Zasuneš a jedeš

Bluetooth klávesnice Dell KB740 a myš MS5320W (komplet KM7120W) splňuje přesně to, co normální člověk pro práci očekává. Zasune tužkové AA články dodávané se zařízením. Dvě do klávesnice, jednu do myši jako do Waliho odstřelovačky, a jedeme.

Jak klávesnici, tak myš lze připojit ke třem různým zařízením, stačí ťuknout na párovací tlačítko. Hlavním určením však bylo pracovat se starším notebookem Asus s Windows, který sám o sobě numerickou klávesnici nemá.

Klávesnice Dell KB740

Připojení klávesnice KB740 s numerickým polem proběhlo bez problémů, jen se cukala písmenka a šla na displej se zpožděním, poslední se pak zopakovalo na celou řádku. Takže vystoupit-nastoupit, nasát čerstvé aktualizace Windows (pro jistotu i aktualizace ovladačů Asus), a pak to šlo jako po másle. Jen tak mimochodem, podobné obstrukce dělá Mac OS taky, když mu v System Preferences visí hláška na aktualizace.

Klávesnice má standardní velikost, včetně diakritiky a speciálních znaků, snad téměř všech. Párovací tlačítko pro Bluetooth je vpravo nahoře. Perfektně se ovládá a má normální „notebookový“ zdvih tlačítek. Z logiky výrobce Dell orientovaného na platformu „Wintel“ je určena pro Windows, ale perfektně funguje i s Macem, jen si osahat ovládací tlačítka vlevo dole.

Myš Dell MS5320W

U myši je párovací tlačítko pro Bluetooth uprostřed nahoře. Tedy, pokud myš nespárujete rovnou přes malý USB dongle, schovaný v myši pod magnetickým krytem, tvořícím zároveň levé a pravé tlačítko, což je obojí promyšlená vychytávka.

Myš perfektně sedí v ruce a přes zasunutý USB dongle si začala s mým Macbook Airem rozumět na první dobrou. Až na druhou dobrou jsem si všimnul, že myš lze k notebooku připojit i bez zasunutí dodávaného donglu, jen přes Bluetooth. Trochu mě tohle párování potrápilo, ale asi tak jen dvě minuty.

Ale, ale…

Horší to ale bylo pak. Najednou začala stávkovat. Připojoval a mazal ze systému snad desetkrát, přestože se přes Bluetooth hlásila jako připojená a spárovaná. Nakonec se ukázalo, že se její nový ovladač nemá rád s jakýmsi starším, asi tak rok starým. Takže bylo nutno jen ze systému smazat a kurzor začal jezdit po displeji jak měl. Tohle už ale „normální“ uživatel Windows těžko dá sám.

Opět paralela s Mac OS – používám bezdrátovou myš Logitech M336/M337/M535, a když spáruji se svým Macem jakoukoliv jinou, nebo tuhle Logitech s jiným zařízením, například nedávno s tabletem TCL NXTraper 10s, tak se zaboha nechce připojit zpátky k tomu mému Macu. Pomůže jedině odebrat zařízení a znovu spárovat, popřípadě pro jistotu odebrat tuhle myš z toho nového zařízení. Vystoupit a nastoupit, ale tohle „normální“ uživatel Mac OS ještě dá.

Hodně při zvládání těchto problémů pomohl Dell Peripheral Manager. Tato aplikace umožňuje spárovat a zrušit párování zařízení pomocí adaptéru RF nebo Bluetooth a přiřadit k přizpůsobitelným tlačítkům akcí klávesové zkratky. Umožňuje rovněž zobrazit podrobné informace o zařízení, například verzi firmwaru a stav baterie, a upgradovat software a zařízení pomocí nejnovějších aktualizací.

Propojení s mobilní technikou

Když jsem začal zkoušet propojení klávesnice a myši Dell KM7120W s mobilním zařízením, trochu jsem litoval, že už nemám k dispozici tablet TCL NXTraper 10s. Na druhou stranu – taky dobře, zkusil jsem to se stařičkým Apple iPadem. K mému úžasu to všechno i teď fungovalo. Nejen klávesnice Dell, ale překvapivě i s myší, obojí přes Bluetooth. Jen jsem moc nechápal, proč místo šipky na displeji iPadu běhá kolečko. To už ale není záležitostí Dellu, ale zřejmě nějakého mladého perspektivního marketingového dyslektika od Applu, který asi měl v hlavě o kolečko víc, tak ho potřeboval udat.

Celkové hodnocení

Propojení kompletu Dell KM7120W přes Bluetooth, tedy klávesnice i myši, je tedy možné prakticky s kterýmkoliv zařízením, od PC až po telefon, třeba ten androidí od Motoroly s funkcí Ready For a zobrazováním práce na televizoru.

Myslím, že přes výše uvedený zádrhel s myší zvládne připojení klávesnice a myši Dell KM7120W s PC, notebookem nebo mobilním zařízením snad každý. Alespoň ten, kdo umí „přečíst“ piktogramy na návodu.

Kdo občas používá místo PC či notebooku také tablet, nebo snad z lenosti dokonce jen smartphone, tohle combo uvítá. Za mě jsou to dva pracanti z jedné krabice, byl jsem spokojen.

Technické specifikace kompletu Dell KM7120W

Klávesnice KB740

Myš MS5320W

Exit mobile version