GDPR už trápí

Pavel Houser , 03. březen 2018 09:00 0 komentářů
Rubriky: Právo, České IT, Byznys

Povinnostmi GDPR se zabývá už přes 80 % českých firem. Upravují vnitřní směrnice i smlouvy se zaměstnanci a dodavateli.

Zatímco ještě před několika měsíci si ani ne polovina podnikatelů byla vědoma toho, že se musí připravit na nově ukládané povinnosti vyplývající z GDPR, v současnosti se jimi zabývá už drtivá většina z nich. Vyplývá to z nového šetření Hospodářské komory mezi podnikateli.

I přes zlepšení povědomí o nových povinnostech mezi podnikateli je ale podle Hospodářské komory pravděpodobné, že 25. května 2018 zasáhne nařízení GDPR až pětinu českých firem nepřipravenou. Zavádění opatření v souladu s evropským nařízením o ochraně osobních údajů si totiž běžně vyžádá i několik měsíců práce. Záleží na velikosti firem i objemu údajů, které shromažďují. Asi 34 % podnikatelů přitom stále neví, jaká opatření zavést. Připravenost firem v rámci celé EU není ovšem o nic lepší.

Zájem o problematiku ochrany osobních údajů roste s velikostí firmy. Zatímco se o ní zajímá 72 % mikro firem, mezi firmami nad 250 zaměstnanců to je již 95 %. Častěji se o problematiku zajímají firmy ve zpracovatelském průmyslu (přes 85 %), naopak nejméně informované jsou firmy ve stavebnictví (zájem jen u 74 % firem).

Firmy nejčastěji plánují úpravu interních dokumentů, jako jsou vnitřní směrnice na ochranu osobních údajů. Dále hodlají změnit interní procesy zpracování osobních údajů i vedení a vykazování záznamů o svých klientech.

Třetina podnikatelů již provádí také revizi smluv, a to jak zaměstnaneckých, tak především smluv s dodavateli. V nich firmy většinou jasněji nastavují povinnosti a odpovědnost za případnou škodu každé ze smluvních stran v případě pochybení ve zpracování osobních údajů. Doplňují se i ustanovení o zabezpečení identifikačních dat klientů a partnerů např. prostřednictvím k tomu určených serverů (https) nebo o předávání těchto dat a dalším nakládání s nimi.

Hospodářská komora usiluje o to, aby dozorový orgán Úřad pro ochranu osobních údajů při kontrolách postupoval zdrženlivě. Podle Hospodářské komory by úřad alespoň ze začátku měl na možné pochybení při zpracování osobních údajů podnikatele jen upozorňovat, než rovnou sankcionovat.


Komentáře

RSS 

Komentujeme

CCDO: další zkratka na obzoru?

Pavel Houser , 17. květen 2018 09:00

Nová náplň práce CIO a ředitelé přes zákazníky, respektive zákaznická data....

Více







RSS 

Zprávičky

Algotech a Sugar Factory se spojují

Pavel Houser , 19. květen 2018 09:00

Společnost Algotech oznámila převzetí společnosti Sugar Factory, českého dodavatele řešení pro řízen...

Více 0 komentářů

Infineon postaví za 1,6 mld. eur novou továrnu na čipy v Rakousku

ČTK , 19. květen 2018 08:00

Infineon je předním světovým producentem polovodičových řešení, v loňském fiskálním roce dosáhl trže...

Více 0 komentářů

Výrobce displejů Japan Display měl loni rekordní ztrátu

ČTK , 18. květen 2018 12:00

Dodavatel Applu doplácí na pozdní zavedení výroby OLED, v iPhone X Apple používá displeje od Samsung...

Více 0 komentářů

Starší zprávičky

Toshiba smí prodat čipovou divizi

ČTK , 18. květen 2018 09:00

Firma se snaží vzpamatovat z účetního skandálu, před 3 lety přiznala rozsáhlé nesrovnalosti v účetni...

Více 0 komentářů

Nová varianta ransomwaru SynAck je schopná obejít zabezpečení

Pavel Houser , 18. květen 2018 08:00

Technika Process Doppelgänging zahrnuje bezsouborovou injektáž kódu, která využívá zabudované funkce...

Více 0 komentářů

YouTube spouští novou hudební streamovací službu

ČTK , 17. květen 2018 10:49

Nová verze YouTube Music provázená reklamami bude nabízena zdarma....

Více 1 komentářů

ČTÚ chystá dvě důležité aukce kmitočtů, záměr schválila vláda

ČTK , 17. květen 2018 09:03

Pokud by ministerstvo vnitra nárokovalo část frekvencí a ČTÚ by nadále chtěl přilákat nového hráče, ...

Více 0 komentářů