Co zajímavého ukázal CES 2019

Veletrh CES 2019 využivá tradičně řada výrobců IT a spotřební elektroniky, aby představila nové technologie a produkty. Přinášíme vám shrnující přehled toho, co nás na Consumer Electronics Show letos zaujalo.

Asus

Asus představil nové přírůstky do svých notebookových řad ZenBook, VivoBook a ChromeBook a také prvního zástupce zcela nové řady StudioBook. 15“ mobilní pracovní stanice StudioBook S (W700) je vybavena grafickou kartu NVIDIA Quadro. Další novinkou je ZenBook S13 (UX392), dle výrobce nejtenčí přenosný notebook na světě, jehož displej zabírá 97 % přední strany a obsahuje grafickou kartou NVIDIA GeForce MX150. ASUS také uvedl notebooky ZenBook 14 (UX431) s NanoEdge displejem a čtyřmi reproduktory, kompaktní notebooky VivoBook 14/15 (X412 a X512) ve čtyřech barvách a nové Chromebooky.

Asus prostřednictvím své herní značky Republic of Gamers (ROG) představil také své nové herní notebooky – modely ROG Mothership, ROG Zephyrus S GX701, ROG G703, ROG Zephyrus S GX531, ROG Strix SCAR II a ROG Strix Hero II.

ROG Mothership je zcela nový koncept herního přenosného počítače. Má vlastní stojánek umožňující individuální nastavení úhlu obrazovky a magneticky připojitelnou klávesnici, která se dá odpojit a dále používat bezdrátově. Tělo ROG Mothership je vyrobeno z odolného hliníku, a to včetně klávesnice, jež má touchpad umístěn atypicky na své pravé straně. Ve složeném stavu má počítač profil úzký jen 30 milimetrů, celková hmotnost je 4,7 kilogramu. ROG Mothership je vybaven 17,3“ displejem typu AHVA, který má Full HD rozlišení a obnovovací frekvenci 144 Hz. Šestijádrový procesor Intel Core i9-8950HK lze již z výroby přetaktovat až na 4,3 GHz. Ten podporuje až 64 GB operační paměti a pole tří 512GB SSD (NVMe) zapojených do RAIDu 0 s propustností až 8700 MB/s. Nejvyšší ambice potvrzuje i notebooková grafická karta GeForce RTX 2080 s 8 GB videopaměti. Displej spolupracuje s technologií NVIDIA G-SYNC.

HP

Mezi novinkami HP nechyběl HP EliteBook x360 830 G5, byznysový konvertibl s údajně nejjasnějším displejem na světě s 360stupňovou všestranností. OMEN X Emperium 65 Big Format Gaming Display s NVIDIA G-SYNC HDR je první velkoformátový herní monitor se zabudovanou audio lištou OMEN X Emperium Soundbar Ta má výkon 120 W a je vybavena technologiemi LOFAR (Low Frequency Array), VRT (Vibration Reduction Technology) a trojcestným stereo crossoverem, které dohromady mají nahradit absenci samostatného subwooferu. HP také inovovalo laptop OMEN 15, který bude nově k dostání s grafikou NVIDIA GeForce RTX série 20.

Samsung

Samsung představil inovace v modulární technologii Micro LED. Displeje se skládají z jednotlivých modulů Micro LED a obsahují miliony mikroskopických čipů tvořených anorganickými červenými, zelenými a modrými LED, které vyzařují vlastní světlo, a vytvářejí tak na obrazovce zářivé barvy. Kvalita obrazu má prý překonávat všechny aktuálně dostupné konkurenční technologie. Modularita technologie Micro LED umožní vytvořit displeje i s netradičními poměry stran 9×3, 1×7 nebo 5×1. Displeje se obejdou zcela bez rámečku.

Sony

Sony prezentovala 8K HDR Full Array LED televizor ZG9 ze série Bravia Master s úhlopříčkou 98”/85”. Model má obrazový procesor X1 Ultimate. Zajímavostí jsou čtyři reproduktory – dva jsou umístěné nad obrazovkou a dva pod ní – aby zvuk byl slyšet z obrazovky, a ne z míst, kde jsou reproduktory. 4K HDR OLED televizory Sony AG9 (77”/65”/55”) jsou o polovinu tenčí než předchozí modely a mají technologie jako Acoustic Surface Audio+, která vydává zvuk přímo obrazovkou a harmonizuje zvuk s obrazem, či Netflix Calibrated Mode.

Nová technologie Sony 360 Reality Audio pro reprosoustavy i sluchátka vytváří „zvuková pole“, díky nimž mají posluchači pocit, jako by je zvuk obklopoval ze všech stran. Objektově orientovaná technologie prostorového zvuku dokáže přiřadit informace o vzdálenosti, úhlu a další informace o rozmístění zdrojů zvuku, jakým mohou být vokály, sbor, nástroje apod. tak, aby vytvořila trojrozměrné zvukové pole.

WD

Western Digital ukázal prototyp USB flash paměti s kapacitou 4 TB, což je aktuální rekord. SanDisk Extreme PRO Portable SSD bude poskytovat přenosovou rychlost až 1 GB/s a navíc bude splňovat normy odolnosti IP55. Nová zálohovací cloudová služba SanDisk Flashback bude dostupná pro vybrané oblíbené USB paměti SanDisk. My Passport Go SSD nabídne až 1 TB kapacity v odolném provedení s integrovaným propojovacím kabelem a gumovým ochranným rámem.

Další novinky z CES 2019:

Exit mobile version