Základní rozpory byznysu a IT: Rostoucí potřeba inovací a role IT ve firmách

Jak vypadá přijímání změn IT ve světě a u nás podle IDC, jaké jsou základní rozpory mezi potřebami organizací a nabídkou IT obecně, a jaké jsou posuny v nabídce Microsoftu a Dellu se zákazníci z podnikové sféry dozvěděli na semináři začátkem dubna 2016.
V úvodu semináře seznámil Leoš Vondrák, Dell Presales Consultant, že akvizici EMC už antimonopolní úřady USA a EU ji schválily, čeká se na Čínu a měla by být završena během léta 2016. Citoval k tomu slova Michaela Della: „Raději budu mít více produktů v různých produktových řadách (které se mohou překrývat, pozn. red.), než produktovou mezeru.“

Cloud a dodávka IT podle průzkumu IDC

Vladimír Kroa z IDC představil výsledky průzkumu Technology Delivery Cloud Technology Trends in the Czech Republic & SDI (Software Defined Infrastructure) Perspective. Průzkumu se zúčastnilo celosvětově 6 159 organizací a na 550 firem z 31 zemí regionu CEE včetně ČR, odpovídali lidé zodpovědní za technologie i z výkonných a obchodních pozic (CxO).

„ČR je ve fázi těch, kde se cloud vnímá, západní Evropa je už ve fázi počáteční většiny,“ sdělil Vladimír Kroa, a dodal: „Uživatelé v ČR mají v přijímání cloudu konzervativnější přístup a za západní Evropou trochu zaostávají.“ (Otázkou je, jak dalece je to pro nás dobře nebo špatně, pozn. red.). Model dodávky IT se mění a jsme svědky její diverzifikace.

Pro přijímání dodávky už nejsou IT faktory příliš důležité, daleko větší roli hrají obchodní hlediska. Právě obchodní hlediska hrají u nás v rozhodování českých organizací o dodávce IT dokonce větší roli, než ve světě. Otázky bezpečnosti IT v cloudu oproti tomu hrají ve světě tu nejpodstatnější roli; v ČR leží někde uprostřed. Pro využití veřejného cloudu hovoří nejvíce obchodní hlediska, zjednodušení, standardizace a nákladové položky.

Mezi brzdy patří obavy o bezpečnost a strach z vendor-locku. Téměř polovina všech respondentů uvažuje o více než dvou poskytovatelích. „Jak Microsoft, tak Dell zůstávají mezi hlavními poskytovateli služeb nějak spojených s cloudem,“ zakončil Vladimír Kroa.

Přineste cloud do vašeho datového centra

Dalibor Kačmář, Microsoft, divize cloudu a serverových řešení, se dotknul dvou základních rozporů mezi byznysem a IT: „Byznys potřebuje turbulenci a inovace, základními hodnotami IT je stabilita a predikovatelnost. Rozdíly spouštějí změnu.“
Cloud je architektura a aby se přechod do cloudu povedl, musí nastat koexistence mezi lokálním IT a veřejným cloudem. Musí existovat správa cloudu a platit pravidlo „jednou napsat, nasadit kdekoli, s moderní aplikační platformou“.

Ondřej Bačina, Dell Enterprise Marketing Solutions Manager

Transformace IT spočívá v softwarově definovaném datovém centru. „Microsoft se cloud naučil, protože má několik desítek datových center a v každém z nich provozuje přes 200 tisíc fyzických serverů, tj. několik desítek milionů virtuálních serverů. Tyto technologie nyní Microsoft přenáší do nového operačního systému Windows Server, který má přijít,“ nastínil Dalibor Kačmář, a doplnil: „K tomu musí přijít zjednodušení sítí, proto musí být veškerá síťová infrastruktura softwarově definovaná a virtualizovaná, protože v multitenantním prostředí mají různé nájemní subjekty různé požadavky na oddělení od zbytku světa.“

Dalibor Kačmář se dotkl i bezpečnosti pro prostředí s „nulovou důvěrou“ (zákazníci, kteří nedůvěřují nikomu). Existuje řada technologií s podporou hardwaru, jako například shielded virtual machines, guardian service apod. pro ochranu virtuálních strojů před napadenými hostiteli, řízení a sledování privilegií administrátorů, řízení přístupu a politiky použití pro citlivé informace, rychlá detekce a reakce na úniky dat apod.

Jak ušetřit na IT

Ondřej Bačina, Dell Enterprise Marketing Solutions Manager svoji přednášku také zaměřil na základní problém IT, a sice že IT oddělení je většinou vnímáno jako nákladová položka. Toto dilema pak vyvrátil na příkladu několika úspěšně nastartovaných byznysů, které by bez IT nemohly ani vzniknout, ani fungovat – klasická taxislužba vs. Uber, klasická CD vs. Spotify, klasické hotelové sítě vs. airbnb apod. „Stačí stáhnout aplikaci do mobilu,“ řekl Ondřej Bačina. K tomu dodal, že bez inovací to ani v byznysu, ani v IT nejde: „V žebříčku Fortune 500 nebude za pár let ani 75 % firem, které jsou v něm dnes.“

Jak vybruslit z rozporu na investiční pokrytí IT dnes a jeho budoucím rozšířením Ondřej Bačina ilustroval na základě požadavků na storage. „Dilema například při nákupu storage je vědět, kolik bude mít firma zaměstnanců za několik let. Cena za TB klesá, potřeba kapacity však exponenciálně stoupá; nároky a náklady na IOPS stoupají spíše schodově.“ CIO musí podle něj umět vysvětlit CFO a dalším členům top managementu, jak efektivně přistoupit k nákupu zařízení s nároky na potřeby zítřka, které by bylo dnes příliš investičně drahé. Jednou z možností, jak z tohoto dilematu vybruslit, je podle Ondřeje Bačiny tzv. thin provisioning (virtualizace storage). „Například naše řešení Dell Storage (Compellent) umí odstranit jak původní dilema mezi thin provisioningem a rychlostí, tak dilema investičních nákladů a nabídnout virtuální diskovou kapacitu, která se tváří jako daleko vyšší a umí nabídnout uživatelům potřeby zítřka, aniž by bylo nutné je dnes draho fyzicky kupovat.

Další možnosti, jak na IT s Dellem

Ondřej Bačina dále zmínil, že „devět z deseti CIO tvrdí, že hybridní cloud je pro ně nutností, ale že jen třem z deseti se to povedlo“ a připomněl Dell Hybrid System for Microsoft – možnost propojení privátního a hybridního cloudu na základě MS Windows Server s dalšími softwarovými technologiemi Dellu jak pro MS Azure, tak pro AWS apod., a jeho snadnou instalaci do tří hodin.

Ohledně námětů jak ušetřit na IT má ještě Dell v portfoliu výkonné switche postavené na technologiích Intel, open source s operačním systémem na jádře Debian Linux a s příkazovou řádkou á la Cisco.

Konečně Dell Financing Services umožňují „cloud like financing“, kdy zákazník otevře v Dellu kontrakt a může začít nakupovat. První tři měsíce nic neplatí, protože se tato doba považuje za instalační dobu. Dell přitom zákazníkovi umožňuje převést investiční náklady (CAPEX) na operativní (OPEX).

Exit mobile version