Czech Space Week – naše kosmická událost roku

Czech Space Week, který pořádá a organizuje CzechInvest a agentura ESA BIC Prague, jejímž je operátorem, byl zahájen 12. listopadu 2018 v prostorách galerie moderního umění DOX v pražských Holešovicích.

CzechInvest Czech Space Week 2018

Zahájení akce Czech Space Week uvedl a moderoval Tomáš Studeník z Insane Business Ideas, která pořádá hackathony CEEHACKS a v předtermínu Czech Space Week také jeden proběhl ve spolupráci s ESA BIC a IBM v pátek 9. listopadu. Uvedl hlavní partnery akce, kterými jsou Ministerstvo dopravy a průmyslu ČR, CzechInvest, OHB, Thales Alenia Space, Honeywell, IBM a SAB Aerospace.

Jako první promluvil Dan Ťok, ministr dopravy a průmyslu: „Aktivity v kosmu jsou nedílnou součástí našeho každodenního života na Zemi, od smartphonů s navigací až po družicové snímky pro předpověď počasí. Jsem proto rád, že se koná Czech Space Week a přeji si, aby aktivity České republiky v této oblasti pokračovaly.“

Co dělá ESA BIC

CzechInvest Czech Space Week 2018

Marek Aldorf, který má na starosti v ESA BIC Prague (Business Incubation Centre) inkubátory, vysvětlil, proč investovat do inovativních technologií, jejichž původ je v kosmu, a které se vymykají „pozemským“ zkušenostem a chápání. Přinášejí totiž zpět peníze, jež byly do kosmického výzkumu investovány, jako například takové maličkosti, kterými jsou například suchý zip nebo kevlar a další nové materiály. ESA BIC pomáhá startupům s investicemi, prezentacemi v médiích, mentoringem, hledáním partnerů, a to na celé cestě od inkubátoru až do produkční fáze při uplatnění na trhu.

Program ESA BIC už u nás působí na dvou místech, v Praze a Brně, má 7 investorů, účastní se jej 15 firem, 40+ mentorů, ESA BIC má celkem 20 inkubátorů pro vznikající nové firmy (startupy) v 17 zemích a získal osm investic přesahujících milion eur. Sedm ze startupů u nás už působí na trhu a vykazují 100% přežití. V inkubátoru ESA BIC Prague je v současné době 12 startupů. ESA BIC znamená nové příležitosti, jak otestovat myšlenky. Marek Aldorf zakončil svoji prezentaci výzvou: „Začněte svůj byznys s ESA BIC!“

Prezentace startupů s „kosmickými“ technologiemi

Po Marku Aldorfovi prezentovali svoje zkušenosti s ESA BIC Prague právě inkubátory, jako například Festka, výrobce kol z „kosmických“ materiálů: „Jsme překvapeni, jak dobře může spolupráce se státní agenturou fungovat!“ Další z již fungujících inkubátorů, InsightART, která se zabývá rentgenovým skenováním obrazů ve 2D s 50mikrometrovým rozlišením, prezentovala svoje výsledky této nové technologie s původem v CERNu a kosmu.

První zkouškou bylo ověření pravosti obrazu od Vincenta van Gogha z roku 1888. Martin Kubíček ze startupu SMUP – UQ zase předvedl stochastické modelování, které už našlo využítí v Box Beam case pro Škoda Auto. Další tři startupy už byly z nového českého centra ESA BIC Brno, například Octogeo, který se zabývá životním prostředím, teplotou atmosféry apod., vytváří teplotní mapy měst, a využívá k tomu i data z kosmické radiace.

Vítěz posledního hackathonu – Space Application Hackathon

ESA BIC Space Application Hackathon 2018 – Student Dreamers

Nakonec proběhlo vyhlášení vítězů pátečního hackathonu Space Application Hackathon, který vyhrál tým Student Dreamers s projektem Space Data Blockchain Ecosystem, soutěžící v kategorii blockchain. Družicová data slouží jako platforma, kde mohou univerzity sdílet shromážděná a zpracovávaná data ze CubeSats, což jsou miniaturní satelity (a v budoucnu možná i z jiných zdrojů) do blockchainu, což zaručuje, že jsou data jsou vysledovatelná, důvěryhodná a veřejná.

Technologie blockchain zajišťuje, že databáze je decentralizovaná, takže nebudou nikdy existovat spory o tom, kdo bude vlastnit a spravovat databázové servery. Platforma také poskytne přístup k datovému počítači, který získává stále větší popularitu, což umožní složitější analýzu dat. Díky technologii blockchain (hyperledgeru) bude také možné prodávat data a výpočetní sílu pro komerční účely a poskytnout zdroj příjmů zúčastněným univerzitám.

Prvním československým kosmonautem Vladimírem Remkem naše účast v kosmu nekončí.

Exit mobile version