Co nového v českém ERP

Jaké novinky letos uvedli na trh přední čeští dodavatelé podnikových informačních systémů ERP? Co plánují pro nejbližší období a jaké mají zajímavé reference? V rámci tématu ERP vám přinášíme výběr toho, co byste v oboru podnikových informačních systémů neměli minout.
Na letošní konferenci Oracle OpenWorld byla představena nová verze našeho řešení ERP Cloud, které využívá technologie umělé inteligence. „Organizace mohou nyní díky technologiím adaptivní inteligence zefektivnit svůj provoz, standardizovat podnikové procesy, snížit jejich cenu a složitost. Umělá inteligence umožňuje optimalizovat platební podmínky nabízené dodavatelům a lépe řídit finanční toky,“ popisuje Martin Grof z Oracle. Technologie podporuje výběr optimálních dodavatelů vzhledem ke konkrétním okolnostem jednotlivých obchodních případů. Nové funkce Adaptive Intelligent Apps for ERP, vestavěné do řešení Oracle ERP Cloud, prý umožňují organizacím i další cesty ke zefektivnění spolupráce s dodavateli.

SAP v září uvedl novou ERP verzi SAP S/4HANA 1709. „Úspěšně pokračujeme v trendu propojování analytik a transakčních procesů v moderním prostředí SAP Fiori,“ říká Jiří Přibyslavský z SAP. V souvislosti s in-memory technologií SAP HANA, na které SAP S/4HANA běží, dochází podle jeho slov nově k technickému začlenění původně nadstavbových řešení typu pokročilé plánování výroby (PPDS) nebo řízení logistiky (SAP Transportation Management). Díky tomu prý není potřeba kopírování dat ani žádné technické mezivrstvy (Middleware). Zajímavou novinkou je podle Jiřího Přibyslavského také používání chat botu (SAP CoPilot) pro ovládání a komunikaci se systémem a s kolegy: „Pro nadcházející období plánujeme další využití strojového učení pro vyšší míru automatizace a autonomní fungování systému ve vybraných procesech.“

Ve Vision Praha letos ještě doznívalo nasazení podpory pro EET. Dále firma například rozšiřuje modul Zásilky o další přepravce, aktuálně přidali Českou poštu. Tento modul umožňuje vytvářet zásilky pro daného přepravce přímo v prostředí ERP včetně elektronického podání. „Přicházíme třeba také s mobilní aplikací, která je úžasná v tom, že si její obsah můžete uživatelsky poskládat v rámci desktopové aplikace. Je toho samozřejmě víc,“ říká Jiří Panec z Vision Praha. Například výrobce betonových výrobků CS-Beton využívá řešení od Vision Praha ve velkém rozsahu. Od základních logistických agend, přes pokročilou automatizaci a řízení procesů pomocí čárových kódů až po moduly Stravování a Řízení sprch.

V ITeuro letos uvedli na trh produkt InduStream. Jedná se o řešení koncipované jako nástavba nad libovolný systém ERP. „Slouží pro digitální sběr a distribuci dat ve výrobě a skladech, napojení na stroje, digitální podporu procesů – výroby, údržby, kvality a dalších, například formou konceptu bezpapírové dílny, řízení skladů, organizace a sběru dat údržby,“ přibližuje Petr Šperka z ITeuro. Zájem výrobních firem je podle něj nad očekávání velký a několik projektů už se realizuje, proto je v plánu intenzivní rozvoj tohoto produktu i v dalším období. Řešení Infor od ITeuro používá také Česká zbrojovka, výrobce ručních palných zbraní. Infor SyteLine (CloudSuite Industrial) zde slouží pro plánování nákupu, plánování a řízení výroby a údržby ve výrobě. S řešením Infor dosáhla Česká zbrojovka 25% nárůstu objemu výroby oproti rozvrhování mistry. Průběžná doba výroby se zkrátila o 30 %, výrazně se zlepšila práce se zásobami a zmenšil se objem prostředků vázaných v materiálu, to vše bez dalších investic do zařízení.

„Letos jsme do našeho ERP Abra Gen přinesli nové webové API a také integrovanou podporu internetu věcí doplněnou o vlastní cloudovou IoT platformu. V obou těchto oblastech jsme na českém trhu naprosto unikátní. Letošní podzim pak bude ve znamení nového, plně integrovaného BI řešení,“ říká Martin Jirmann ze společnosti Abra. Jejími zákazníky jsou většinou firmy obchodní nebo výrobní, zde pak zejména ze strojírenství, výroby plastů a elektrotechnická výroby. Mezi nové reference patří například společnost Nevšímal.

Společnost IFS, řazená spolu s firmami SAP, Oracle, Microsoft a Infor mezi tzv. Tier 1 dodavatele ERP, má nově mezi referencemi evropskou divizi Kyocera Document Solution, kde má řešení IFS Service Management optimalizovat procesy služeb. Mezi místní reference s globálním dosahem patří například Y Soft, globální poskytovatel tiskových řešení se sídlem v Brně, který používá IFS aplikace pro pokrytí všech svých klíčových procesů – od výroby, expedice, nákupu, skladů, CRM, projektů, servisu, pronájmů až po HR a finance.

Exit mobile version