Copernicus User Forum 2018

Už sedmý ročník dvoudenního Copernicus User Forum, konference zaměřené na využití dat družicových dat se konal 7. a 8. června 2018 v Praze. Akce je letos pořádaná v souvislosti s Czech Space Year.
Jde o program dálkového průzkumu Země a využití dat z družic Sentinel, které ji snímkují jednou za tři dny; denně jich družice vygenerují okolo 20 TB.

Copernicus User Forum

Copernicus User Forum 2018

Copernicus User Forum organizuje CzechInvest, operátor ESA BIC Prague, a to pod hlavičkou Národního sekretariátu Geo Copernicus, což je průřezová pracovní skupina, jejímiž členy jsou různá ministerstva, která se družicovými daty zabývají. Jde například o ministerstvo životního prostředí, které je mj. gestorem programu Copernicus, dále ministerstvo dopravy, zástupci Českého hydrometeorologického ústavu, ministerstvo zemědělství, kde se zase družicová data nejvíce využívají pro tzv. precision farming.

První den konference byla probrána fakta, kam se program Copernicus posunul a jaká data bylo možno získat. Na základě získaných dat lze například predikovat sucho, sledovat hladinu moře apod.

Druhý den byl věnován jejich praktickému využití v byznysu a podpořit vznik podniků, které je vytěžují. Program druhého dne byl rozdělen do tří sekcí, a sice Copernicus Business Opportunities, New Trends in Earth observation (EO), a Copernicus Inspirational Zone.

IBM jako hlavní technologický partner

V sekci New Trends in EO má velké zastoupení IBM jako jeden z hlavních technologických partnerů, a sice s technologiemi blockchain, AI (Artificial Intelligence) a ML (Machine Learning). Poskytuje je prostřednictvím svého IBM Cloud. Dobře se na nich pracuje v IBM Cloud poskytuje i technologie pro propojení dat; například její blockchain má být jedním z nejlepších.

IBM podporuje svými cloudovými technologiemi v IBM Cloud startupy, které vyvíjejí inovativní aplikace a potřebují k tomu výkonné technologie, aby si je nemusely hned kupovat; kromě toho by pro ně byly většinou finančně nedostupné. Například pro visual recognition (rozpoznání obrazu a videa) lze v IBM Cloud využít výkonné servery s GPU.

Copernicus User Forum 2018

IBM měla na konferenci Copernicus User Forum dvě přednášky, první na téma Blockchain and Earth observation application, druhá na Power AI and EO Data. Kromě toho v předsálí prezentovala řešení IBM Security a výukového robota TJ Bot s Rabsberry Pi. TJ Bot, „první umělá inteligence v kartonové krabici“, už by měl být koncem června 2018 v prodeji na anduino-shop.cz za nějakých tři tisíce korun, objednávat bude možno na arduino-shop.cz.

Podpora od ESA BIC Prague

ESA BIC Prague dělá k programu Copernicus řadu podpůrných aktivit. Pořádá školení, například jak družicová data využívat, hackathony pro podchycení nových nápadů a motivování startupů, poskytuje jim mentory apod.

Chcete se zúčastnit? Registrace i data k podnikání jsou zdarma

ESA BIC si od akce slibuje, že naláká podnikatelské subjekty, které začnou družicová data používat v byznysu. Data jsou zdarma. Firmy, které by se chtěly programu zúčastnit, se mohou obrátit a zaregistrovat přímo na ESA BIC Prague .

Exit mobile version