Vnitro má urychlit předložení zákona ke GDPR

ČTK , 19. leden 2018 08:00 3 komentářů

Samotné nařízení označil premiér za "produkt totální byrokracie Bruselu".

Ministerstvo vnitra má podle premiéra Andreje Babiše (ANO) připravit informační kampaň k nařízení EU o ochraně soukromí (GDPR), které nabude účinnosti 25. května. Navazující návrh zákona má vnitro na přání ministerského předsedy předložit vládě do poloviny února. Původně počítalo s březnem. Babiš to dnes řekl v rámci interpelací. Přiznal, že příprava normy nabrala zpoždění. Podle ministra vnitra Lubomíra Metnara (za ANO) ale zákon nemusí být přijat před účinností nařízení.

Samotné nařízení označil premiér za "produkt totální byrokracie Bruselu". "Všude má být nějaký pověřenec," poznamenal. Pověřence pro správu a dohled nad nakládáním s osobními údaji si budou muset zajistit všechny úřady, instituce, neziskové organizace i firmy, jichž se unijní nařízení týká. Premiér na dotaz poslankyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové uvedl, že státní instituce jsou na aplikaci nařízení připraveny.

Norma podle něj nyní čeká na stanovisko Úřadu pro ochranu osobních údajů, který ale předlohu dostal teprve před třemi dny. Metnar poslankyni řekl, že ministerstvo chce v zákoně uplatnit maximum výjimek, které nařízení umožňuje, aby jeho dopad byl co nejméně zatěžující. Informační kampaň hodlá ministerstvo spustit až po předložení návrhu zákona, který má nahradit dosavadní normu o ochraně osobních údajů.

Na absenci zákona si již loni stěžovaly firmy i obce vzhledem k tomu, že nařízení EU bylo přijato už před více než rokem. Souhlas se zpracováním osobních údajů podle nových pravidel musí dát miliony lidí. Obnovou tak bude muset projít drtivá většina databází, kterými disponují například internetové obchody, ale i lékaři, školy či zaměstnavatelé.

Ministerský návrh počítá pro úřady nadále se sankcemi do deseti milionů korun. Pokuta za porušení zákazu zveřejňování osobních údajů má také zůstat maximálně na pěti milionech korun. Směrnice EU o ochraně osobních údajů (GDPR), kterou předloha přejímá, umožňovala stanovit sankce až do 20 milionů eur (zhruba 540 milionů Kč). Platit by měly pro podniky.


Komentáře

the.max 19. leden 2018 20:38

Všiml si někdo, že tam jsou vcelku hezké pokuty za kdejakou 3.14čovinu??? A všiml si někdo, že pro státní úřady ty pokuty jsou POLOVIČNÍ???

xyxy #1
xyxy 22. leden 2018 02:10

Hlavně pak nehejtujte Facebook a Google za to, co všechno dělají s Vašimi daty. Neexistuje zákon, který by mu to zakazoval, takže na to mají plné právo.

Matěj #2
Matěj 15. březen 2018 13:19

Důležitý, je bejt v obraze.Já jsem se nechal proškolit,
byl jsem u Oty Kleknera a dozvěděl se co jsem potřeboval.
Doporučuju! https://www.otaklekner.cz/
Mějte se
Matěj

RSS 

Komentujeme

Pravidlo dvou pizz

Petr Zavoral , 22. květen 2018 00:00
Petr Zavoral

Úvodem pozdrav všem nerdům a geekům. Prostě celé naší IT komunitě. Zdá se to být zbytečné, ale věřte...

Více







RSS 

Zprávičky

V Amazonu prý manažeři vyhoří, navíc je o ně zájem jinde

ČTK , 22. květen 2018 10:00

Amazon přišel o dalšího klíčového muže. Firmu opustil Jim Freeman, který stál za virtuální asistentk...

Více 0 komentářů

Výrobce Nokií získává 100 milionů dolarů pro financování dalšího růstu

Pavel Houser , 22. květen 2018 09:00

Současná tržní hodnota firmy HMD Global, který stojí za telefony Nokia, přesahuje miliardu dolarů....

Více 0 komentářů

Fujifilm hodlá žalovat Xerox kvůli odstoupení od dohody o spojení

ČTK , 22. květen 2018 08:00

Japonská společnost Fujifilm Holdings plánuje zažalovat amerického výrobce kopírek a tiskáren Xerox ...

Více 0 komentářů

Starší zprávičky

Umělá inteligence v dohledné době většinu odvětví zásadně nepromění

Pavel Houser , 21. květen 2018 11:56

AI bude ale významně přispívat k obchodním výsledkům, ať už cestou úspor nebo růstem obratu. ...

Více 1 komentářů

Británie hodlá vypsat tendry na rivala systému Galileo už letos

ČTK , 21. květen 2018 11:42

Británie preferuje zůstat členem programu Galileo. Pokud však bude odříznuta, je připravena reagovat...

Více 0 komentářů

Apple začal irské vládě splácet daňový nedoplatek

ČTK , 21. květen 2018 08:00

Doplacení nařídila Evropská komise, podle níž Irsko řadu let poskytovalo Applu neoprávněné daňové vý...

Více 0 komentářů

ČR má v Evropě 3. nejvyšší platbu za 1 GB mobilních dat

ČTK , 20. květen 2018 16:04

Ve výši průměrného měsíčního tarifu patří ČR s 33 dolary k evropskému průměru....

Více 0 komentářů