„Zapomenutý“ OS/2: Pokus o návrat, který nikdo nečekal

Na pokusu oživit operační systém OS/2 se dohodly IBM a americká firma Arca Noae. Právě Arca Noae vytvoří novou verzi OS/2, kterou má jít nativně spouštět na moderních PC. Jakou šanci na úspěch má systém, který už jednou neuspěl?
Aplikace pro OS/2 se dnes provozují na novějším hardwaru buď v emulátorech, nebo na hypervisoru (kde se spouští i samotný OS). Nová verze OS/2 Blue Lion však poběží opět přímo na železe. Systém by měl na trh dorazit ve 3. čtvrtletí příštího roku, cenová politika dosud oznámena nebyla. Samotná firma Arca Noae zatím žije především z dodávky softwaru a služeb, které nabízí pro virtualizované prostředí OS/2.

Nenaplněné ambice

Poslední verze OS/2 byla vydána v roce 2001 a podpora výrobce skončila v roce 2006. V té době se celkově neúspěšný systém uplatňoval především ve vestavěných zařízeních typu bankomatů a pokladen. V mnoha případech je tomu tak dodnes (byť i zde uspěly Windows ve verzi XP), specialisté tento systém udržují a po skončení podpory od IBM ji poskytují třetí strany. Ovšem s tím, že jak bylo řečeno, většina současných instalací OS/2 používaných vlastně jen kvůli konkrétním aplikacím dnes funguje ne na starém hardwaru, ale nad hypervisorem. Systém takto dosud využívají korporace jako např. Johnson & Johnson, Pepsi a Whirlpool.

V 90. letech ovšem měla IBM se systémem mnohem větší ambice. Historie OS/2 se začala psát v roce 1985. Původně šlo o společný projekt s Microsoftem, který v rukou Microsoftu ovlivnil vznik Windows NT. Po roztržce IBM a Microsoftu se IBM pokusila uspět se systémem sama, oproti Windows ale získal mnohem menší podporu od nezávislých dodavatelů softwaru a méně prodejců hardwaru ho dodávalo předinstalovaný na svých strojích.

I když v OS/2 šlo spouštět aplikace pro Windows 3.1 a pro DOS, po uvedení Windows 95 systém definitivně prohrál; poskytoval sice dokonalejší preemptivní multitasking (kdy má operační systém plnou kontrolu nad aplikacemi – což zcela neuměla ještě ani Windows 98), slabinu však představovala nabídka aplikací.

Webový prohlížeč a další komunikační software musel pro OS/2 dodávat samotný výrobce (browser World Web Explorer, teprve později se pro OS/2 objevil i Netscape Navigator), též sadu kancelářských programů IBM Works. Když IBM koupila v roce 1995 Lotus Software, zkusila na OS/2 portovat jeho kancelářský balík Lotus SmartSuite a samozřejmě i Lotus Notes, ale to už bylo pozdě.

Cca po roce 1996 se vývoj systému, jehož počet uživatelů se tehdy odhadoval na 5 milionů, prakticky zastavil.

Čekání na modrého lva

Chystaná verze OS/2 Blue Lion od Arca Noae má být plně kompatibilní s aplikacemi pro minulé edice OS/2 a eComStat, tj. nabízet stejné API. Aktualizovány mají být především ovladače a základní softwarové příslušenství. Zatím ale není jisté, zda systém půjde instalovat z internetu nebo při instalaci z USB alespoň automaticky zkontrolovat a dostahovat eventuální nové aktualizace.

Například v komentářích na webu The Register jsou čtenáři ohledně toho, že by kromě podniků, které aplikace pro OS/2 v současnosti provozují, mohl systém dnes vzbudit zájem dalších uživatelů, poměrně skeptičtí. Ostatně IBM již byznys s osobními počítači dávno prodala Lenovu, takže operační systém pro PC teď vlastně ani nemá v portfoliu giganta místo; Arca Noae tak dost možná (jde o nepotvrzenou spekulaci) získala zdrojový kód zdarma.

Jak ale uvádí web Tech Republic, určitá komunita kolem OS/2 stále existuje, pořádají se i každoroční setkání příznivců včetně Warpstock Europe (jedna z verzí OS/2 se jmenovala právě Warp).

Mimochodem, podle našich dat dle Google Analytics je počet přístupů z OS/2 na ITBiz.cz přesně 0 (nepřekvapivě).

Exit mobile version