Prosolené disky prý pojmou více dat

Joel Yang z MITu tvrdí, že pevné disky vyrobené s přídavkem obyčejné
kuchyňské soli by mohly až šestkrát zvýšit hustotu uložených dat na
jednotku plochy.

Singapurský vědec uvádí, že sůl by se přidávala ve fázi BPM (bit
patterned media), která zahrnuje oddělení bitových částic magnetické
plotny. Vrcholky na plotně pak oproti rovnému povrchu u starších disků
umožňují lépe oddělit magnetické plotny, a tak zvýšit hustotu dat.
Magnetizované oblasti tvořící bity jsou při použití BPM menší a
pravidelnější; aktuálně se 1 bit vytváří z magnetizovaných zrníček o
velikosti 7-8 nm.

Pokud se v této fázi přidá špetka soli, mohou být bity údajně tvořeny
jediným „zrnkem“, a mít tedy menší velikost. Jako výrobní technologie
používá Yang elektronovou litografii s vysokým rozlišením, přičemž
větší hustotu lze údajně dosáhnout bez upgradu celého současného
postupu/linek. Navíc je možné provést menší počet kroků, takže kromě
zvýšení hustoty by výroba disků mohla i zlevnit.

Působí to ne zcela věrohodně a není moc jasné, jak/zda to celé může
fungovat. Joel Yang je ale přesvědčen, že zatímco stávající postupy
vedou k hustotám okolo 0,5 Tbitů na čtvereční palec, jeho tým může
předvést média s hustotou 1,9 a výhledově až 3,3 Tbitů – tedy asi
šestinásobek současné hodnoty.
Podobná technika by teoreticky mohla posloužit i k miniaturizaci např.
procesorů.

Zdroj: The Register

Exit mobile version