Windows 8 jdou s kůží na trh, jaké doopravdy jsou?

“Změnili jsme 100 000 řádek kódu“, napsal ve svém posledním blogspotu šéf divize Windows Steven Sinofsky. Nová verze nejznámějšího operačního systému na světě přichází do vašich počítačů a s ní mnoho zajímavých změn. V tomto článku bych Vám rád postupně představil všechny novinky tohoto systému, včetně rozhovoru s jedním z vývojářů nových aplikací pro tento nový systém. Dále bych rád představil i nový tablet Surface a jeho specifikace.

Windows 8 v kostce

Nová úvodní obrazovka

V novém systému se nedočkáte žádné plochy ani typického tlačítka Start. Původní schéma nahradila Úvodní obrazovka Start, obsahující barevné dlaždice. Uživatel má možnost si zvolit barvu jejího pozadí a upravit obrázky na pozadí, korespondující s rozhraním Modern UI.

Dlaždice jsou sami o sobě revoluční. Po zapnutí PC máte díky nim okamžitý přístup ke všem novinkám. Například dlaždice pošta Vám zobrazí nově příchozí e-maily, dlaždice Zprávy zase Vaše zprávy ze všech přihlášených sociálních sítí.

Kouzelný panel

Tento nový prvek funguje podobně jako pravé tlačítko myši. Pro spuštěné aplikace je nyní tento panel kontextové menu. Hlavní „kouzelný“ panel je společný všem aplikacím v rozhraní Metro a umožňuje rychlý přístup k základní nabídce. V ní nejvíce používané pro Vás bude asi horní tlačítko pro hledání. Můžete v něm najít konkrétní aplikaci, nastavení atd. Je propojeno i s kontakty, e-mailem i internetem.

Plocha

Před ukázkou aplikací se podíváme na část Windows, kterou obsahuje po celou dobu jejich existence. Plochu tvoří aplikace, avšak se na ní dá stále pracovat a instalovat všechny aplikace. Doznala několik změn odpovídajících novému rozhraní. Například okna ani panel nejsou průhledná, ale dá se změnit jeho barva a i pozadí Plochy. Nabídka Start byla ale úplně zrušena. Její funkce se integrovaly přímo do operačního systému.

Aplikace

Windows Store

Jednou z vůbec nejdůležitějších novinek, které nám Windows 8 přináší, jsou uživatelské aplikace, které si můžete stáhnout z Windows Store. Tento koncept je velice podobný tomu, který nabízí i konkurenční firma Apple s jeho MacStorem.

Než přejdu k bližšímu popisu některých již zabudovaných aplikací, nabízíme Vám exkluzivní rozhovor s jedním z programátorů aplikací pro Windows 8, Bc. Tomášem Káplem:

Jaký druh aplikací vyvíjíte?

V současné chvíli portuji své aplikace, které jsem vytvořil pro platformu Windows Phone. Jako první se na Windows Store objeví SH počasí, tedy informace o aktuální situaci na Strahově, což snad ocení i někdo jiný, než jen studenti ubytovaní na kolejích. Jinak se nespecializuji na nějaký konkrétní druh aplikace. Snažím se tvořit užitečné věci, které nějakým způsobem usnadní život. Často si myslím, že aplikace je vhodná jen pro mne, ale když vidím statistiky stahování a využívání, tak je vidět, že aplikace si své uživatele najde a je zřejmě užitečná i ostatním.

A co si musí člověk, co by chtěl začít vyvíjet aplikace na W8, pořídit?

Předpokládám, že otázka je myšlena především na nové rozhraní známé hlavně pod názvem Metro, tedy aplikace později stažitelné z Windows Store. V první řadě je potřeba mít to správné vybavení. Tedy kromě nainstalovaného operačního systému Windows 8 potřebujeme vývojové prostředí. V našem případě je jen jediná možnost a tou je Visual Studio 2012, které má i bezplatnou edici, ve které můžete aplikace vytvářet. To nám umožní aplikace psát a testovat, nicméně pro publikování aplikací je nutné mít aktivní vývojářský účet. Ten pro jednotlivce stojí 860 Kč na rok, nicméně studenti mají možnost získat roční předplatné zdarma. No a v neposlední řadě je potřeba chuť a motivace. Já sám jsem zářnou ukázkou, že člověk nemusí být vystudovaným programátor, stačí jen ta chuť a každý člověk zvládne aplikaci napsat …

A v čem vidíš přínos nových Windows pro budoucí uživatele?

To je poměrně zákeřná otázka. Přínos pro běžného uživatele, pokud tak můžeme vůbec někoho označit, vidím jen ve zrychlení celého systému, hlavně jeho spuštění a uspání/vypnutí. Pro mě osobně je přínosem možnost si připnout aplikaci k okraji obrazovky, ale jak jsem zatím měl možnost vidět u osob v mém okolí, tak tuto funkci moc nevyužívají. Dále jsem rád, že se v systému objevila funkcionalita nazvaná Storage Spaces, ale je otázkou, zda jí využije větší množství lidí. Microsoft jí zatím nijak více neprezentoval.

Jsou některé věci, co bys W8 vytknul?

