Affiliate jako efektivní cesta nejen na zahraniční trhy

Přestože affiliate marketing úspěšně využívají velikáni jako Amazon či eBay, tak jsou v našem regionu ve využívání této marketingové disciplíny stále velké rezervy. Přitom ti největší inzerenti mají podle Vladana Hejnice, šéfa největší československé affiliate sítě VIVnetworks.com, z tohoto kanálu přes 10 % obratu. U blogerů a youtuberů nakoupí dle jeho zkušeností z prokliku 10x více lidí než v případě reklamy na velkých portálech.

Affiliate reklama je v povědomí marketérů méně než jiné kanály online marketingu. Daří se vám to měnit?

Když jsme začínali, připadali jsme si trochu jako pionýři, lidé si ťukali na čelo a nové marketingové disciplíně nevěřili. Vloni se ale přes naši affiliate síť prodalo zboží v hodnotě více než 1,5 miliardy korun, což je slušný důkaz toho, že Češi i Slováci začali přínos affiliate marketingu chápat. Ročně rosteme o nějakých 40-50 procent, což je dvakrát rychleji, než jaký je růst e-commerce v ČR i SR, ovšem pořád narážíme na to, že mnohé e-shopy nechápou, že vše není jen o tom utrácet za imprese a prokliky. A tak i dnes občas od potenciálních inzerentů slyšíme zcestný argument, že jsou tak známí, že affiliate nepotřebují, ale třeba Amazon či eBay, ti jsou známí všude a byznys jim pomáhají budovat mimo jiné i úspěšné affiliate programy.

Affiliate se nevyplatí jen velkým inzerentům. Úspěšní s ním mohou být i menší, zejména pokud mají nějaký zajímavý produkt a nabízejí zajímavé provize. Máme inzerenty, kteří dělají „jen“ stovky objednávek měsíčně, ale spolupráce se vyplácí jim i partnerům.

Působíte i mimo ČR a SR. Jakým způsobem?

Všechny trhy, na kterých působíme, obsluhujeme z našeho centra sdílených služeb v Praze. Máme zde tým odborníků, rodilých mluvčích, kteří kombinují oborové zaměření a znalost místního trhu. Model centralizace je pro nás i inzerenty skutečným přínosem, tým totiž lépe spolupracuje a komunikuje, což vede k lepším službám pro inzerenty, kteří navíc mají možnost setkávat se se zástupci více zemí v jednom místě a jeden čas. Protože expandujeme, neustále do našeho pražského centra nabíráme nové kolegy, ve velkém počtu případů jde o cizince, rodilé mluvčí.

Hodně aktivní jsme v Polsku, kde máme obchodníka v Krakově, působíme také v Maďarsku, Rumunsku, Bulharsku a zemích bývalé Jugoslávie. Právě v Polsku se snažíme růst nejvíce, odhadem jsme na tamním trhu číslo tři s odstupem za prvními dvěma konkurenty, kteří zde fungují již 6-8 let, zatímco my jsme v Polsku dva roky.

Některým klientům, jako například společnosti Notino, spravujeme affiliate program i v zemích, kde má svoje vlastní pobočky CJ, třeba v Německu, Francii, Velké Británii, Španělsku, USA a řadě menších zemí. Na německém trhu zastupujeme aktuálně 7 klientů. CJ exkluzivně zastupujeme v regionu střední a východní Evropy, kde vlastní pobočky nemají, a naopak pro klienty z tohoto regionu umíme zajistit expanzi do zemí, kde je CJ a my ne, včetně USA. Na tomto trhu má CJ 80 % trhu, ovšem programy spravuje jen malému počtu klientů, a to především skutečně velkým firmám. My oslovujeme ten zbytek, tedy firmy, které mají u CJ affiliate program, ale starají se o něj sami. Podobně jako na jiných trzích jim nabízíme, že jim za měsíční poplatek budeme program spravovat, že se budeme starat o komunikaci, bonusové programy a akce, akvizici nových partnerů a podobně. Máme v zámoří i kolegu, který vše vyjedná a následně předá našemu centru sdílených služeb.

