Windows 8.1 je venku: lepší než předchůdce, ale ne bez kontroverze

Společnost Microsoft včera oznámila celosvětovou premiéru systému Windows 8.1, ten přináší z části funkčně vylepšenou verzi systému Windows 8 a je nyní dostupný v 37 jazycích na více než 230 geografických trzích. Zatím zůstává dostupný pouze formou update, od dnešního dne bude k dispozici také předinstalovaný na nových zařízeních a v krabicové verzi, s čím přichází?
Vlažné přijetí Windows 8 přímo volalo po změnách, ty skutečně přišly, některé jsou ale spíše kosmetické, jiné naopak důkladné a ne zcela žádoucí, ty zbývající ale z 8.1 konečně dělají použitelný systém.

Upgrade zdarma?

Microsoft uvolnil novou verzi formou upgradu zdarma, jenže již zde je první kámen úrazu. Ty se například netýkají starších verzí Windows. Z důvodu volného upgrade bývá někdy Windows 8.1 označována jako „jinak pojmenovaný service pack“, změny jsou však přeci jenom zásadnější, což dokládá i cca 3,5 GB velký instalační soubor „updatu“. To ostatně vedle nutnosti provedení nové instalace naznačuje i strategie Microsoftu, který na rozdíl od postupu při uvedení Windows 8 neumožní upgrade ze starších verzí systému, nebo jej alespoň tvrdě zpoplatnil.

Edice a možnost upgrade

Celkem jsou k dispozici dvě edice systému – základní Windows 8.1 a rozšířená Windows 8.1 Pro. Co je zajímavé je, že historicky poprvé neplánuje Microsoft poskytnout žádnou slevu při upgrade ze starších Windows. Systémy Windows XP i Windows Vista nebudou do možnosti upgradu zahrnuty vůbec a víceméně smůlu mají také Windows 7.

U starších verzí systému není upgrade omezen pouze licenčně, ale také technicky, instalace ze současné verze Windows XP či Windows Vista není podporována a přenos souborů či nastavení je tak třeba provést ručně v rámci tzv. „čisté instalace“.

Přenos nastavení z Windows 7, respektive instalace přímo z nainstalovaného systému možný sice je, ale pouze formou přenosu uživatelských souborů a základního nastavení, aplikací se například netýká vůbec.

Cenové šachy

Do prodeje (online i v krabicových verzích) se dostávají pouze plné instalačky, které se nedotazují na předchozí instalace Windows a jsou plošně distribuovány za plnou cenu nového systému. Ta nyní dělá 119,99 amerických dolarů v případě Windows 8.1 a 199,99 dolarů v případě Windows 8.1 Pro. Cena upgradu ze základní edice Windows 8.1 na Windows 8.1 Pro vyjde na 99,99 dolarů. Za přídavný Windows Media Center balíček (pouze v Pro edici) si uživatel připlatí dalších 9,99 USD.

V případě původních Windows 8 Microsoft nabídl pro verzi systému nejprve za akceptovatelnou částku 69,99 amerických dolarů, později (od února letošního roku) ji ale zvedl na současných 199,99 dolarů.

V případě upgrade z Windows 8 je změna skutečně zdarma, Microsoft ale v tomto případě nabídne vlastně jen „upgrade stávající licence“ a nikoli výměnu za de facto novou licenci vyšší verze. K dispozici bude ale zároveň pro účely prodeje PC a hromadné instalace tzv. System Builder verze, která umožní instalaci bez předchozí instalace Windows na PC.

Stručný přehled hlavních změn

Windows 8.1 přináší přepracovaný Windows Store, kde došlo k zjednodušení vyhledání (výpisy aplikací mají nyní přehlednější rozložení) a větší integraci Bingu. Také byly představeny dárkové kupony pro Windows Store, které si budou uživatelé moci provázat se svým účtem Microsoft (dříve Live účet) a pomocí kterých půjde jednoduše kupovat online obsah.

Další novinkou jsou nové možnosti vzájemné spolupráce aplikací, které umožní sdílet data, sdílet obrazovku napříč různými zařízeními (včetně mobilních telefonů a tabletů).