Nevím, zda mohu systému vyčítat to, že nemyslí na starší a méně přizpůsobivé uživatele. Nedokáži si představit přechod starší generace, včetně mých rodičů, na Windows 8. Oproti Windows XP se jedná o obrovský skok a ukázka nového ovládání při nastavování systému hned po instalaci 99,9% z těchto uživatelů stejně neuvidí. Zda je dobře či špatně, že chybí tlačítko Start, si netroufnu odhadnout – já to například kvituji. Nová „nabídka“ Start je pro většinu uživatelů velmi matoucí, a pokud člověk nebude chtít změnit své zažité zvyklosti, bude stejně používat jen desktop mód a moc se pro ně nezmění.

Co říkáš na nové tablety s tímto systémem? Myslíš, že Microsoft uspěje s tabletem Surface?

Zatím těch tabletů bylo představeno velmi málo a často ještě nebyly upřesněné detaily o ceně či době vydání. Z toho jsem mírně zklamán a jsem zvědav, co se na předvánočním trhu objeví a zda se něco zajímavého dostane i na český trh. Před vydáním Windows 7 jsme znali poměrně dost zařízení, které budou v době uvedení k dispozici. To mi letos nějak chybí. Microsoft Surface je pro mě obrovským zklamáním. Domnívám se, že Microsoft svou politikou zařízení pohřbil – cena je příliš vysoká a do prodeje se dostává příliš pozdě po představení. Omezení (před)prodeje jen na pár trhů a celková nedostupnost zařízení je další ukázkou selhání. Času na výrobu dostatečného množství kusů bylo více než dosti …

Kterou z nových Microsoft technologií považujete v budoucnosti za nejperspektivnější?

Přemýšlím, jaké technologie Microsoft v poslední době vůbec představil. A asi nejzajímavější pro mě osobně bude Kinect for Windows, v ostatních oblastech mi přijde Microsoft uspěchaný a nedokáže produkty včas dotáhnout. Což si myslím, že je vidět i na finální verze Windows 8 a podle prvotních informací to vypadá, že to bude i případ Windows Phone 8. Rád bych se ale mýlil. A jakým směrem by se měl Microsoft dále ubírat? Měl by pokračovat v tom, co započal a letos představil, ale zároveň by měl dané produkty vydávat hotové a připravené po všech stránkách. Jinak Microsoft sám pochopil, že se pomalu přesouváme z doby produktů do doby služeb a krásně to je vidět u nové verze kancelářského balíku Microsoft Office.

Děkuji za rozhovor.

E-mail

Na E-mail byla vytvořena aplikace zvaná pošta. Uživatele připojí na jeho e-mailový účet a jednoduše si v něm může říct jeho poštu. Aplikace je vytvořena velmi jednoduše, přehledně a je velice rychlá.

Lidé a Zprávy

Aplikace lidé slouží jako seznam Vašich kontaktů. Uživateli je umožněno prohlížet a publikovat statusy na Facebook či tweety na twitter. Přes Zprávy máte možnost si s online kontakty i dopisovat.

Internet Explorer

Prohlížeč Internet Explorer bude ve své nejnovější verzi (IE10). Je speciálně upravený na práci s dotykovým displejem. Také díky tomu je rychlý a svižný a bude velmi příjemný tabletový prohlížeč. Horší využití bude na počítači, uvidíme, jakou bude mít oblibu. Konkurenční firmy také připravují aplikace, které již jsou nebo již velmi brzy budou dostupné na Windows Store.

Konkurence pro iPad? MS Surface

Systém Windows 8 byl navržen hlavně pro dotykové displeje, takže bude výborně použitelný i pro tablety. Microsoft proto této skutečnosti využil a přichází s vlastním dotykovým přístrojem pod označením Surface. Bude se nabízet ve dvou verzích Win8. První verze, nazvaná RT, má omezení v tom, že uživatel bude mít možnost instalovat aplikace pouze z Windows Store. Tablety s tímto systémem budou konkurovat hlavně iPadu a Android zařízením. Klasická verze W8 na Surface by měla válčit s novými ultrabooky.

K tomuto přístroji pro nás gigant s Redmondu připravil unikátní cover, který, i když je velice tenký, má v sobě zabudovanou klávesnici. Pro zákazníky je připraveno několik portů jako oblíbené USB a podpora SD karet. Co se týče softwarového vybavení, bude k dispozici např. Microsoft Office Home and Student 2013 RT Preview či nová služba Xbox Music.

Pár slov na závěr

Stane se nový Windows opravdu takovým hitem? Na tuto otázku se nedá v současné době odpovědět. I když systém bohužel není 100% dodělaný, stejně se jedná o velký krok kupředu. Jeho budoucnost ale nevidím u běžných pevných PC. Na poslední konferenci Apple jeho CEO Tim Cook zmínil, že trh klasických počítačů v USA ovládá iMac a po představení nového modelu, si toto pozici dle mého názoru ještě upevní. Budoucnost W8 vidím v nových ultraboocích s dotykovou obrazovkou a i na tabletech by se mohl dočkat velkého uznání.
Fanoušci Microsoftu můžou být na softwarového giganta hrdí, protože konečně (i když pod velkým tlakem konkurence) začal na svých výrobcích zase usilovně pracovat.

Exit mobile version