Zahraniční investice do digitálních technologií v Evropě dál rostou

Počet přímých zahraničních investic do digitálních technologií se v Evropě za posledních pět let více než zdvojnásobil (z 510 na 1 227). Sedm z první dvacítky nejatraktivnějších technologických center světa se podle aktuálního průzkumu nachází v Evropě. Pro investory je při výběru investiční destinace klíčová dostupnost kvalitní pracovní síly vybavené technologickými dovednostmi.
Data přinesl průzkum atraktivnosti Evropy pro zahraniční investice společnosti EY. Podle něj se v odvětví digitálních technologií vloni uskutečnilo rekordních 1 227 zahraničních investičních projektů, což je o 5 % víc než v roce 2017. Za posledních pět let se tak počet přímých zahraničních investic v tomto evropském sektoru více než zdvojnásobil. Oslovení investoři vnímají digitální technologie jako velice perspektivní obor. Dvě pětiny (39 %) z nich se domnívají, že právě toto odvětví v nadcházejících letech nejvíc přispěje k růstu evropské ekonomiky. Na druhém místě je odvětví cleantech (25 %) a na třetím energetika a veřejné služby (21 %).

Nejatraktivnější evropskou zemí pro investice do digitálních technologií byla i v roce 2018 – přes 10% meziroční pokles – Velká Británie, kde bylo vloni realizováno 288 přímých zahraničních investic. Druhou příčku obsadilo Německo s 218 projekty (meziročně +2 %), třetí byla Francie se 171 projekty (meziročně -2 %). Do první pětky se vešlo ještě Irsko (72 projektů) a Španělsko (70 projektů).

V Evropě se nachází celá třetina světových metropolí, které mají podle účastníků aktuálního průzkumu nejlepší podmínky pro vznik budoucího technologického obra. V první desítce se nicméně umístila pouze dvě evropská města: čtvrtý Londýn a sedmý Berlín. Světovou jedničkou je San Francisko včetně Silicon Valley, druhá skončila Šanghaj a třetí Peking. Pětici nejatraktivnějších evropských technologických center podle průzkumu tvoří Londýn, Berlín, Paříž, Stockholm a Amsterdam.

Hovoří se o tom, že výborně fungující tým je důležitější než dobrý podnikatelský nápad, což ve své podstatě potvrdili i respondenti studie. Pro velkou většinu oslovených investorů (94 %) je při rozhodování o investičním cíli „zásadně důležitá“, resp. „důležitá“ právě dostupnost pracovní síly vybavené technologickými dovednostmi. Dalšími klíčovými faktory jsou kvalita vzdělání a mzdové náklady.

Exit mobile version