Windows 8 ve firmě? Pár pozitiv by se přeci jenom našlo!

Microsoft v posledních deseti dnech zveřejnil větší množství novinek o vybraných technologiích Windows 8, asi nejzajímavější z nich pro firemní nasazení je optimalizace spotřeby paměti, která silně ovlivňuje celkový výkon PC a tím pádem přímo úměrně i produktivitu jeho uživatele. Pokud k tomu připočteme bonus v podobě snadného nákupu a instalace aplikací přes Windows Store a podporu ARM procesorů, důvody pro přechod z poměrně vyladěných Windows 7 by tu přes veškerou dosavadní kritiku přeci jenom byly.

Spotřeba paměti jedné aplikace na Windows 8

V aktuálním článku se zaměříme právě na optimalizaci spotřeby paměti, o té se nedávno rozepsal hlavní šéf vývoje na oficiálním Windows 8 vývojářském blogu. Ta má vedle výkonu samotného počítače (či tabletu) značný vliv na produktivitu zaměstnance a produktivita je dnešní firmení zaklínadlo číslo jedna.

Ačkoli nároky na paměť až doposud u Windows s každou verzí kontinuálně rostly, spotřeba paměti u Windows 8 by měla být měřitelně výrazně nižší, než u současných Windows 7, využívá k tomu technik, které možná znáte z pokročilých systémů archivace dat či virtualizace.

Mezi zajímavé techniky práce s pamětí ve Windows 8 patří například spojování často využívaných dat a deduplikování paměti. Co se pak samotného srovnání s Windows 7 týče, pokud se dá věřit Sinofskému, který koordinuje vývoj Systému, vychází spotřeba paměti Windows 8 oproti současným sedmičkám v 80 % scénářů lépe.

Spotřeba paměti jedné aplikace na Windows 7 SP1 (stejná HW konfigurace, jako na prvním obrázku)

Microsoft nyní odhalil celkem pět technologií, které se na procesu optimalizace paměti podílejí.

Deduplikace

Dnes se tento proces využívá zejména při archivaci dat a virtualizaci, kdy v několika virtuálních strojích běží jeden OS s týmiž daty v paměti. Technologie se ale dá efektivně využít i v osobních počítačích při eliminaci alokovaných, ale nevyužitých bloků paměti jednotlivými aplikacemi.
Microsoft technologii označuje jako „memory combining“, proces spočívá v tom, že správce paměti identifikuje bloky se stejným obsahem a následně udržuje pouze jedinou kopii, na níž odkazují všechny předchozí výskyty. Když pak některý z procesů do Paměti zapisuje, Windows pro něho vytvoří vlastní kopii.
Reálná úspora paměti se pohybuje v řádu desítek až stovek MB.

Spojování

Další pozoruhodnou technologií je optimalizace samotných Windows tak, aby komponenty systému, které jsou využívány nejčastěji, měly data uloženy v paměti co nejblíže u sebe.
V současnosti dochází při správě paměti často k tomu, že jsou málo využívané bloky dat a často využívané bloky drženy na stejných stránkách, čímž dochází ke zbytečnému plýtvání s pamětí.

Přidělování paměti s různou prioritou

Aplikace v novém systému mají možnost označit určité části paměti za bloky s nízkou prioritou, Windows 8 pak v případě potřeby tyto bloky uvolňují z fyzické paměti. Snižuje se tak pravděpodobnost, že Windows při nedostatku paměti uvolní data, která budou v blízké budoucnosti ještě potřeba.

Optimalizace služeb

Úsporu paměti má na svědomí také optimalizace služeb, málokterý uživatel či administrátor má dnes přehled, které ze služeb, jež běží na pozadí systému, jsou skutečně potřeba k jeho chodu. Windows 8 oproti sedmičkám odstranil 13 běžících služeb úplně a velké procento těch zbývajících převedl na služby, které se spouštějí manuálně, popřípadě na vyžádání. Mezi službami na vyžádání nalezneme například instalace Plug and Play či Windows Update.

Úspora přímo na desktopu

Poslední technika optimalizované práce s pamětí se týká uživatelského rozhraní Metro. To v případě, že není spuštěna žádná aplikace, neinicializuje komponenty nutné pro normální desktopové prostředí a šetří tak paměť systému (úspora okolo 23 MB). Hlavní výhodou je zde rychlý náběh prostředí a tím pádem i připravenost k práci.

Exit mobile version