Nového partnera mají od ledna 2015 systémy HELIOS pro oblast veřejné správy. Stala se jím společnost EFG CZ. Její produkt – stravovací systém ASTRIS – je nyní integrován se systémem HELOS Fenix. Stravovací provozy v zařízeních, spadajících pod veřejnou správu budou tak nyní mít dokonalého softwarového pomocníka.
Systém ASTRIS je určen k řízení ve stravovacích provozech s charakterem závodního nebo pacientského stravování. V různých variantách instalace lze sestavit velmi rozsáhlé a komplikované systémy se širokou škálou funkcionality, ale také jednoduché varianty jen se základními funkcemi pro organizačně nenáročné provozy.
Systém je naprogramován modulárně v technologii klient-server a jeho jednotlivé části spolu s jádrem lze instalovat samostatně. Strávník využívá bezkontaktní kartu i pro bezhotovostní platby a odpadá administrace stravenek. Umožňuje jednoduše vytvářet jídelníčky pro konkrétní dny. Podle objednávek strávníků poskytuje podklady pro denní provoz kuchyně včetně konečného měsíčního vyúčtování. Pro instituce z oblasti veřejné správy, jako jsou kupříkladu školy či školky, ale i pečovatelské služby či nemocnice, jde o významný krok ke zjednodušení a zpřehlednění provozu.
Výhodami tohoto softwarového řešení napojeného na informační systém HELIOS Fenix jsou především:
- Velmi jednoduchá a intuitivní komunikace se strávníkem pomocí dotykové obrazovky
- Strávník může komunikovat se systémem i ze svého pracovního PC
- Burza jídel umožňuje nabídnout objednané jídlo ostatním strávníkům v případě, že byl překročen časový limit pro zrušení objednávky
- Online propojení s potravinovým skladem umožňuje normování surovin a řízení zásob skladu
- Systém výrazně podporuje dietologické postupy při sestavování jídelníčku a tím umožňuje vytvářet optimální skladbu stravy pro pacienty nemocnic, léčeben, domovů důchodců a jiných podobných zařízení, kde je strava součástí léčebného procesu
- Nutriční hodnoty surovin jsou součástí informační základny a lze je velmi dobře využít k optimalizaci denních dávek živin pro strávníka včetně sestavení individuálního jídelníčku
- Tvorba jídelníčků se mění na jednoduchou rutinní záležitost díky možnosti využívat archivní knihovnu s dříve již ověřenými jídelníčky
- Kalkulace cen a stanovování finančních norem spotřeby surovin optimalizují hospodaření stravovacího provozu
- Kategorizace strávníka umožňuje nastavit odlišné parametry objednávání a výdeje stravy pro skupiny strávníků
- Pokladní modul, který je součástí celého systému, umožňuje prodej doplňkového sortimentu, případně může řešit i prodej hlavního jídla (restaurační bezobjednávkový prodej)
- Vyúčtování stravy vůči strávníkovi je podloženo doprovodnými sestavami s různou mírou podrobnosti podle přání strávníka