Za díru v prohlížeči Spartan Microsoft vyplatí až 15 000 dolarů

Microsoft tento týden spustil speciální krátkodobý program, díky kterému si vývojáři mohou vydělat zajímavé peníze za chyby nalezené v jeho novém webovém prohlížeči Spartan.

Nový program je velmi podobný tomu, který Microsoft spustil v polovině roku 2013 pro svůj Internet Explorer verze 11 před tím, než byl tento prohlížeč vydán spolu s Windows 8.1. Novinku na oficiálním blogu Microsoftu představil Jason SHirk z Microsoft Security Response Center (MSRC). Project Spartan je kódové označení pro nový webový prohlížeč Microsoftu, který byl poprvé představen tento měsíc ve Windows 10 Technical Preview.

Spartan bude v operačním systému Windows 10 nastaven jako výchozí prohlížeč a nahradí tak IE11 (i když Internet Explorer bude v OS i nadále kvůli zaručení zpětné kompatibility). Microsoft Spartana doposud oficiálně nepředstavil, avšak očekává se, že se tak stane na nadcházející vývojářské konferenci Build. Windows 10 spolu se Spartanem vyjdou v létě tohoto roku.

Cílem tohoto programu je podnítit bezpečnostní experty k hlášení chyb Microsoftu během testování Windows 10 v rámci Technical Preview tak, aby byl minimalizován dopad objevených děr na zákazníky,“ dodal Shirk. Microsoft zaplatí za popis objevené díry a funkční exploit až 15 000 dolarů (380 000 Kč), což je o 36 % více, než kolik bylo vypláceno za chyby v Internet Exploreru 11. Méně závažné díry bude Microsoft oceňovat částkou mezi 500 a 6000 dolary, zatímco vyšší částky budou vypláceny za pokročilejší exploity. Ve speciálních případech se pak inženýři z Microsoftu mohou rozhodnout vyplatit i více, než zmíněných 15 000 dolarů.
Své exploity mohou vývojáři Microsoftu zasílat pouze do 22. června. Jak dodal Microsoft, díky obdobnému programu určenému pro IE11 bylo před oficiálním vydáním IE11 v roce 2013 opraveno osmnáct závažných chyb.

Mohlo by vás zajímat:

Exit mobile version