Zájem podniků o služby IaaS a PaaS rostl raketově

Výdaje podniků na služby cloudové infrastruktury (IaaS a PaaS, viz dále) ve 4. kvartálu r. 2023 dosáhly celosvětově téměř 74 miliard dolarů, což odpovídá nárůstu o více než 12 miliard dolarů než ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022. Meziroční tempo růstu činilo ve 4. čtvrtletí 20 % – tedy výrazně více než v předchozích třech čtvrtletích. Oproti třetímu čtvrtletí trh vzrostl o 5,6 miliardy dolarů. To je zdaleka největší mezičtvrtletní nárůst, jakého kdy bylo dosaženo. Za celý rok 2023 vzrostl trh jako celek meziročně o 19 %, uvádí průzkum společnosti Synergy Research Group.
Za růstem výdajů podle firmy stojí především požadavky na generativní umělou inteligenci a s tím související výkon. Co se týče pozice jednotlivých dodavatelů, mezi největšími poskytovateli cloudových služeb zaznamenaly největší meziroční nárůst Google a Microsoft, přičemž Microsoft zvýšil svůj podíl na celosvětovém trhu meziročně téměř o dva procentní body. Podíl společnosti Google se rovněž zvýšil. Jejich celosvětové tržní podíly ve čtvrtém čtvrtletí činily 24 %, resp. 11 %. Amazon zaznamenal pokles svého celosvětového tržního podílu na 31 %, přestože společnost si ale také udržela dvouciferná tempa růstu příjmů. Mezi dalšími poskytovateli cloudových služeb s nejvyšší mírou meziročního růstu patří Huawei, China Telecom, Snowflake, MongoDB, Oracle a VMware.
Vzhledem k tomu, že většina hlavních poskytovatelů cloudových služeb již zveřejnila údaje o svých výsledcích za 4. čtvrtletí loňského roku, Synergy odhaduje, že čtvrtletní tržby ze služeb cloudové infrastruktury (což v dané metodice obnáší nejen IaaS, ale součet IaaS, PaaS a hostovaných privátních cloudů) dosáhly 73,7 miliardy dolarů, přičemž za celý rok 2023 pak půjde o cca 270 miliard dolarů. Většinu trhu tvoří veřejné služby IaaS a PaaS, které ve 4. čtvrtletí vzrostly o 21 %.
Z geografického hlediska trh s cloudovými službami nadále silně roste ve všech regionech světa, relativně nejvyšší růst byl zaznamenán v regionu APAC (asijsko-pacifickém), kde Indie, Čína, Austrálie a Japonsko meziročně vzrostly o 20 % a více. Zdaleka největším cloudovým trhem však zůstávají USA, s objemem trhu věším, než má celý region APAC. Americký trh vzrostl ve 4. čtvrtletí meziročně o 16 %.
Společnost Synergy očekává, že trh brzy dosáhne hranice 500 miliard dolarů (celoročně). Současná tempa růstu se už nicméně budou snižovat.

Zdroj: Synergy Research Group

Exit mobile version