Windows 8.1 se blíží, Microsoft ale omezí možnost upgrade

Americký softwarový gigant Microsoft v noci na dnešek aktualizoval informace k edicím nové verze Windows 8.1, kterou má uvést na trh 17. října. Podobně jako u původních osmiček má být dispozici pouze dvojí edice, Microsoft také dodržel slovo a uvolní verzi formou upgradu zdarma, jenže pouze v mezích. Ty se netýkají starších verzí operačního systému.
Z důvodu volného upgrade bývá někdy Windows 8.1 označována jako „jinak pojmenovaný service pack“, změny jsou však přeci jenom zásadnější. To ostatně vedle nutnosti provedení nové instalace naznačuje i strategie Microsoftu, který na rozdíl od postupu při uvedení Windows 8 neumožní upgrade ze starších verzí systému, nebo jej alespoň tvrdě zpoplatní.

Edice a možnost upgrade

Celkem budou opět uvedeny jen dvě edice – základní Windows 8.1 a rozšířená Windows 8.1 Pro. Co je zajímavé je, že historicky poprvé neplánuje Microsoft poskytnout žádnou slevu při upgrade ze starších Windows. Systémy Windows XP i Windows Vista nebudou do možnosti upgradu zahrnuty vůbec a víceméně smůlu mají také Windows 7.

U starších verzí systému není upgrade omezen pouze licenčně, ale také technicky, instalace ze současné verze Windows XP či Windows Vista není podporována a přenos souborů či nastavení je tak třeba provést ručně v rámci tzv. „čisté instalace“.

Přenos nastavení z Windows 7, respektive instalace přímo z nainstalovaného systému možná bude, ale bude podporovat pouze přenos uživatelských souborů a základního nastavení, aplikací se například netýká vůbec.

Cenové šachy

Do prodeje (online i v krabicových verzích) se dostanou pouze plné instalačky, které se nedotazují na předchozí instalace a jsou plošně distribuovány za plnou cenu nového systému. Ta nyní dělá 119,99 amerických dolarů v případě Windows 8.1 a 199,99 dolarů v případě Windows 8.1 Pro. Cena upgradu ze základní edice Windows 8.1 na Windows 8.1 Pro vyjde na 99,99 dolarů. Za přídavný Windows Media Center balíček (pouze v Pro edici) si uživatel připlatí dalších 9,99 USD.

V případě původních Windows 8 Microsoft nabídl pro verzi systému nejprve za akceptovatelnou částku 69,99 amerických dolarů, později (od února letošního roku) ji ale zvedl na současných 199,99 dolarů.

V případě upgrade z Windows 8 je změna skutečně zdarma, Microsoft ale v tomto případě nabídne vlastně jen „upgrade stávající licence“ a nikoli výměnu/ za de facto novou licenci vyšší verze. K dispozici bude ale zároveň pro účely prodeje PC a hromadné instalace tzv. System Builder verze, která umožní instalaci bez předchozí instalace Windows na PC.

Stručný přehled hlavních změn

Windows 8.1 přináší přepracovaný Windows Store, kde došlo k zjednodušení vyhledání (výpisy aplikací mají nyní přehlednější rozložení) a větší integraci Bingu. Také byly představeny dárkové kupony pro Windows Store, které si budou uživatelé moci provázat se svým účtem Microsoft (dříve Live účet) a pomocí kterých půjde jednoduše kupovat online obsah.

Další novinkou jsou nové možnosti vzájemné spolupráce aplikací, které umožní sdílet data, sdílet obrazovku napříč různými zařízeními (včetně mobilních telefonů a tabletů).

Exit mobile version