Zájem o infrastrukturu v cloudu roste

Letos je možná poslední rok, kdy podniky utratí více za on-premise infrastrukturu než za cloud. Servery, úložiště a ethernetové přepínače a další síťové prvky pro cloudovou infrastrukturu představují rychle rostoucí trh. Aktualizovaná studie IDC Worldwide Quarterly Cloud IT Infrastructure Tracker předpovídá, že za letošní rok bude objem tohoto trhu činit 62,2 miliard dolarů, což by odpovídalo meziročnímu zvýšení o 31 %. Za druhé čtvrtletí letošního roku získali dodavatelé cloudové infrastruktury podle IDC tržby ve výši 15,4 miliard dolarů.

Z těchto více než 15 miliard představují 10,9 miliard dodávky pro poskytovatele veřejného cloudu; meziroční růst této kategorie je 59 %. Veřejný cloud tak představuje pro dodavatele v tuto chvíli mnohem větší trh než cloud soukromý (4,6 miliardy) a má také aktuálně vyšší dynamiku. Cloudová infrastruktura jako celek by měla za letošní rok představovat už asi 47 % celkových výdajů (ve srovnání s on-premises, meziročně růst tohoto podílu asi o 3 %).

Provozovatelé cloudu hlavně posilují výpočetní výkon, kde se nároky podniků zvyšují mnohem rychleji než v případě úložišť nebo síťových prvků (relativní nárůsty v % v těchto kategoriích: 47, 19, 18). V rozdělení těchto investic a trendech zde mezi veřejným a soukromým cloudem neexistují větší rozdíly. Podniky každopádně stále častěji využívají vedle sebe více cloudových prostředí a řeší integraci těchto různorodých zdrojů.

Výdaje za infrastrukturu podnikových on-premises systémů letos ještě meziročně rostly o 21 %. I když prognóza IDC zde do budoucna očekává pokles, stále se jedná o větší trh než cloud. V letošním roce by výdaje za on-premise infrastrukturu měly představovat 53 %, v roce 2022 pak 44 %. Vývoj v jednotlivých regionech by v tomto ohledu měl být přibližně srovnatelný.

Co se týče jednotlivých dodavatelů infrastruktury pro cloud, největší podíl zde má Dell. Za loňský rok firma utržila 1,4 miliardy dolarů, letos se očekává 2,4 miliardy. Dell by tím zvýšil svůj podíl z 13,8 % na 15,5 %, a při meziročním růstu 66,4 % by tak výrazně překonal trh. Na druhém místě se nachází HPE, ovšem s klesajícím podílem (z 13,3 % v roce 2017 na 10,8 % letos). Klesá rovněž podíl Cisco (z 9,1 na 6,6 %), v absolutním číslech vzhledem k prosperitě trhu jako celku ovšem i zde příjmy těchto dodavatelů meziročně vzrostou. Největší růst na 4. místě dosahuje Lenovo, ovšem zvedá se z poměrně malých čísel (podíl 2,4 % loni, pro letošek se očekává 5,3 %).

IDC dále publikovala ještě odhady speciálně pro 2. letošní čtvrtletí, přičemž změny na trhu zde víceméně odpovídají meziročním trendům 2018/2017 – respektive odhady pro letošní rok jako celek vznikly mj. extrapolací vývoje ve 2. kvartálu.

V roce 2022 mají investice do cloudové infrastruktury představovat 56 % celkových výdajů podniků za IT, v absolutních číslech to bude představovat 83 miliard dolarů. Tempo růstu trhu se ovšem výrazně zpomalí (průměrný růst v příštích 5 letech 11 %). Poměr výdajů za veřejný vs. soukromý cloudu bude asi 2:1. Toto číslo, respektive relativní růst obou těchto kategorií vůči sobě, zůstane cca konstantní, i když letos ještě veřejný cloud roste rychleji.

Zdroj: IDC

Poznámka: Mimochodem, v rámci soukromého cloudu zde IDC rozlišuje dokonce kategorie private cloud off-premises a private cloud on-premises. Poslední výraz se skoro zdá být vnitřně rozporný, pravděpodobně odpovídá situaci, kdy poskytovatel spravuje stroje v datových centrech u zákazníka (např. nabídka Cloud at customer od Oracle).

Exit mobile version