Blockchain proti krádežím i jako vstupenka na koncert

V IBM Research věnují velkou pozornost také technologii blockchain, která je jakousi otevřenou účetní knihou pro zabezpečené platby. Kromě toho se však dá použít pro řadu dalších nezpochybnitelných transakcí – například pro obchodování s diamanty, ve zdravotnictví, automobilovém průmyslu, ale i pro jednoznačný prodej lístků na koncerty apod.
Technologie blockchain byla zpopularizována kryptoměnou Bitcoin. Koncepčně jde o seznam bloků, kde každý jeden obsahuje (krátkou) sekvenci transakcí, které jsou propojeny včetně klíčů hash v bloku n – 1 bloku n. Řetězec je rozšířen prostřednictvím mechanismu souhlasu, který závisí na daném systému blockchainu s určitým kritériem, a celý řetězec bloků tím pádem popisuje sekvenci transakcí. Základní myšlenkou blockchainu je, že garantuje globálně konzistentní pohled na sekvenci transakcí, pokud jsou předpoklady daného kritéria uspokojeny.

Blockchain a Crypto Anchors proti krádežím lékařských diagnostických přístrojů

Například projekt Crypto Anchors (kryptokotvy, šifrové kotvy) odstraňuje jeden z problémů, kdy jsou kradena a měněna produktová čísla, čárové kódy nebo QR kódy diagnostických přístrojů na detekci infekčních nemocí, jako například malárie. Běžnou praxí podvodníků je přelepit štítek diagnostického přístroje a vydávat jej za jiný, který má větší hodnotu, například místo detekce malárie na detekci HIV. V některých případech je falzifikováno i datum expirace. Crypto Anchor umožňuje začlenit do testovací oblasti diagnostického přístroje bezpečnostní kód, který je nezaměnitelný a neodstranitelný. Může být propojen s mobilním telefonem, který digitálně sleduje historii přístroje. Takové kódy jsou dostatečně jednoduché na výrobu, avšak příliš komplexní na rozklíčování a zneužití. S využitím cloudu a technologie blockchain tyto bezpečnostní kódy „zakotví“ fyzický objekt, v tomto případě diagnostický přístroj, v doméně kybernetické bezpečnosti – odtud název Crypto Anchor.

Blockchain a jednoznačný lístek na koncert

Lístky na koncerty dnes mají jednoznačné identifikátory, jako například čárový kód (mimochodem také vyvinutý a patentovaný už v 60. letech IBM). Kód je sice vhodný a bezpečný pro organizátora koncertu, nikoliv však už pro majitele lístku. Systém založený na technologii blockchain umožňuje jednoznačnou správu lístků a znemožňuje jejich krádež. V IBM vyvinuli prototyp systému Hyperledger Fabric V1 (general ledger = hlavní účetní kniha), ve kterém jsou lístky na koncerty spravovány jako položky v blockchainu. Znemožňuje jejich krádež, prodej neplatných lístků, nebo prodej více kopií jednoho lístku. Systém je podpořen klientskou aplikací pro smartphone, která umožňuje i jednoduchý přenos lístků mezi dvěma uživateli, stejně tak jednoduchou kontrolu na vstupu. Systém využívá uchování jednoznačných identifikátorů lístků společně se zašifrovanou identitou současného majitele lístku v blockchainu.

IoT pro autíčkáře

Znáte to, stočený tachometr. Každé ojeté auto prodané v Česku má najeto +/- 150 tisíc kilometrů. V IBM Labs ale prezentovali, jak díky blockchainu a IoT tohle v budoucnosti nikdo neočůrá. Prostě senzor na tacháč, senzor sem, senzor tam, zápis do blockchainu, a bude to! A že má luxusní sporťák, třeba porsche, najeto sice správný počet kilometrů, ale že jen po dálnici, že nikde nesoutěžil? Stačí přidat senzor přetížení, opět se zápisem do blockchainu…

Exit mobile version