Za většinou kybernetických útoků v posledním čtvrtletí minulého roku stáli Číňané

Americká společnost Akamai, která se zabývá poskytováním cloudových služeb, zveřejnila novou studii, podle které byla většina kybernetických útoků na světě ve čtvrtletém čtvrtletí roku 2014 provedena z Číny.

Čína a Spojené státy americké jsou podle studie jedinými dvěma zeměmi, z nichž pocházelo ve zmíněném období přes 10 % kybernetických útoků. Ze všech ostatních zemí, které se umístily v „Top 10“, pramenilo méně než 5 % útoků.

I tak však byl počet útoků, které přicházely z Číny a USA, v posledním čtvrtletí minulého roku v porovnání se čtvrtletím předchozím nižší. Zatímco ve třetím čtvrtletí roku 2014 tvořily kybernetické útoky z Číny 49 % z celkového počtu útoků, které byly v tomto období na světě provedeny, ve čtvrtém čtvrtletí to již bylo „pouze“ 41 %. Podobně klesl i počet útoků ze Spojených států, a to ze 17 % na 13 %.

Ve svých statistikách Akamai vychází z počtu útoků, které byly zaznamenány u jeho klientů, mezi něž patří velké korporace typu IBM, Yahoo, NBC Sports či ESPN.

Počet útoků typu DDoS (distributed denial of service) byl ve sledovaném čtvrtletí o dvacet procentních bodů vyšší, než ve čtvrtletí předchozím (nárůst z 270 na 327 úroků). Za celý rok 2014 Akamai zaznamenal 1150 útoků typu DDoS, což bylo o pouhé tři útoky méně, než v roce 2013.

Z pěti sektorů, které Akamai sleduje, se počet útoků typu DDoS navýšil ve čtyřech: ke snížení ze 106 na 100 útoků došlo pouze v podnikovém sektoru. Oproti tomu nejvyšší nárůst počtu útoků (z 22 na 38) byl zaznamenán ve veřejném sektoru. Mezi další sektory, které Akamai sleduje, patří obchod (88 útoků), média a zábava (51 útoků) a technologie (50 útoků).

Většina útoků typu DDoS ve čtvrtém čtvrtletí (konkrétně 177) byla mířena na Ameriku, asijsko-pacifický region byl cílem 98krát, přičemž v regionu EMEA (Evropa, Střední Východ a Afrika) bylo zaznamenáno 52 útoků typu DDoS.

Ze studie Akamai lze vyčíst i řadu dalších zajímavostí. Tak třeba průměrná globální rychlost připojení k internetu byla podle Akamai v posledním čtvrtletí minulého roku 4,5 Mbps, což je o 0,7 procentního bodu více, než ve čtvrtletí předchozím. První tři země s nejrychlejším připojením se nacházejí v Asii, konkrétně jde o Jižní Koreu (22,2 Mbps), Hong Kong (16,8 Mbps) a Japonsko (15,2 Mbps). Zbývající země v top 10 s nejrychlejšími připojeními k internetu se nachází v Evropě. Česká republika se zde umístila na deváté příčce s průměrnou rychlostí internetu 12,3 Mbps, což je o 0,1 procentního bodu více, než v předchozím čtvrtletí a o 8,4 % procentního bodu více, než v tom samém období roku 2013.

Exit mobile version