A teď znovu podrobněji…

Co nelze 8.1 upřít, je vysoká míra personalizace. Byla vylepšena a více přizpůsobitelná „Úvodní obrazovka“, která nabízí možnost upravit si velikost dlaždic, barvu a vzhled pozadí dle individuálních preferencí. Po přihlášení může nyní počítač startovat do prostředí, které nejlépe vyhovuje uživateli – buď na Úvodní obrazovku či do staré známé plochy Windows – to vše při neustálé synchronizaci s uživatelovým Microsoft účtem.

Vrací se také zpět tlačítko Start jako centrální bod pro navigaci, jde ve skutečnosti ale spíše o iluzi. Nová aplikace Nápověda+tipy pomůže uživateli rychle si osvojit ovládání systému.

"Chytré vyhledávání" s Bingem

Ať to již vnímáte jako změnu pozitivní či nikoli, došlo k mnohem větší integraci s vyhledávacím enginem Bing, který nyní hledá i lokálně (a zobrazuje přitom reklamu – mělo by snad jít vypnout) Výsledky hledání jsou zobrazeny v jednom náhledu uzpůsobeném i pro dotykové ovládání. Stačí jednoduše zadat požadovaný text z Úvodní obrazovky a systém vše vyhledá – ať už se jedná o aplikaci, soubory v počítači, fotografie či soubory na online úložišti SkyDrive nebo o webovou stránku.
Windows 8.1 dále nabízí přehled aplikací a služeb přímo z Úvodní obrazovky, což uživateli umožňuje rychlý přístup ke všem službám systému. Systém také přichází s novou verzí prohlížeče Internet Explorer 11, který je rychlejší, přizpůsobený pro ovládání dotykem a umožňující synchronizaci napříč zařízeními se systémem Windows 8.1. Hlavní změnou v Exploreru, která jej řadí zpátky mezi normální prohlížeče je také integrace WebGL – webové technologie pro hardwarově akcelerovanou 3D grafiku.

Windows 8.1 rovněž nabízí nativní podporu 3D tisku a formátu pro 3D tisk, takže umožňuje snadné připojení 3D tiskáren a tisk 3D objektů přímo z aplikací.

Windows pro práci

Sky Drive
čtyři aplikace vedle sebe

Systém nově umožňuje zobrazení až 4 aplikací vedle sebe (původně byly pouze dvě) a možnost flexibilně měnit jejich velikost. Aplikace mohou nově také spustit další aplikaci a automaticky ji zobrazit společně na jedné obrazovce. Uživatelé mohou také v případě použití více monitorů zobrazit prostředí Plochy nebo moderní aplikace na libovolném monitoru.

Došlo také k lepší integraci cloudových technologií prostřednictvím úložiště SkyDrive. Windows 8.1 umožňuje snadno pracovat odkudkoliv a mít přitom neustálý přístup ke svým souborům – napříč zařízeními. Pomocí úložiště SkyDrive mohou uživatelé vytvářet, upravovat, ukládat a sdílet soubory odkudkoli, kdykoli a na jakémkoli zařízení, které zrovna používají.

Nová podoba Windows Store

Windows Store

Poslední novinkou je přepracovaný Windows Store. Nová podoba zlepšuje to, jak jsou aplikace zobrazeny, což umožňuje snadnou orientaci uživatelů mezi aplikacemi a zrychluje cestu k nalezení té správné. Zavedení kategorií, jako například Nové a populární, umožňuje mít přehled o aplikacích, které přibyly nebo patří mezi nejoblíbenější. S Windows 8.1 jsou navíc aplikace automaticky aktualizovány, tudíž uživatelé mají neustále nejnovější verze dostupných aplikací.

Příkladem může být aplikace Fresh Paint, která nově zahrnuje vodové barvy, sadu nových grafitových tužek a přepracované uživatelské rozhraní. Nové a aktualizované aplikace jsou průběžně do Windows Store doplňovány. Zatím nechybí například Evernote, Facebook pro Windows 8.1, Adobe PhotoShop Express či eBay. Z českých aplikací lze zmínit ČT24, ČT sport, Rekonstrukce D1, PLAY.CZ, SmartMaps a mnoho českých zpravodajských portálů.

Uživatelé mohou také nově zakoupit předplacenou kartu s kódem, který je možné po zadání v obchodech Windows Store, Windows Phone Store a Xbox Store použít pro nákup aplikací a her. Tuto možnost ocení uživatelé zejména v těch případech, kdy nechtějí zadávat číslo kreditní karty nebo chtějí někoho obdarovat.

Exit mobile version