Přepínání virtuálních ploch/spuštěných aplikací

Novinkou je nový internetový prohlížeč Edge (dříve Spartan), který má být výrazně rychlejší než Internet Explorer a má zabírat méně místa. Mezi jeho hlavní výhody patří snadná práce s výstřižky a jejich následné zasílání do poznámek, elektronické pošty nebo jednoduché sdílení na sociální ch sítích. Na první pohled vypadá skutečně trochu spartánsky, ale zda nás dokáže odtrhnout od Firefoxu nebo Chrome, to ukáže teprve čas.


Nový prohlížeč Microsoft Edge

Nová Windows nabízejí pár dalších zajímavých vychytávek (snazší propojení s Xboxem, lepší práci s obrazovkou tabletu u zařízení 2 v 1), ale k nim se postupně dostaneme v době, kdy budeme testovat nějaká zařízení, u nichž budeme moci ověřit praktické využití.

První dojmy z Windows 10 jsou celkem dobré a uvidíme, jak si systém povede dále. Výrobci počítačů a prodejci se teď budou předhánět v tom, kdo uvedl stroje s Windows 10 jako první (CZC, AT Computers) a kdo vás zdarma a rád při nákupu počítače odborně provede rychlou aktualizací (Alza). Windows 10 mají být systémem, který znovu pozvedne prodeje, jimž se zatím moc nedařilo, viz PC trh zažívá těžké časy, nejhůř dopadl Acer.


Rychlý přístup do Windows Store

Instalovat nebo neinstalovat?

My máme jasno: Windows 10 potřebujeme k práci, protože budeme mimo jiné zkoušet připravenost výrobců hardwaru, dostupnost ovladačů a správnou funkčnost v prostředí nového operačního systému.

Co by Windows 10 měl přinést běžným uživatelům? Tomáš Krejčí, expert na produkty Microsoft a manažer uživatelských kurzů Počítačové školy Gopas nabízí následující shrnutí:

Nové pojetí mobility

Tomáš Krejčí | Gopas

Hlavním a nejvýraznějším rysem Windows 10 je nové vnímání mobility. Tou již není myšlena jen možnost přenést zařízení z jednoho místa na místo jiné, ale také fakt, že samotný uživatel během dne průběžně střídá desktop, laptop, tablet, mobil. Některá z těchto zařízení mají klávesnici a myš, některá nikoliv, některá jsou hybridní. Windows 10 je jedna platforma, jeden ekosystém, jedna filozofie, která z uživatelského hlediska stírá rozdíly mezi nimi. Při návrhu uživatelského rozhraní sloučil Microsoft to nejlepší z Windows 7 a Windows 8 do jedné velmi přirozeně fungující koncepce, a všechna zařízení jsou dobře ovladatelná jak dotyky prstu, tak klasicky pomocí myši a klávesnice. To znamená, že doba, kdy existovaly různé verze Windows pro různá zařízení, je historií. Windows 10 jsou univerzální, a také aplikace pro Windows 10 jsou a budou univerzální. Windows 10 podle typu zařízení, velikosti displeje a další konfigurace přizpůsobí grafiku dokumentu i vlastního ovládacího rozhraní a způsob ovládání. Jde o robustní a vyzrálý ekosystém – díky provázanosti s osobními i profesionálními cloudovými službami bude mít uživatel k dispozici různé typy zařízení se stejnou filozofií ovládání, stejně fungujícími a stejně konfigurovanými aplikacemi (včetně Microsoft Office) a se stejnými daty, ať už bude v kanceláři, doma, nebo na cestě. Vše se stejným ověřováním uživatelských oprávnění, s možností spolupráce v rámci pracovních týmů nebo komunity přátel.

Inteligentní asistentka Cortana

Velmi atraktivní a diskutovanou součástí nového systému je „inteligentní“ digitální asistentka Cortana. Jde o novátorské řešení, které si klade za cíl stát se přirozenou formou komunikace mezi uživatelem a digitálním zařízením. Jde o hlasově i klávesnicí ovládaného pomocníka, který běžné vyhledávání dokumentů, položek Outlooku a aplikací, rozšiřuje o schopnost odpovídat na jakékoliv dotazy. Dokáže pomoci s plánováním cest, schůzek, s psaním emailu. Vyhledá počasí, najde optimální trasu, vyhledá aplikaci na Windows Store. Odešle email, pozvánku na schůzku. Přehraje hudbu, spustí film nebo přehrávání zastaví. Samozřejmě funguje i jako prostředník mezi uživatelem a internetovým vyhledávačem. V české verzi zatím tato asistentka není k dispozici a její anglická verze bohužel není v české lokaci dostupná.

Nový prohlížeč

Dalším inovátorským počinem je nová verze prohlížeče Microsoft Edge. U tohoto produktu se počítá s jeho postupným vývojem, zatím toho moc neumí. Cílem je vytvořit novou generaci internetového prohlížeče, která umožnuje vkládání ručně i klávesnicí psaných poznámek přímo do webové stránky a sdílení těchto okomentovaných stránek všemi komunikačními kanály. Čtecí mód webové stránky optimalizuje zobrazení s ohledem na co nejpohodlnější čitelnost obsahu. A nezbytná asistentka Cortana asistuje při čtení webové stránky a nabízí doplňkové služby. Při prohlížení stránky restaurace vám například nabídne rezervaci. Anebo vám návštěvu nedoporučí, pokud zjistí, že vašemu kamarádovi se po minulé návštěvě této restaurace udělalo špatně…

Mohlo by vás zajímat:

Exit mobile version