Zajištění bezpečnosti dat v kvantové éře

Kvantový počítač IBM v "ledničce". Zdroj: IBM

Kvantové počítače se ukazují jako džin kvantové nebezpečnosti vypuštěný z láhve. Experti proto nastiňují plán proti kybernetickým hrozbám ze strany kvantových výpočtů.

IBM je považována v oblasti kvantových počítačů za vedoucí firmu a její IBM Institute for Business Value (IBV) publikoval zprávu Security in the Quantum Era. Tato hloubková analýza prostoru kvantové bezpečnosti ukazuje na dnešní potřebu strategií „quantum-safe“, aby bylo možno i v budoucnu dosáhnout integrity a bezpečnosti vysoce citlivých dat. Tato zpráva kromě toho mapuje jasnou cestu, jak mohou organizace pracovat ve svém ekosystému a zároveň chránit data před kyberkriminálníky, kteří ke svým cílům využijí kvantové počítače.

Jak se bránit

Experti IBM z oblasti bezpečnosti a šifrování poskytují jasný organizacím návod, jak se bránit:

Tikající bomba

Podle této zprávy se „během několika let mohou stát běžně používané šifrovací protokoly, jako například šifrovací standardy jako RSA a ECC ohrozitelné. Ve skutečnosti může být jakákoliv šifrovaná komunikace označena jako riskantní, potenciálně již vystavena rozšifrování za účelem vytěžení dat, jakmile budou kvantové dešifrovací metody na světě.“

„Uvažujeme-li, že hodnota digitální ekonomiky bude v roce 2025 činit 20,8 trilionu dolarů, bití na poplach bude ohromné,“ uvádí se ve zprávě World Economic Forum ze 17. srpna 2022.

Sup je trpělivý pták

Data, která mají vazby na národní bezpečnost, infrastrukturu, lékařské záznamy a intelektuální kapitál, mohou mít v čase trvalou hodnotu, nebo dokonce vyšší. Proto také kyberkriminálníci mohou uplatnit strategii „posbírej dnes, dešifruj později“ pro krádeže dat a jejich dešifrování, až kvantové počítače dosáhnou kritické masy. Šifrování se kromě toho používá k zabezpečení vysoce komplexních a kritických infrastrukturních sítí a globálních digitálních ekosystémů, přičemž jejich zabezpečení proti kvantovým hrozbám může trvat desetiletí. Sup je trpělivý pták a kyberkriminálníci rovněž tak.

Aby bylo možno se přesvědčit, proč musejí být citlivá data zabezpečena proti budoucím kvantovým útokům dnes, a jak toho lze dosáhnout, je k dispozici ke stažení materiál „Security in the quantum computing era“.

Příspěvek IBM ke kvantové bezpečnosti

IBM pracovala léta na budování globálního týmu špičkových expertů z oblasti šifrování, aby vyvinula kvantově bezpečná schémata a plány přípravy. Jen v loňském roce 2022 vyvinula první kvantově bezpečný systém IBM z16, uvedla soubor služeb IBM Quantum Safe, přispěla k vývoji tří ze čtyř algoritmů vyvinutých v IBM Labs ve švýcarském Rueschlikonu u Zurichu následně zvolených NIST pro standardizaci post-kvantového šifrování, a také se stala zakládajícím členem GSMA Post-Quantum Telco Network Taskforce.

Pro další pohledy na okamžitou potřebu strategií quantum-safe se lze podívat na virtuální panelovou diskuzi mezi zástupci IBM, NIST a Vodafone, moderovanou a nahranou periodikem The Economist. Stačí se registrovat na Commercializing Quantum Insight Hour.

Exit mobile version