Základem edge computingu zůstane Internet věcí

Konkrétně se letos edge computing bude nasazovat především pro výrobní operace, správu výrobních prostředků, multikanálové operace, inteligentní sítě a monitorování nákladní dopravy.

Prognóza IDC odhaduje, že výdaje podniků a poskytovatelů služeb na edge computing dosáhnou v roce 2022 v Evropě 40 miliard dolarů a do roku 2025 se výrazně zvýší na téměř 64 miliard dolarů. Odpovídá to průměrnému meziročnímu růstu trhu o 16,4 %. V příštích několika letech plánuje investice do edge computingu téměř třetina evropských firem, přičemž jako hlavní motivace podniky uvádějí obchodní výkonnost, inovace a nákladovou efektivitu.
Studie IDC Worldwide Edge Spending Guide definuje edge computing jako přiblížení výpočetních zdrojů k místu, kde data vznikají, což výrazně zkracuje dobu potřebnou k dosažení přidané hodnoty a umožňuje realizovat obchodní procesy, rozhodování i samotnou „inteligenci“ mimo hlavní prostředí podnikového IT.
V roce 2022 se očekává, že většina výdajů evropských podniků a poskytovatelů služeb na edge computing bude nadále spadat do kategorie služeb, především profesionálních a poskytovaných služeb. Jako další kategorie budou následovat výdaje na hardware, které mají být především důsledkem iplementací lehkých edge platforem. V terminologii IDC „ve srovnání s těžkými edge platformami, které jsou určeny k provádění náročnějších úloh přizpůsobených pro umístění nebo nasazení na okraji podnikového IT, jsou lehké edge platformy navrženy s komponentami s nízkou spotřebou energie, aby mohly provozovat omezené nebo jednotlivé funkce v prostředí, kde je omezená dostupnost energie k napájení i chlazení“. Zbytek trhu připadá na software, přičemž největší úlohu v této kategorii hrají výdaje na bezpečnostní software, používaný k zajištění integrity dat, zabezpečení koncových bodů, infrastruktury a infrastrukturního softwaru.
Využití edge technologií v Evropě je různorodé. V roce 2022 budou z tohoto hlediska největší investice směřovat do sítí pro doručování obsahu a virtuálních síťových funkcí, které tvoří také hlavní nabídku současných poskytovatelů služeb edge computingu. V Evropě budou poskytovatelé služeb letos investovat více než 8 miliard dolarů do nabídek umožňujících edge služby a ty se do roku 2025 stanou nejrychleji rostoucí oblastí výdajů. Konkrétně se letos edge computing bude nasazovat především pro výrobní operace, správu výrobních prostředků, multikanálové operace, inteligentní sítě a monitorování nákladní dopravy. Případy užití, které v prognózovaném období zaznamenají nejrychlejší růst výdajů, jsou ty, které jsou spojeny převážně s umělou inteligencí a oblastmi AR/VR (asistovaná chirurgie, medicínská diagnostika, odborné poradenství a doporučování produktů, automatizované zpracování pohledávek…). Přestože se tyto oblasti budou v příštích několika letech silně rozvíjet, klíčovou složkou výdajů na edge computing v Evropě zůstane internet věcí.
„Podniky budou v příštích několika letech stále častěji přecházet z počátečních fází seznamování s technologií a pilotních projektů do vyspělejšího produkčního nasazení edge computingu. Tento proces bude podporován širokou škálou poskytovatelů služeb, kteří budou tyto technologie nabízet,“ uvádí analytička IDC Alexandra Rotaru.
Zdroj: IDC Worldwide Edge Spending Guide

Exit mobile version