Windows XP: deset let na trhu a pořád jedničkou, co je ještě drží?

Přes dobrý prodejní start Windows 7 již více než deset let po svém uvedení Windows XP stále dominují trhu. Tedy ne snad, že by se systém ještě prodával, ale nalézá se na více jak 48 procentech současných desktopů. Zejména firemní sektor, od kterého si Microsoft s Windows 7 hodně sliboval, se masivnímu přechodu zarputile brání a nový systém tlačí hlavně OEM licence.

Jsou Windows XP mrtvý systém?

Windows XP jsou, alespoň podle četnosti svého současného zastoupení, bezpečně nejoblíbenější verzí Windows, která kdy spatřila světlo světa. Vzhledem k trendu, který Microsoft nastoluje u Windows 8, jenž uživatele pravděpodobně dále rozdělí, u toho pravděpodobně i zůstane. Podle statistik společnosti Net Applications se systém nalézá na 48,03 % procentech stolních počítačů a notebooků. Pro srovnání můžeme uvést, že Windows 7 mají 34,62 %, Mac OS X 10.7 1.83% a Linux 1,19%.

Samotný Microsoft by nejraději již na Windows XP zapomněl, neboť mu podrývá byznys, analytikové Gartneru a IDC již dříve prohlásili systém za mrtvý, proč tedy ale mrtvá věc stále kráčí kupředu?

Kráčející smrt? Zatím to moc nevypadá!

V listopadu 2009 byl podíl Windows XP na trhu 69,99 procenta, roční pokles je tedy o 21,96 procenta. To by mohl být na první pohled poměrně uspokojivý výsledek, jenže by se musel odehrát v asi tak polovičním čase. Microsoft se navíc snaží poměrně agresivně odříznout od Windows XP firemní prostředí, zrušil již například telefonickou podporu operačního systému a nabízí nepřeberné množství promo akcí na přechod k Windows 7. Společnost také neváhá strašit firemní uživatele průzkumy bezpečnosti (Windows 7 mají být až pětkrát bezpečnější) a používá i jiné dříve osvědčené triky, na které firmy rády slyší. Pokud se současný trend nezmění, překonají Windows 7 „mrtvý systém“ někdy počátkem roku 2012 a to je trochu pozdě. Tedy alespoň pokud přihlédneme k tomu, že by v té době Microsoft mohl na trh uvolnit nový systém a před Windows XP byla průměrná životnost OS od Microsoftu dva roky.

Zajímavé je, že se systém drží i přes postupně osekávanou podporu. Možná za to mohou také ústupky trhu. Poslední update si tak například uživatelé stáhnou v dubnu 2014, původně to ovšem mělo být již o dva roky dříve.

Špatné pro Microsoft je, že současní uživatelé Windows XP mají jiné potřeby, než jaké mohou uspokojit očekávaná Windows 8, nechuť k migraci tedy nový systém nevyřeší. Naopak potěšitelné pro Microsoft je, že jeho systémy stále tvoří 92 procent celkového desktopového trhu, Mac OS oproti tomu drží necelých sedm procent a zbytek připadá převážně na Linux.

Jak si dnes stojí nejpoužívanější desktopové operační systémy

Souhrnný tržní podíl za říjen 2011 (zdroj: Net Applications)

Co drží systém nad vodou

Deset let na trhu a tři vydané servicepacky udělaly z Windows XP stabilní operační systém, který běží jak na starém (legacy) hardware, tak na nových zařízeních. K delší životnosti systému pochopitelně přispěl i totální neúspěch Vist. Je veřejným tajemstvím, že valnou část prodejů Windows mají na svědomí OEM instalace na nových počítačích. Důvod, proč tento „trik“ u Vist nefungoval, byla kombinace dvou vražedných faktorů – obliby Windows XP a fakt, že společnost pod tlakem povolila velkým prodejcům možnost nabídnout u svých OEM instalací downgrade. Dell, HP i další dodavatelé PC pro firemní klientelu pak způsobili masivní emisi počítačů, na kterých běžely z Vist downgadované Windows XP. Windows 7 mají dnes za sebou přes 450 milionů prodaných licencí, jenže alespoň na úrovni upgradů je to opět zejména díky Vistám.

Obecně se nikomu z fungujícího řešení příliš přecházet nechce. Vtipné je, že když Microsoft uváděl v roce 2001 Windows XP na trh, prohlašovala společnost, že půjde o nejlepší operační systém, který kdy uvedla na trh. Po deseti letech na trhu to stále vypadá, že měla pravdu.

Když Microsoft uvedl první Service Pack 1 pro Windows XP, mnoho bezpečnostních expertů lomilo rukama, SP 2 byl v tomto ohledu již malým zázrakem a relativní srovnávání dělá s lidskou psychickou divy. Poslední Service Pack (3) učinil systém po bezpečnostní stránce relativně dobře použitelný až do dnešních dnů. Dlouhá doba systému na trhu sebou přinesla dva efekty: je zde velké množství aplikací, které jsou svázány právě s tímto systémem a díky velkému zásahu si jej neuvěřitelně oblíbili vývojáři software. Udělat aplikaci pro Windows XP se stalo určitým synonymem ke snadné cestě k penězům. Na modifikovaných Windows XP běží navíc také řada průmyslových strojů, jako jsou například bankomaty (ATM), které se neobměňují tak často jako běžná PC.

V neposlední řadě zapracoval také marketing, systém se díky jeho mutacím jako Windows XP Starter Edition podařilo dostat i na platformy, kam by se v životě nedostal, dnes se Microsoft pokouší podobnou strategii uplatnit u očekávaných Windows 8.

Exit mobile version