Zájem o výpočetní a úložnou infrastrukturu prudce roste, v ČR ale trh padá

Podle aktuální studie IDC se již úložiště a další infrastruktura objednávají převážně v podobě cloudu, ovšem i nákupy on-premise infrastruktury jsou zatím značné. Výrazná krize je ovšem patrná ve střední a východní Evropě.

K dispozici jsou aktuálně data ze studie IDC Worldwide Quarterly Enterprise Infrastructure Tracker pro třetí kvartál loňského roku. Zde se uvádí meziroční růst výdajů na infrastrukturu nasazovanou formou cloudu o 25 % (celková hodnota trhu 23,9 miliardy dolarů). Trh s on-premise infrastrukturou rostl meziročně o 16 % na celkový objem 16,8 miliardy dolarů. Metodika IDC je v tomto ohledu ovšem taková, že v rámci cloudu se dále rozlišuje segment sdílené a vyhrazené infrastruktury, přičemž téměř polovina „vyhrazeného cloudu“ se nasazuje v prostorách zákazníka (čili v jiné studii by se mohla tato kategorie řadit k on-premise nebo hybridním systémům).
IDC současně zveřejnila i odhady trhu za celý loňský rok a prognózu do let dalších. Pro rok 2022 se očekává meziroční růst výdajů na cloudovou infrastrukturu o 19,6 % na 88,1 miliardy dolarů (pro srovnání, v roce 2021 byl růst v tomto segmentu 8,6 %). U necloudové infrastruktury se očekává růst o 10,7 % na 64,7 miliardy dolarů. V delším horizontu pak IDC předpovídá, že výdaje na cloudovou infrastrukturu porostou v letech 2021–2026 v průměru (CAGR) o 12,9 %, v roce 2026 dosáhnou 135,1 miliardy dolarů a budou tvořit 67,3 % celkových výdajů na výpočetní a úložnou infrastrukturu. Výdaje na necloudovou infrastrukturu se naproti tomu budou v průměru zvyšovat jen o 2,3 % na 65,6 miliardy dolarů r. 2026. Dominance infrastruktury dodávané ve formě cloudu se tedy ještě podstatně zvýrazní…
Studie sledují i jednotlivé kategorie nakupujících. Ve 3. kvartále si nadpoloviční většinu infrastruktury objednávali poskytovatelé dalších služeb (sem se řadí poskytovatele cloudových, digitálních, komunikačních a řízených služeb), nicméně zbylý segment (ostatní podniky, státní správa…) rostl zhruba stejným tempem.
Z geografického hlediska se výdaje na cloudovou infrastrukturu ve 3Q22 meziročně zvýšily ve všech regionech s výjimkou střední a východní Evropy. Zde došlo k obrovskému poklesu, meziročně o 35,1 %. Naopak v USA a západní Evropě došlo k více než 30% růstu. Trh zde těžil z vysoké poptávky a velkého objemu nevyřízených objednávek z předešlého období, přičemž dodavatelské řetězce narušené v době pandemie se již do značné míry zotavily.

Zdroj: IDC

Exit mobile version