Můžete porovnat affiliate s jinými kanály online marketingu?

Jak jsem již zmínil, v našem regionu jsou stále ve využívání affiliate marketingu velké rezervy, a to i přesto, že ti největší inzerenti mají z tohoto kanálu přes 10 % obratu. Nedokážu ovšem říct, kolik e-shopy celkově utrácí za marketing a kolik z toho činí affiliate. S inzerenty se bavíme o tom, kolik jim generujeme objednávek, ne kolik jim utratíme z rozpočtu. Hlavními konkurenty našich partnerů, tedy například blogerů a youtuberů, jsou PPC, tedy Sklik a Adwords. Velcí vydavatelé přinášejí e-shopům sice relativně velký zásah díky velkému počtu impresí, ale dosahují hodně malých konverzí, protože je reklama jen minimálně spojena s obsahem. A to je právě u našich partnerů obráceně, u nich nakoupí z prokliku 10x více lidí než je běžné u velkých vydavatelů.

A jak si stojí affiliate proti srovnávačům?

Podle dostupných informací z trhu jsou srovnávače pro e-shopy nutné zlo. Mají poměrně velkou návštěvnost a solidní konverze, pro online obchody je to de facto nejkonverznější návštěvnost. Ale prokliky se zdražují a firmy řeší, zda se od tohoto zdroje odstřihnout či ne. Dělali jsme si testování a kalkulace, ze kterých vyplynulo, že kdyby srovnávače přešly čistě na provizní model, tak by se ukázalo, že je inzerenti přeplácejí cca o třetinu. E-shopy se tedy musí snažit zákazníky získané přes srovnávač udržet, aby u nich dál nakupovali napřímo. A k tomu jim může dopomoci nejlevnější online marketingový kanál, a sice vlastní e-mailingové kampaně.

Má affiliate i nějaká omezení či nevýhody?

Nevýhodou affiliate je, že není tak jednoduché zajistit inzerentovi okamžitý a velký zásah, v krátké době to umí vlastně pouze kuponové weby a cashbacky, pokud rozešlou e-mailing s akcí či kupónem. Takže v takových případech může být z pohledu inzerenta lepší nakupovat ve velkém objemu imprese a prokliky. Affiliate má postupný náběh a jeho vývoj je predikovatelný – pokud my rosteme o 40 %, tak inzerenti mohou počítat s takovým růstem také a přizpůsobit tomu svoje plány a rozpočty.

Jak vypadá trh affiliate reklamy v ČR a SR?

Když se podíváme na konkurenci na českém a slovenském affiliate trhu, tak kromě nás tu žádná jiná světová platforma nemá zastoupení. Jeden z největších evropských hráčů Awin má zastoupení pro východní Evropu v Berlíně v anglickém jazyce. Z Československé e-commerce tam není zapojen jediný významný hráč. Největší společnosti česko-slovenské e-commerce, kromě e-shopů Alza a Invia, které si software na affiliate program naprogramovali vlastními silami, je drtivá většina firem v síti VIVnetworks.com. VIVnetworks.com těží z několika předností: využíváme světovou technologii číslo jedna, máme perfektní znalost lokálního e-commerce trhu jak v Čechách tak na Slovensku a v neposlední řadě jsme nezávislá společnost, která je garantem funkčnosti a poctivosti affiliate sítě. Garantujeme kredibilitu a podvody tvrdě postihujeme. Nekonkurujeme svým affiliate partnerům, protože nemáme žádné vlastní webové projekty což považujeme za střed zájmů.

Celkem zaujímáme zhruba 80 % trhu v ČR a SK. Dohromady máme ve 20 zemích přes 300 inzerentů a řádově desetitisíce partnerů. K těmto číslům jsme se propracovali od roku 2009, od roku 2010 pak máme od CJ exkluzivitu pro celý CEE region. Nutno podotknout, že bez inzerentů by nebyli partneři a bez partnerů by nebyly affiliate programy inzerentů. Pouze, když máte velké a zajímavé inzerenty, máte i výkonné partnery, kteří se podílejí na jejich propagaci a byznysu.

Exit mobile version